...................

15 Ιουλ 2017

Επιστολή Εργαζομένων Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας και κάλεσμα για 24 Ιουλίου.

O αγώνας των εργαζόμενων στο Δήμο Μάνδρας –Ειδυλλίας συνεχίζεται.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το πρωί της Παρασκευής στις 30/6 η δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Γιάννα Κριεκούκη έδωσε εντολή στις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου να προχωρήσουν στη λύση της σύμβασης- απόλυση- 35 συμβασιούχων-παρατασιούχων.

Αγνοώντας τους αγώνες των εργαζομένων και παρά το ότι έχει ψηφιστεί στη βουλή τροπολογία με την οποία όλοι οι συμβασιούχοι- παρατασιούχοι πρέπει να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι 31-3-2018, υπογράφοντας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου νέα σύμβαση εργασίας.
Την προηγούμενη μέρα με την λήξη των κινητοποιήσεων είχε δοθεί εντολή να μαζευτούν οι τόνοι των σκουπιδιών που είχαν συσσωρευτεί σε κάθε γωνιά του Δήμου. Οι συμβασιούχοι εργάστηκαν με αυταπάρνηση μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους, πάρα πολλές ώρες, χωρίς ωράριο κάτω από βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες. Έκαναν τα πάντα για να μαζευτούν τα σκουπίδια, ξεβρώμισαν την πόλη και στη συνέχεια η δημοτική αρχή τους απέλυσε.

Να σημειωθεί ότι:

-κατά τη διάρκεια των συμβάσεών τους αρκετοί εργαζόμενοι δούλευαν 12ωρο κάθε μέρα και για 7 μέρες τη βδομάδα για να μαζεύονται τα απορρίμματα.

-Οι συμβασιούχοι που δούλευαν με αυτά τα εξαντλητικά και μεσαιωνικά ωράρια δεν αμείβονταν ούτε καν για τις ώρες της υπερωριακής απασχόλησης που προβλέπονται από το νόμο.

Από αυτό το καθεστώς δεν έχουν ξεφύγει στο δήμο ούτε συνάδελφοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου, οι οποίοι στο τέλος κάθε μήνα καταγράφουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 100 ώρες υπερωριακής απασχόλησης.

Συμπέρασμα 1
Στο δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας δεν θέλουν εργαζόμενους αλλά κωπηλάτες ρωμαικής γαλέρας

Συμπέρασμα 2.
Οι ανάγκες του δήμου ήταν (και φυσικά παραμένουν) τέτοιες που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από το σύνολο του προσωπικού (μόνιμοι και ορισμένου χρόνου) που απασχολούνταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση η δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει στην προκήρυξη θέσεων για μόνιμο προσωπικό. Το επίσημο επιχείρημα είναι ότι οι ανάγκες του δήμου ιδιαίτερα στην καθαριότητα είναι εποχικές. Κοροϊδεύουν πρώτα πρώτα την κοινωνία, που πληρώνει πανάκριβα δημοτικά τέλη μέσω της ΔΕΗ και απαιτεί να έχει καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους γιατί γνωρίζουν ότι η εργασία που προσφέρουν μόνο εποχιακή δεν είναι, αλλά μόνιμη καθημερινή ανάγκη.

Το off the record επιχείρημα είναι ότι σε περίπτωση προκήρυξης θέσεων θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα και πιθανά να προσληφθούν εργαζόμενοι από άλλες περιοχές και όχι μόνο δημότες Μάνδρας-Ειδυλλίας (ή αλλιώς μεταφραζόμενο για να δουλέψεις στο δήμο πρέπει και να ψηφίζεις στο δήμο). Η αντίληψη αυτή επιβεβαιώνεται και από την πρακτική που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα:

Συγκεκριμένα οι οκταμηνίτες και οι επιτυχόντες στα προγράμματα κοινωφελούς που δεν ήταν δημότες τοποθετούνταν στην “παραμεθόριο” του δήμου, σε περιοχές που δεν υπάρχει ούτε αστική συγκοινωνία με την υποχρέωση να πηγαίνουν καθημερινά στις θέσεις τους με δικά τους μέσα. Αποτέλεσμα αυτού- που θορύβησε ακόμη και τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ- ήταν το φαινόμενο μαζικών παραιτήσεων ιδιαίτερα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, που ο μισθός τους δεν μπορούσε να καλύψει ούτε τα έξοδα μετακίνησης.

