...................

12 Ιουν 2017

Πιλοτικό πρόγραμμα αναζήτησης τρόπων τσάμπα εκμετάλλευσης παιδιών προσφύγων

Τι είπατε παιδική εργασία εν έτει 2017; Ναι! Γιατί όχι; Καπιταλισμός είναι, υπέρτατη αξία του είναι η εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας ακόμη και τσάμπα όπου μπορεί, αντιστάσεις δε βρίσκει (από αυτές καθορίζονται τα "αυτονόητα" και όχι από κάποιες αόριστες αξίες και ...εξελίξεις), ότι θέλει κάνει! Άλλωστε η παιδική εργασία έχει καθιερωθεί επίσημα και για τα παιδιά των ντόπιων εργαζόμενων εδώ και κάτι χρόνια, γιατί άλλωστε μετριέται η ανεργία των νέων από τα 15 χρόνια; Τρόπους βρίσκουν πολλούς, λίγο ως πολύ συγκλίνουν στα μεγάλο ψέμα της ...εκπαίδευσης, της μαθητείας, της απόκτησης εμπειρίας και δεξιοτήτων κ.λπ., κ.λπ.! Όλοι οι μορφές προβλέπουν στα λόγια  και κάποια αμοιβή, συνήθως από τον κρατικό κορβανά και όχι από τον ...εκπαιδευτή.

Σειρά τώρα έχουν τα παιδιά των προσφύγων. Πιλοτικά λένε, απροκάλυπτα λέμε εμείς. Άρα; Αν πετύχει το "πιλοτικό πρόγραμμα" αναζήτησης τρόπων εκμετάλλευσης των προσφυγόπουλων θα γενικευθεί; Έτσι φαίνεται.

Θα στείλουν λοιπόν πειραματικά 200 προσφυγόπουλα της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας στα χωράφια για να ωφεληθούν αυτά, οι οικογένειές τους, φυσικά και η ελληνική κοινωνία (ιδιαίτερα δε αυτοί που θα αναλάβουν έναντι αμοιβής την "εκπαίδευσή" τους)!!!  Η "εκπαιδευτική μέθοδος" ονομάζεται on the job training (εκπαίδευση πάνω στη δουλειά δηλαδή), όσο για κάποια μορφής αμοιβή στα "ωφελούμενα" προσφυγόπουλα δεν βρήκαμε κάτι! Αν βρείτε πείτε το μας και θα το διορθώσουμε, αλλά η ουσία του πράγματος δεν αλλάζει!

Το δούλεμα βέβαια επιχρυσώνεται με τη διευκρίνηση ότι αυτοί που θα αναλάβουν την εκπαίδευση -και θα λάβουν την αμοιβή- δεν θα πρέπει να έχουν κέρδος μέσω αυτής!!! Θα πρέπει λέει τα έξοδά τους να ισοσκελίζονται με τα λεφτά που θα πάρουν για την εφαρμογή του προγράμματος. Τα αποτελέσματα όμως της δουλειάς των προσφυγόπουλων ποιος θα τα ωφεληθεί; Αυτό δε μας το λένε.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση βρίσκεται στην ιστοσελίδα της "Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων", με ημερομηνία 1-6-2017 και ολόκληρη μπορείτε να τη δείτε απευθείας εδώ: http://www.amifisf.gr/wp-content/uploads/2017/06/Πρόσκληση-010.pdf.

Αναπαράγουμε την εισαγωγή της χωρίς περισσότερα σχόλια, οι υπογραμμίσεις δικές μας:

Η δράση αφορά στην εφαρμογή δύο (2) πιλοτικών προγραμμάτων αγροτικής εκπαίδευσης σε 200 πρόσφυγες, ηλικίας 15-18 ετών, που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας (100 πρόσφυγες, ηλικίας 15-18 ετών στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία αντίστοιχα), εξέδωσε το υπουργείο Οκονομίας.

Τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που διενεργούνται για πρώτη φορά, επικεντρώνονται σε θέματα αγροτικής εκπαίδευσης και περιλαμβάνουν θεματικές όπως: εδάφη, συγκομιδή, καλλιέργειες, άρδευση, pest control κλπ. Η διάρκεια του κάθε προγράμματος ανέρχεται σε 100 ώρες. Η εκπαίδευση και ειδικότερα η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του on the job training.

Στόχος της δράσης είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην ένταξη στην αγορά εργασίας ή για κάλυψη προσωπικών αναγκών ή/και κοινωφελών σκοπών.

Πέραν των άμεσα ωφελουμένων που είναι οι πρόσφυγες 15-18 ετών που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, ωφελούμενος πληθυσμός είναι και οι οικογένειές τους, αλλά και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, η οποία επωφελείται από την ομαλή ένταξη των προσφύγων στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Με την πιλοτική εφαρμογή των δύο προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης επιδιώκεται η αποτίμηση και αξιολόγηση του βέλτιστου τρόπου προσέγγισης της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας των προσφύγων-μεταναστών και η διερεύνηση των ορίων και των πιθανών αποκλίσεων του εγχειρήματος, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για το σχεδιασμό ανάλογων προγραμμάτων σε ευρύτερο πληθυσμό προσφύγων της ίδιας ηλικιακής ομάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com