11 Ιουλ 2017

35 Χρόνια ΚΚΕ (μ-λ): Συνέντευξη στην Παντιέρα

Με την αφορμή της συμπλήρωσης φέτος 35 χρόνων πολιτικής παρουσίας και παρέμβασης του ΚΚΕ(μ-λ) στο χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς, ζητήσαμε να έχουμε μια πολιτική συζήτηση με αγωνιστές από αυτή την οργάνωση.

Με ευγένεια και προθυμία ανταποκρίθηκαν οι σύντροφοι, και προέκυψε η συζήτηση που θα δείτε στα βίντεο που ακολουθούν.

Δύο στελέχη της οργάνωσης, ο Δημήτρης Μπαμπίλης και ο Πάνος Χουντής, με αφορμή τις ερωτήσεις της Παντιέρας, ξεδιπλώνουν ιστορικά και πολιτικά στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών, αναφέρονται κριτικά στην πορεία του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς, με το βλέμμα στο σήμερα.

-Ανάμεσα στα άλλα, τα δύο στελέχη του ΚΚΕ(μ-λ) αναφέρονται στις καταβολές του μαρξιστικού – λενινιστικού ρεύματος, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

-Αποτίουν φόρο τιμής σε συντρόφους που δεν έχουμε πλέον ανάμεσά μας, όπως ο Γιάννης Χοντζέας, ο Πολύδωρος Δανιηλίδης και ο Ισαάκ Ιορδανίδης, αλλά και ο Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος, ο Βασίλης Γεμιστός και άλλοι.

-Μιλούν εκτενώς για το εργατικό κίνημα, την κοινή δράση, την εξάρτηση, τις διεθνείς εξελίξεις, την παγκοσμιοποίηση και την αντιιμπεριαλιστική φυσιογνωμία της οργάνωσής τους.

-Για την Κίνα και την Πολιτιστική Επανάσταση (ΜΠΠΕ) αλλά και για τη σημερινή Κίνα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

-Για τις καταρρεύσεις των ανατολικών χωρών, για το κομμουνιστικό κίνημα διεθνώς και στην Ελλάδα, για τα χρόνια 2010-2017, το κίνημα των πλατειών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εκλογική στάση σε ευρωεκλογές και εκλογές στο Β’ βαθμό του τοπικού κράτους.

-Για το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Ελλάδα και τα ορόσημα που σφράγισαν την πορεία του.

-Για το ρόλο και το χαρακτήρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για την αλλαγή στο χάρτη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που προκάλεσε η προσχώρηση τμημάτων της στο πολιτικό σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιιμπεριαλισμός, αντικαπιταλισμός και η αντίθεση στη διαχειριστική λογική και τον κυβερνητισμό», είναι οι τρεις πυλώνες – πολιτικές κατευθύνσεις για το κίνημα, τονίζουν επανειλημμένως, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση – πολιτικό απολογισμό των τελευταίων δεκαετιών, που, βεβαίως, περιλαμβάνει πολύ ευρύτερη θεματολογία από όσα επιγραμματικά αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Τη συνέντευξη εκ μέρους της Παντιέρας, πήρε ο Νίκος Ξηρουδάκης την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, στο φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου «Εκτός των Τειχών», στην οδό Γραβιάς.
Αξίζει να την παρακολουθήσετε ολόκληρη:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com