10 Ιουλ 2017

ΑΠΘ: Η ΚΝΕ-ΠΚΣ απαιτεί "ειδικευμένο προσωπικό" για την ...ασφάλεια των φοιτητών!

Ποιον εξυπηρετεί η «φύλαξη» του Πανεπιστημίου;

Καταγγελία στις δυνάμεις της ΚΝΕ-ΠΚΣ για τις συστημικές της προτάσεις

«Η Σύγκλητος (του ΑΠΘ) εκφράζει δημόσια την υποστήριξή της στη θέση […] ότι για τα θέματα διακίνησης ναρκωτικών, παράλληλα με την πρόβλεψη του νόμου για αυτεπάγγελτη παρέμβαση της αστυνομίας, υπάρχει διαρκής πρόσκληση παρέμβασης της αστυνομίας στους χώρους του ιδρύματος.»

«Αντίθετα, να παρθούν άμεσα μέτρα […] πρόσληψης ειδικευμένου προσωπικού με ευθύνη του ιδρύματος, που θα φροντίζει την ασφάλεια των φοιτητών».

Εάν και εσάς η μόνη διαφορά που σας φαίνεται είναι πως το δεύτερο κείμενο είναι πιο διεκδικητικό στο αίτημα της ύπαρξης «φύλαξης» στο πανεπιστήμιο, τότε οι ανησυχίες μας για την κατάσταση στην αριστερά ευσταθούν. Το 1ο κομμάτι είναι απόσπασμα από ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ για το ζήτημα της φύλαξης του πανεπιστημίου, ενώ το 2ο είναι απόσπασμα από ψήφισμα της ΠΚΣ όπως αυτό κατέβηκε σε ΔΣ στο ΑΠΘ (αναδιατυπωμένα ψηφίσματα κατατέθηκαν και αλλού). Ας μην είμαστε βέβαια «άδικοι», καθώς η ΚΝΕ σπεύδει να συμπληρώσει σε άλλο ψήφισμα που κατέβηκε στο ΕΜΠ πως αν και απαιτεί τη θεσμοθέτηση φύλαξης των φοιτητών, δε θα πρέπει να υπάρχει «καμία σκέψη για Security και τοποθέτηση καμερο-χαφιέδων». Ευτυχώς δηλαδή, γιατί γίνεται σαφές ποιος θέλουν να είναι ο φορέας καταστολής των φοιτητών. Υποτίθεται πως δεν καταλαβαίνουν πως βάζουν με τον τρόπο τους τις θεμέλιες λίθους για να δικαιολογηθεί αρχικά η ύπαρξη προσωπικού φύλαξης στο ΑΠΘ και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια, και στη συνέχεια το κράτος να προχωρήσει στην επίσημη πια τοποθέτηση της αστυνομίας.

Είναι βαθιά η ανεμπιστοσύνη της ΚΝΕ-ΠΚΣ στις δυνάμεις των φοιτητών και στη δυνατότητά τους να οργανωθούν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα. Ξέχασε μάλλον πως κράτος και αστυνομία έβαλαν μέσα στις σχολές μας το εμπόριο και τη χρήση των ναρκωτικών, τα περιστατικά πορνείας και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, και καταντούν να ζητάνε από αυτούς τους ίδιους τη φύλαξή μας. Ξέχασε μάλλον ότι υπουργείο και πρυτανεία νομοθέτησαν τη διακίνηση μεθαδόνης και βουπρενορφίνης στο ΑΧΕΠΑ μέσα στο ΑΠΘ το 2007 μετατρέποντας τους χώρους του πανεπιστημίου σε μία τεράστια πιάτσα σαν εκδικητική απάντηση στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος. Είναι, αλήθεια, τόσο αθώα η ΚΝΕ να πιστεύει πως το μέτρο που προτείνει θα έχει οποιαδήποτε «αποτελεσματικότητα» στον τομέα της ασφάλειας μας, να πιστεύει πως το κράτος δε θα προχωρήσει όσο περνάει από το χέρι του στην ίδια καταστολή οποιασδήποτε πολιτικής και πολιτιστικής δράσης των φοιτητών;

Οι προτάσεις της ΚΝΕ-ΠΚΣ δεν είναι αθώες. Κινούνται στη ρεφορμιστική λογική που βλέπει τις λύσεις εντός των τειχών του συστήματος και που αποδεικνύεται ακόμη μια φορά τρομερά επικίνδυνη για την πάλη των φοιτητών. Και όλα αυτά λέγονται την ίδια στιγμή που με το νέο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, εκτός από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις για συγχωνεύσεις κλπ., επιχειρείται και η χαριστική βολή στην ύπαρξη του Ασύλου, αδειοδοτείται δηλαδή η επέμβαση της αστυνομίας στο Άσυλο ακόμα και σε περίπτωση πλημμελήματος! Για να το πούμε με απλά λόγια, για έναν φοιτητή που θα αφισοκολλάει εντός του πανεπιστημίου, η αστυνομία θα έχει δικαίωμα να επέμβει.

