...................

27 Ιουν 2017

Ικαρία: Δήμος και ΠΑΜΕ συνεργοί στο κυβερνητικό παιχνίδι

και ως τότε ...εθελοντές!
Μέσα στα μέτρα των μνημονίων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και λοιπούς, είναι η πλήρης διάλυση του δικαιώματος στην εργασία, η γενική καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας: σήμερα ένα μεροκάματο εσύ αύριο άλλος, η καθιέρωση δηλαδή της ζωής με δόσεις, σήμερα θα μπορείς να ζεις αύριο όχι.

Στο δήμο Ικαρίας απολύονται 18 εργαζόμενοι, στο σύνολο των δήμων της χώρας 10.000. Στο δήμο Ικαρίας οι απολύσεις 18 εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, νεκρώνει την υπηρεσία καθαριότητας και τη λειτουργία των λουτροπηγών. Το σωματείο εργαζομένων στο δήμο ξεκίνησε κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα, εξέδωσε και μοίρασε ανακοίνωση και καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας στους δήμους. Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που έγινε την Τρίτη 20 του μήνα, παρακολουθήσαμε από μια δημοτική αρχή που δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αν απολυθούν 18 εργαζόμενοι, τα απίστευτα. Ο αντιδήμαρχος Αγίου, την ώρα που το σωματείο των εργαζομένων του δήμου είναι σε κινητοποιήσεις, αντικαθιστά τον υπό απόλυση απεργό, κάνοντας τον λουτρονόμο! Επικαλέστηκε ό,τι ακριβώς επικαλούνται όλες οι κυβερνήσεις και ό,τι θα επικαλεστούν το επόμενο διάστημα αν η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανταποκριθεί στο ρόλο της και συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Τι; Τις λαϊκές ανάγκες! Όπως «ανακαλύπτουν» κυβέρνηση και ΜΜΕ τις ουρές στα νοσοκομεία όταν απεργούν οι νοσοκομειακοί, τους ταλαίπωρους επιβάτες, όταν απεργούν οι ναυτεργάτες, «τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών» όταν απεργούν οι εκπαιδευτικοί και σειρά επιχειρήματα ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού, με τον ίδιο τρόπο επικαλέστηκε η δημοτική αρχή όσους ήρθαν να κάνουν μπάνια, «που δεν φυσάνε και το χρήμα» όπως είπε. Αυτή η στάση, στη συγκεκριμένη στιγμή αποδυναμώνει και υπονομεύει τον αγώνα των εργαζομένων. Απέναντι στον αγώνα να μην απολυθεί κανείς και στην πρόταση να κλείσει ο Δήμος καλώντας όλους τους δήμους να κάνουν το ίδιο, η δημοτική αρχή πρότεινε να στείλουν αίτημα στην κυβέρνηση να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και ανάλογα την απάντηση θα πράξει. Πολύ καλό το αίτημα αλλά για να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, πρέπει πρώτα ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Σ’ αυτό τον αγώνα η συμμετοχή όλων είναι αναγκαία.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι πιέσεις που θα πρέπει να ασκηθούν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για αγώνες μέχρι να πάρει πίσω η κυβέρνηση την εφαρμογή της απόφασης του ελεγκτικού συνεδρίου και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, είναι ανάγκη να στηριχτούν από το σύνολο των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των συνταξιούχων… Μόνο οι μαζικοί ενωτικοί αγώνες μπορούν να δυναμώνουν στην πορεία, να μαζικοποιούνται και να έχουν αποτέλεσμα. Στο μικρό μας τόπο έχουμε θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και όχι μόνο.

Καλούμε το σύνολο των εργαζομένων, όχι μόνο να στηρίξει έμπρακτα και όχι στα λόγια τους αγώνες των συμβασιούχων, αλλά να αντικρούσει και τον κοινωνικό αυτοματισμό ενάντιά τους που κάθε φορά επιστρατεύεται και τώρα έχει ήδη ξεκινήσει.

• Καμία απόλυση εργαζόμενου.

• Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους.

• Κανένας χωρίς δουλειά κανένας χωρίς ζωή.

• Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα σε αξιοπρεπή ζωή.

• Όλοι μαζί στον αγώνα να σταματήσουμε την επίθεση στα δικαιώματά μας.

• Όλοι μαζί να στηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο δήμο και σε όλους τους δήμους.

Την Πέμπτη, ημέρα πανελλαδικής απερ­γίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το σωματείο εργαζομένων του δήμου Ικαρίας καλούσε σε συγκέντρωση και σε συμπαράσταση όλη την εργατική τάξη.

Στον Εύδηλο συγκεντρώθηκαν οι 18 υπό απόλυση εργαζόμενοι, κοντά 15 «ταξικοί» συνδικαλιστές και κοντά 15, που κατά το ΠΑΜΕ δεν είναι ταξικοί.

Το σωματείο των νοσοκομειακών, η ΕΛΜΕ, ο σύλλογος των δασκάλων, είχαν αποφασίσει 3ωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου και 6 ακόμα «ταξικά» σωματεία, όλα στο ΠΑΜΕ, δεν αποφάσισαν ούτε μια ώρα στάση εργασίας, για να στηρίξουν την απεργία του σωματείου που είναι επίσης μέλος του ΠΑΜΕ.

