...................

24 Ιουλ 2017

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πολιτικοί τριγμοί, καταδίκες με ...αναστολή και συνεχής υποβάθμισή της

Όσο η δίκη συνεχίζεται, παράλληλα και σε αναφορά με αυτήν προκύπτει και σειρά πολιτικών τριγμών. Ο Μητσοτάκης δηλώνει πως «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει εσωτερική τρομοκρατία προερχόμενη από την άκρα αριστερά» και ότι η Χρυσή Αυγή «είναι σαν να μην υπάρχει». Ο φασίστας αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης, Μιχαλολιάκος, πανηγυρίζει -προφανώς- για τις δηλώσεις αυτές, ενώ ο κυβερνών και υποκλιμένος στον ιμπεριαλισμό και το ντόπιο κεφάλαιο, μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ απαντάει ως υπερασπιστής της αριστεράς και του κινήματος... Εάν δεν ήταν μια πραγματική περιγραφή του σημερινού αστικού πολιτικού τοπίου, θα ήταν το θέατρο του παραλόγου.

Ο Μητσοτάκης, από τη μία πλευρά, ξεπλένει τη Χρυσή Αυγή εκτιμώντας ότι περιθωριοποιήθηκε επειδή «υπήρξε τόσο εξτρεμιστική και χυδαία». Κάτι που, απ’ ό,τι φαίνεται, χάλασε τη σούπα του συστήματος και τις προσδοκίες του για ευρύτερη χρήση της φασιστικής ομάδας στον δικό του σχεδιασμό. Από την άλλη, ενοχοποιεί την αριστερά, ακολουθώντας μια συνήθη τακτική της παραδοσιακής δεξιάς, που αρέσκεται να πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα και να αποδίδει στην αριστερά όλα τα δεινά του τόπου. Κάτι ακόμη που καταφέρνει να επιτύχει, είναι να συνδέσει τη διαδικασία της δίκης με μια υποτιθέμενη μείωση των επιθέσεων από την πλευρά της Χρυσής Αυγής το τελευταίο διάστημα. Κάτι που και ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος φαίνεται να συμμερίζεται, αφού σύμφωνα με δηλώσεις δικές του και στελεχών του, «αν δεν ήτανε η δίκη στη μέση, ούτε εκατό μέτρα από τα γραφεία (σ.σ. της Χ.Α.) δεν θα τολμούσαν να περάσουν». Κι αυτές είναι δηλώσεις των... περιθωριοποιημένων.

Ο κύριος παράγοντας όμως που στην πραγματικότητα καθορίζει τον χαρακτήρα και τις διαστάσεις της δράσης της Χρυσής Αυγής αλλά και κάθε φασιστικής ομάδας, δεν είναι η δίκη. Έχει φανεί, άλλωστε, ότι η δικαιοσύνη μπορεί να βαδίσει σε απόλυτη σύμπνοια με τις ευρύτερες επιδιώξεις του συστήματος. Και το εάν οι Χρυσαυγίτες φυλάγονται επειδή είναι αυτή τη στιγμή υπόδικοι, το γνωρίζουν καλύτερα όσοι εξακολουθούν να δέχονται τις επιθέσεις τους. Ο καθοριστικός παράγοντας είναι το τι επιλέγει το ίδιο το σύστημα κάθε φορά. Πώς στήνει τη σκακιέρα των δυνάμεών του, των ήπιων και θεσμικών αλλά και των πιο... εξτρεμιστικών όπως θα έλεγε κι ο Μητσοτάκης. Γιατί κι αυτές δικές τους είναι. Από αυτούς χρησιμοποιούνται, είτε για να πάρει περισσότερη δύναμη η λάσπη στον ανεμιστήρα που λέγαμε παραπάνω είτε για να αναληφθούν... δραστικότερα μέτρα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Κατά τα άλλα η δική συνεχίζεται με ...ρυθμούς χελώνας και με τους έως τώρα καταδικασθέντες να αφήνονται ελεύθεροι με τη μέθοδο της αναστολής! Αυτή που αρνήθηκαν στην Ηριάννα και τον Περικλή.