Εμείς καταγγέλλουμε απερίφραστα τη στάση της ΚΝΕ που μπαίνει ουσιαστικά σύμμαχος στην προσπάθεια κατάργησης του Ασύλου. Καταγγέλλουμε ότι όχι μόνο οι προτάσεις τις είναι άχρηστες στην προσπάθεια να οργανωθεί ξανά η πάλη των φοιτητών, αλλά βάζει και η ίδια βούτυρο στο ψωμί των προσπαθειών της Κυβέρνησης και της πρυτανείας ενάντια στο φοιτητικό κίνημα.

Η οργανωμένη μας πάλη είναι η μόνη που μπορεί να μπει ανάχωμα στο εμπόριο που δρα υπό την καθοδήγηση και για τους σκοπούς κράτους και κυβέρνησης και η μόνη που μπορεί και οφείλει να πετάξει στα σκουπίδια ρεφορμιστικές απόψεις που θεωρούν το σύστημα περισσότερο σύμμαχο απ’ ό,τι είναι το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα.

4 σχόλια:

 1. Έχεις ιδέα από τοξικοεξαρτημένους ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος10/7/17, 7:51 μ.μ.

  Εχεις ιδέα από ταξικοανεξάρτητους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος10/7/17, 8:51 μ.μ.

  Πιθανόν το πρώτο σχόλιο να βάζει το ερώτημα αν θεωρούμε βρώμικο το ρόλο των φαρμακοβιομηχανιών στην εμπορία και διακίνηση των λεγόμενων "υποκατάστατων" ουσιών (όπως μεθαδόνη και βουπρενορφίνη). Η απάντηση είναι ναι. Αν κι εσύ γνωρίζεις από τοξικοεξαρτημένους θα αναγνωρίζεις ότι είναι θλιβερό το ότι αναπαράγουν τον πόνο των ανθρώπων διαιωνίζοντας την εξάρτηση χωρίς να απαντούν το πρόβλημα στη κοινωνική και πολιτική ρίζα του. Ειδικά για τους πιο φτωχούς τοξικομανείς τα "υποκατάστατα" γίνονται προσωρινή ανακούφιση γιατί συνδυάζονται με τη χρήση των υπόλοιπων ουσιών. Αλλά η ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτήσεων είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση. Εδώ απλά η καταγγελία αναφέρει ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύει το πώς συνειδητά σπρώχθηκαν τα ναρκωτικα μέσα στην πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια. Και σε αυτό δε χωράει καμία αμφιβολία.

  Φ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. και οι φοιτητές είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν με όλα τα συμπαρομαρτούντα ? Δεν μιλάω για καταστολή..
  Τα υποκατάστατα μην τα καταδικάζεις τόσο εύκολα(κάποιες φορες σώζουν ζωές) κάποιοι το κάνουν και για άλλες περιπτώσεις(πχ κατάθλιψη) αυτοί συνηθώς ασχολούντε ακαδημαϊκά με αυτές τις ¨¨νόσους¨¨, δεν έχουν προσωπική εμπειρία και λένε πολλά (εξαιρώ τους επιστήμονες)….διότι είναι στην απέξω—καλή ωρα…εμεις(?) και σεις..
  Θα περιμένει το πρεζακι να λυθεί το πρόβλημα στην κοινωνική του ριζά ?
  Θα εχει πολύ πλακα στην χαρμάνα του πάνω να του πεις τίποτα τέτοια…..
  Τα σπρώξανε στο ΑΠΘ(στην περίπτωση μας) διότι κάπου πρέπει να πανε,, οσο γίνεται μακριιά από τους νοικοκυρεους και ακομα καλύτερα κοντα σε έναν χωρο διακίνησης ιδεών,,

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com