Οι συμβασιούχοι παρατασιούχοι του δήμου τη μέρα που τους ανακοινώθηκε η απόλυσή τους αποφάσισαν το συμβολικό κλείσιμο του δημαρχείου και δήλωσαν ότι δεν πρόκειτα να φύγουν. Απαιτούν από τη δήμαρχο, τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να μην γίνει καμία απόλυση και να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας σύμβασης.
Από την ίδια κιόλας μέρα της κοινοποίησης των απολύσεων συγκλήθηκε από το σωματείο συνέλευση των εργαζομένων και:

Επειδή δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά. Επειδή πιστεύουμε ότι η έλλειψη προσωπικού στο όνομα των αναγκών θα οδηγήσει στην καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων μας (ωράριο, άδειες κλπ). Επειδή θεωρούμε ότι με αυτές τις πρακτικές γίνεται συνειδητή προσπάθεια, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, να μπούνε κανονικά από την πόρτα και όχι από το παράθυρο ιδιώτες, δηλώσαμε ότι είμαστε όλοι συμβασιούχοι και συμμετέχουμε σε συμβολικό κλείσιμο του δημαρχείου μαζί με τους απολυμένους συναδέλφους μας.

Η δημοτική αρχή και η δήμαρχος αντί να απαντήσουν θετικά στα αιτήματά μας, μας απειλούν και μας εκφοβίζουν για να δεχτούμε τις απολύσεις των συμβασιούχων. Την Πέμπτη λάβαμε γνώση εγγράφου από το γενικό γραμματέα του δήμου ο οποίος μας “κηρύσσει παράνομους”, απαιτεί να επιστρέψουμε στις θέσεις μας για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του δήμου και κυρίως απαιτεί από τους προϊσταμένους να μας “βάλουν μέσα” αλλιώς να πάρουν από εμάς έγγραφη άρνηση συμμόρφωσης.

Ο αυταρχικός κατήφορος της δημάρχου δεν έχει τέλος. Την Τρίτη 11/7 και κατά τη διάρκεια συνέλευσης των εργαζομένων στο εργοτάξιο του δήμου, εμφανίστηκε ο Γενικός Διευθυντής Αστυνομίας Δυτική Αττικής με συνοδεία περιπολικών και δήλωσε ότι έχει εισαγγελική εντολή για αυτόφωρη προσαγωγή όποιου εμποδίζει την λειτουργία του εργοταξίου και του Δημαρχείου. Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων οι οποίοι χωρίς καμιά εξαίρεση δήλωσαν ότι συμμετέχουν στη συνέλευση απέτρεψε τα σχέδια τους. Σε αυτή τη συνέλευσή μας αποφασίσαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία της δημάρχου και της διοίκησης αντιτάσσουμε τον ενωμένο ταξικό μας αγώνα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ τον αγώνα μας με όλες τις μορφές ώστε να παραμείνουν στην δουλειά και οι 35 συμβασιούχοι και να δρομολογηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ήδη έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους πολλοί μαζικοί φορείς και σωματεία της περιοχής. Με υπογραφές δημοτικών συμβούλων έχει δρομολογηθεί η σύγκληση δημοτικού συμβουλίου στις 24/7 στο οποίο ζητάμε να αποφασιστεί:

-Η άμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου
-Η παράταση των συμβάσεων μέχρι και την ημερομηνία της κάλυψης των θέσεων και η πληρωμή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων
-Η καταγραφή των αναγκών σε όλες τις άλλες υπηρεσίες του δήμου και η αποστολή αιτήματος στον υπουργό εσωτερικών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων και σε αυτές.

Καλούμε τους δημότες, τους φορείς και τα σωματεία της περιοχής, τα σωματεία εργαζομένων σε άλλους δήμους, την ΠΟΕ-ΟΤΑ να είναι παρόντες στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα 24/7 στις 8 μ.μ.
Απαιτούμε από την συγκυβέρνηση και το υπουργείο εσωτερικών να διασφαλίσει την παραμονή στην εργασία όλων των συναδέλφων μας.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com