Εύλογες αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση των δικασίμων του μηνός Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία η δίκη θα συνεδριάσει 3 φορές στο Εφετείο και 6 φορές στον Κορυδαλλό, διαιωνίζοντας το καθεστώς της υποβάθμισης της δίκης της φασιστοσυμμορίας, που επέβαλλε η “ανεξάρτητη δικαιοσύνη” το προηγούμενο διάστημα.

Στο μεταξύ καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Θέμις Σκορδέλη, για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης (ηθική αυτουργία) σε βάρος Αφγανού μετανάστη στον Άγιο Παντελεήμονα στις 16/9/2011, σε τρία χρόνια ποινή φυλάκισης με αναστολή. Με την ίδια ποινή καταδικάστηκαν και οι δύο άλλοι Χρυσαυγίτες Μαρκουλάκης και Λουκιανός, ως φυσικοί αυτουργοί. Η Σκορδέλη ήταν κατηγορούμενη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής και η επιμέρους υπόθεση της επικίνδυνης σωματικής βλάβης αναφέρεται στο κατηγορητήριο ως βασικό αποδεικτικό στοιχείο της εγκληματικής της δράσης. Η Σκορδέλη καταδικάστηκε επίσης για την επίθεση στο κλιμάκιο του Αλέκου Αλαβάνου τον Οκτώβριο του 2010. (Ειδικότερα, από τους τέσσερις καταδικασθέντες, στους Θέμιδα Σκορδέλη, Αλίκη Παπαδάκη και Ανδρέα Σοφιά επιβλήθηκε ποινή 14 μηνών με αναστολή, με την κατηγορία της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης 19/4/2017).

Η φωτορεπόρτερ Συμέλα Παντζαρτζή, κατέθεσε για τρία ξεχωριστά περιστατικά βίας και προπηλακισμών εναντίον εργαζομένων του Τύπου από μέλη της Χ.Α. Όπως έχουν ήδη καταθέσει μάρτυρες στο δικαστήριο, οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε τρεις φωτορεπόρτερ, τη Συμέλλα Παντζαρτζή, τη Λουίζα Γουλιελμάκη και τον Γιάννη Κέμμο, που κάλυπταν τη συγκέντρωση και τα επεισόδια.

Κατά την εξέταση του δημοσιογράφου Γιάννη Μπασκάκη, οι συνήγοροι των ναζί προσπάθησαν με τις ερωτήσεις τους να διαχωρίσουν την πολιτική από την ποινική ευθύνη, παρομοιάζοντας την περίπτωση της Χ.Α. με την περίπτωση Μαρκεζίνη και τη δήλωσή του: Ο Μαρκεζίνης απολογούμενος (το πρωί της Κυριακής 22/9/74!) είχε πει ότι ως “πρωθυπουργός” δεν είχε καμιά απολύτως αρμοδιότητα για τη δημόσια τάξη, τις ένοπλες δυνάμεις ή την ΚΥΠ, που ανήκαν στις αρμοδιοτήτες του “Προέδρου της Δημοκρατίας”, δηλαδή του Παπαδόπουλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “δεν είχε αρμοδιότητα ούτε καν τοποθετήσεως του αστυφύλακος της προσωπικής του ασφαλείας”. Κι αν ο Μαρκεζίνης αποδεχόταν το ρόλο του ανδρείκελου για να γλυτώσει την ποινική ευθύνη, δεν ισχύει το ίδιο για τον Μιχαλολιάκο και την ηγεσία της Χ.Α.!

Στις 17/7/2017 κατάθεσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος για σημαντικές πτυχές της δράσης της οργάνωσης από το 2010, οπότε και ξεκίνησε την έρευνα γύρω από τη Χ.Α., μέχρι και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στις 19/7/2017, κατάθεσε η Νέλλη Παπαχελά, δημοτική συμβούλος και αντιδήμαρχος Αθήνας, σχετικά με περιστατικά που έγιναν στον Άγιο Παντελεήμονα (όπου κατοικεί) και σε δημοτικά συμβούλια, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός του Νίκου Μιχαλολιάκου.

πηγές: Προλεταριακή Σημαία και Λαϊκός Δρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com