...................

15 Ιουν 2017

ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ: ΜΙΚΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

«Από την πόλη στην επαρχία και πίσω ξανά»

Ένα μικρό αφιέρωμα στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο ξεκινάει στο "Εκτός των τειχών". Μέσα από ένα πραγματικά μεγάλο και αξιόλογο κατάλογο ταινιών των τελευταίων και παλιότερων χρόνων, με δυσκολία επιλέξαμε τις τρεις ταινίες του αφιερώματος, που έχουν -όπως το είδαμε εμείς- ως συνδετικό τους κρίκο την πόλη, το σύγχρονο αστικό κέντρο, το σύμβολο της καπιταλιστικής παραγωγής, της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης. Η ασφυξία και τα αδιέξοδα ενός λαού στοιβαγμένου, από τη μια, σε αντίθεση με την ερήμωση και την εγκατάλειψη της ελληνικής επαρχίας, από την άλλη...

TUNGSTEN
του Γιώργου Γεωργόπουλου
(2011)


Παίζουν: Όμηρος Πουλάκης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Βαγγέλης Μουρίκης, Τάσος Νούσιας, Κόρα Καρβούνη

Τρεις παράλληλες ιστορίες, μια καλοκαιρινή μέρα στην Αθήνα με συνεχείς διακοπές ρεύματος. Ένας ελεγκτής εισιτηρίων έχει πολλά χρέη και προβλήματα με την οικογένειά του. Δύο έφηβοι φίλοι τριγυρνούν στην πόλη έχοντας κρυμμένο στην τσάντα τους ένα περίστροφο. Ένα στέλεχος εταιρείας συμπεριφέρεται βίαια στη σύντροφό του. Οι τρεις ιστορίες θα συναντηθούν μεταξύ τους και στο τέλος κανένας δεν θα αποφύγει τις συνέπειες των πράξεων και των επιλογών του.

Παρασκευή 16 Ιουνίου
στις 8:30 μ.μ.


***

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΑ
του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου
(2006)


Παίζουν: Απόστολος Τότσικας, Νικόλας Αγγελής, Δημήτρης Τζουμάκης, Ελένη Βεργέτη,
Γιώργος Σπάνιας, Νίκος Ζωϊόπουλος, Δήμητρα Ζέζα, Βασίλης Τσάγκλος, Λουίζα Ζουβανί

Αναζητώντας το πιστόλι που κλάπηκε στα γυρίσματα μιας εκπομπής, ο νεαρός δημοσιογράφος της φτάνει στο χωριό του στην Πίνδο. Μέχρι να ξαναπάρει πίσω το πιστόλι, του αποκαλύπτονται σιγά σιγά θρύλοι και δοξασίες που έχουν στοιχειώσει τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού, και ειδικά τον γιο του φύλακα του χωριού.
Η εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου και τα "κουφάρια" των ερειπωμένων χωριών σε μια υπέροχη καταγραφή κι ένα συγκλονιστικό φινάλε.

Παρασκευή 30 Ιουνίου
στις 8:30 μ.μ.


***

ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ
του Γιάννη Οικονομίδη
(2002)


Παίζουν: Ερρίκος Λίτσης, Ελένη Κοκκίδου, Κώστας Ξυκομήνος

Μια μέρα, εν μέσω καύσωνα, στο σπίτι ενός μικρομεσαίου 50άρη οικογενειάρχη, ιδιοκτήτη καφετέριας στον Κορυδαλλό, όλοι ξεσπούν ο ένας στον άλλο με απίστευτη λεκτική βία για πάθη, ζήλιες και διαφωνίες πάνω σε επιχειρηματικά ανοίγματα. Μέχρι που μια απρόοπτη εξομολόγηση τινάζει τα πάντα ακόμη πιο ψηλά στον αέρα. Μία ταινία-σταθμός, μία ταινία στα άκρα, για μια κοινωνία στοιβαγμένη, στριμωγμένη, έτοιμη να εκραγεί.

Παρασκευή 7 Ιουλίου
στις 8:30 μ.μ.

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ-ΚΑΦΕ
Εκτός των τειχών
Γραβιάς 10-12, Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348

www.ektostonteixon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com