Το σωματείο εργαζομένων στο δήμο, που διοργάνωνε τη συγκέντρωση έδωσε το μικρόφωνο να μιλήσει ο εκπρόσωπος του εργατικού κέντρου και πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, ο οποίος εκπροσώπησε, δια της «ταξικής» ομιλίας του, το ΕΚΣ και άλλα 6 σωματεία! Δεν επιτράπηκε να μιλήσουν εκπρόσωποι από τα σωματεία που είχαν στάση εργασίας για να συμπαρασταθούν στους απεργούς, γιατί δεν πήγαν νωρίς να το δηλώσουν!! Δεν έδωσαν το μικρόφωνο σε εκπρόσωπο της ΕΡΓ.Α.Σ. να διαβάσει την ανακοίνωση που μοιράστηκε γιατί δεν είναι σωματείο! Τη συμπαράσταση, το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που έχει εγκλωβίσει και τα έχει μετατρέψει σε περιφερόμενες σφραγίδες, την θέλουν ως απλή παρουσία άντε και χειροκρότημα.

Συμβασιούχοι που απολύονται, κατήγγειλαν σε εμάς ότι ο δήμος συνεχίζει, τις μέρες κινητοποιήσεων και απεργίας, να τους αντικαθιστά στις λουτροπηγές όχι μόνο με τον αντιδήμαρχο Αγίου αλλά και με εθελοντές! Σε συνομιλία που είχαμε με τον γενικό εκπρόσωπο των «ταξικών» σωματείων και δημοτικό σύμβουλο, φαίνεται ο δήμος να αναβάθμισε τους λόγους αυτής της ανοιχτής, κατάπτυστης απεργοσπασίας. Είπε ότι οι λουτροπηγές είναι θέμα υγείας και πρέπει να λειτουργούν σαν τα νοσοκομεία με προσωπικό ασφάλειας! Κανένας κανονισμός στη λειτουργία τους δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Στην ανακοίνωση του Δήμου, στις 19 Ιούνη, αναφέρεται: «Σε ό,τι αφορά γενικότερα την λειτουργία των ιαματικών πηγών καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργήσουν με ευθύνη της διοίκησης του δήμου.. μέχρι να διευθετηθεί το θέμα και να δοθεί επίσημη απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών ως προς τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών μας σε μια προσπάθεια εξυπηρέτησης των επισκεπτών των Θερμών και των δεκάδων αυτοαπασχολούμενων της περιοχής.» Από την πρώτη μέρα δηλαδή των κινητοποιήσεων, ο «κόκκινος» δήμος υπονόμευσε την απεργία και προέγραψε την τύχη των εργαζομένων, περιμένοντας από το υπουργείο να του πει τι παραπέρα να κάνει. Παρ’ ότι λουόμενοι που πράγματι ταλαιπωρούνται με αυτή τη λυσσαλέα επίθεση της κυβέρνησης στη ζωή όλων, δήλωσαν σε εργαζόμενους ότι είναι μαζί τους, η δημοτική αρχή, βγαίνει, όχι μόνο απεργο­σπα­στι­κά, αλλά ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας τους λουόμενους και τους «δεκάδες αυτοαπασχολούμενους», ενάντια στους υπό απόλυση εργαζόμενους που απεργούν. Τίποτα παραπάνω δεν κάνουν οι αστικές αντεργατικές κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ κάθε φορά που οι εργαζόμενοι ξεκινάνε κινητοποιήσεις.

Ο δήμος Ικαρίας, το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ, μ’ αυτή τη στάση και την πρακτική, που δεν τη βλέπουμε πρώτη φορά, καταρρακώνουν στις συνειδήσεις των εργαζομένων την δυνατότητα που έχουν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, μέσα από την ουσιαστική έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ τους, μέσα από την ενότητά τους, να απαντήσουν στην επίθεση του ταξικού τους αντίπαλου, που τον εκπροσωπούν οι αντιδραστικές κυβερνήσεις, επίθεση ενάντια στα ζωτικά δικαιώματά τους, όπως το αναφαίρετο δικαίωμα στην σταθερή εργασία. Αυτή η πρακτική που υπαγορεύεται από τις πολιτικές επιλογές του ΚΚΕ, η πρακτική δηλαδή της υπονόμευσης της διάσπασης, αλλά και της περιχαράκωσης των εργαζομένων που ακόμα το πιστεύουν, είναι η καλύτερη διευκόλυνση να περνάνε οι κυβερνήσεις σε βάρος των εργαζομένων τα πιο σκληρά μέτρα. Όταν το ΚΚΕ κομπάζει ότι έχει την πλειοψηφία σε 850 ή και παραπάνω, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συλλογικά όργανα, που αν λειτουργούσαν ταξικά θα έφερναν τα πάνω κάτω, ο καθ’ ένας καταλαβαίνει ότι αυτός ο συνδικαλιστικός όγκος είναι τελείως κενός από ταξικό περιεχόμενο, από ταξικούς αποτελεσματικούς αγώνες. Έχει όμως πολλές ψήφους που θα του χρειαστούν για τη λαϊκή εξουσία, που όπως δείχνουν εκεί που εξουσιάζουν, δεν θα διαφέρει και πολύ από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς δεν θα πούμε ποτέ στους εργαζόμενους «καλά να πάθετε αφού έτσι ψηφίζετε» ή «εμείς σας τα λέγαμε». Εμείς λέμε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά μέσα στον κόσμο της εργασίας, πολύς κόπος και πόνος για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια ενότητα και μια δράση που θα ανεβάζει όλο και πιο ψηλά την ταξική συνείδηση, έτσι που κάθε μέρα να κερδίζουμε βήματα στην αγώνα με τον ταξικό εχθρό. Έτσι που κανένας να μην μπαίνει εμπόδιο στην ενότητα και τους αγώνες όλων των εργαζομένων για καλύτερη ζωή.

