...................

17 Ιουλ 2017

Παρέμβαση των Αγωνιστικών Κινήσεων στην ορκωμοσία του Αγγλικού του ΑΠΘ

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε τη Δευτέρα 17/7 το πρωί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία των φοιτητών του τμήματος της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Πλήθος κόσμου όμως, το οποίο ήθελε παράλληλα να εκφράσει και τη δυσαρέσκεια και αντίθεσή του με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που αφορούν τη χορήγηση διδακτικής επάρκειας στους εν ορκωμοσία φοιτητές. Η τελευταίας στιγμής ενημέρωση πως 19 συμφοιτητές μας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας εξόργισε τόσο τους ίδιους τους φοιτητές, όσο και τους γονείς τους, μερικοί από τους οποίους εκφράστηκαν ενάντια στην αφαίρεση των δικαιωμάτων και τη διάσπαση του πτυχίου μας. Οι απαντήσεις του Κοσμήτορα επιβεβαίωσαν πως τελικά δεν είναι καθόλου σίγουρη ή “κλεισμένη” η διευθέτηση του ζητήματος από το Υπουργείο, ενώ λαϊκισμοί του τύπου “θα παραιτηθώ εάν δεν χορηγηθεί η επάρκεια” δεν έδειξαν να πείθουν τον κόσμο όσο θα ήθελε. Η επάρκεια, παρά τις προηγούμενές του εξαγγελίες δεν χορηγήθηκε την ημέρα της ορκωμοσίας και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα γίνει, εάν δεν πιέσει ο Σύλλογος Φοιτητών Αγγλικού. Οι απαντήσεις του Προέδρου της Αγγλικής από την άλλη ήταν διαφωτιστικές: μας έδειξε πως “καμία σχέση δεν έχει η διδακτική επάρκεια με το πτυχίο”, στρώνοντας για μια ακόμα φορά το δρόμο για την κατάργηση μιας βασικής επαγγελματικής πτυχής της σχολής μας και άλλων σχολών. Άλλωστε ήταν ή δεν ήταν το τμήμα μας που πρότεινε την τοποθέτηση της επάρκειας εκτός πτυχίου, σε τμήμα που θα παρακολουθούμε μετά τα 4 χρόνια της σχολής; Τάχθηκε ευθέως ενάντια στις διαμαρτυρίες των γονιών, ισχυριζόμενος πως και οι φοιτητές έχουν δική τους φωνή. Αυτή είναι μια αλήθεια, αλλά δε θυμόμαστε να χαιρόταν τόσο για αυτή τους τη δύναμη όταν ουκ ολίγες φορές ως σύλλογος αγγλικού παίρναμε διεκδικητικές αποφάσεις και τις υλοποιούσαμε.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις παρεμβήκαμε τόσο στους φοιτητές όσο και στους γονείς και τους λοιπούς παρευρισκόμενους με κείμενό μας που καταδεικνύει τον αντιδραστικό ρόλο των καθηγητών, του υπουργείου και των στοχεύσεών τους να διασπούν το πτυχίο και να βγάζουν πτυχιούχους καταδικασμένους στην ανεργία. Ο κόσμος έδειχνε να ανταποκρίνεται, κάτι που φάνηκε και κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, ενώ υπήρχε μια διάχυτη διάθεση να αναλάβουμε με κάποιο τρόπο δράση μέχρι την επίλυση του θέματος.

Αυτό που δεσμευόμαστε, μιας και το θέμα δε θα λήξει ακόμη κι αν πετύχουμε την χορήγηση της επάρκειας στους 19 συμφοιτητές μας, είναι να φροντίσουμε με κάθε μέσο να κλιμακώσουμε τις δράσεις μας ως σύλλογος, κατανοώντας το ρόλο του καθενός μέσα στην όλη κατάσταση, όπως επίσης και πως μια πιθανή κατάργηση της χορήγησης της διδακτικής επάρκειας δε θα αφορά μόνο τους ορκισθέντες της Δευτέρας, αλλά και όλο τον κλάδο, μελλοντικά και αναδρομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com