Λαϊκός Δρόμος - http://www.m-lkke.gr/

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος27/6/17, 2:21 μ.μ.

  Οι συστημικοί δήμαρχοι βάζουν ιδιώτες και οι ...αντισυστημικοί εθελοντές; Η απεργοσπαστία σε όλες τις εκδοχές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καταρχάς δεν βρίσκεται υπο απόλυση ο λουτρονόμος.Οι συμβασιούχοι του Δήμου στην καθαριότητα
  απειλούνται με απόλυση.Η παραπληροφόρηση της αντικκεδίλας έχει και τα όρια της.Πάντα οι απεργοί σε ευαίσθητους τομείς όπως αυτός της υγείας διατηρούν προσωπικό ασφαλείας.Επίσης ακόμα και μέσα στην απεργία των συμβασιούχων καθαρισμού η συγκομιδή απορριμάτων απο χώρους όπως νοσοκομεία σχολεία κ.α συνεχίστηκε κανονικά.Μήπως ολοι αυτοί είναι απεργοσπάστες;Μήπως ο Δήμος Ικαρίας βγήκε να μαζέψει σκουπίδια οπως ο Μπουτάρης;Μήπως είδε κανείς καμια ανακοίνωση διαμαρτηρίας του σωματείου των εργαζομένων του Δήμου Ικαρίας με βάση τα οσα ισχυρίζεστε;Μήπως είστε ψευτές και αρχιψέυτες μαζί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος28/6/17, 6:23 π.μ.

  "Σε ότι αφορά ειδικότερα την λειτουργία των ιαματικών πηγών καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργήσουν με ευθύνη της διοίκησης του δήμου με μειωμένο ωράριο, μέχρι να διευθετηθεί το θέμα και να δοθεί επίσημη απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών ως προς τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών μας σε μια προσπάθεια εξυπηρέτησης των επισκεπτών των θερμών και των δεκάδων αυτοαπασχολούμενων της περιοχής." από την ανακοίνωση του δήμου Ικαρίας.

  "Πρακτικά για τον Δήμο Ικαρίας η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσει η υπηρεσία καθαριότητας, καθώς επίσης και οι λουτροπηγές του νησιού, αφού και οι δύο υπηρεσίες στηρίζονται αποκλειστικά στους συναδέλφους συμβασιούχους." από την ανακοίνωση του σωματείου των εργαζόμενων στο δήμο Ικαρίας.

  Θες κι άλλα ή αρκούν αυτά για να δούμε ποιος είναι ψεύτης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος28/6/17, 6:55 π.μ.

  Αλήθεια με αφορμή αυτό το άρθρο θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε γιατί τα Εργατικά Κέντρα που ανήκουν στο ΠΑΜΕ δεν έχουν κηρύξει ούτε καν στάσεις εργασίας, έστω τις μέρες των 24ωρων απεργιών, προς συμπαράσταση των συμβασιούχων; Τι σόι ταξικά σωματεία είναι αυτά όταν για ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί όλη τη τάξη, και όχι μόνο τους δημόσιους και δημοτικούς υπάλληλους, δε κάνουν τίποτα άλλο πέρα από το να βγάζουν ανακοινώσεις; Πως ακριβώς θα συμβάλουν ώστε οι εργαζόμενοι να βγουν στους δρόμους όταν δεν εκμεταλλεύονται ένα σοβαρό ζήτημα που δημιουργεί αγωνιστική κινητικότητα οι ταξικοί μας συνδικαλιστές, κάνοντας και τη διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους; Πως ακριβώς οικοδομεί τη συμμαχία των εργαζόμενων το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ; Δια των ανακοινώσεων και των απογευματινών συλλαλητηρίων;
  Μάλλον και εδώ επιβεβαιώνεται ότι όταν υπάρχει κινηματική νηνεμία το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ τρελαίνονται σε αγωνιστικές κορώνες και ταξικές αντεπιθέσεις. Μόλις όμως πάει να κινηθεί κάτι, μόλις υπάρξει μια ευκαιρία να αποδείξει αυτά που λέει, τότε θυμάται τη νομιμότητα, τότε όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ταξικοί συνδικαλιστές κρύβονται πίσω από τις κινήσεις των ...δημάρχων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com