22 Ιουν 2017

ΚΟΡΔΕΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κινητοποίηση κατοίκων ενάντια στη δυσοσμία

Εδώ και πολύ καιρό έχει εμφανιστεί το φαινόμενο της δυσοσμίας στον αέρα των δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης, ειδικότερα σε γειτονιές του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Οι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες αυτές περιοχές, που κατοικούνται κυρίως από εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, γειτονεύουν με τα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων και άλλες ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, από την τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν» μέχρι βυρσοδεψεία, χημικές βιομηχανίες και εργοστάσια παραγωγής χρωμάτων.

Οι κρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των δήμων, εμπαίζουν τους κατοίκους λέγοντας πως θα επιληφθούν του προβλήματος της δυσοσμίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης γενικότερα, και το πρόβλημα χρονίζει χωρίς να διαφαίνεται λύση.

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου μια ομάδα κατοίκων κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο παλιό δημαρχείο του Κορδελιού, στην οποία προσήλθαν γύρω στα πενήντα άτομα, και έλαβαν από τις τοπικές αρχές τη διαβεβαίωση ότι «σύντομα θα εντοπιστεί η πηγή της δυσοσμίας και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την εξουδετέρωση της». Επειδή αυτή η «υπόσχεση» ακούγεται εδώ και μήνες, δίχως όμως να έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια, οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με συγκρότηση μιας επιτροπής που θα καταγγέλλει τις εξάρσεις του φαινομένου και θα πιέζει τις αρχές προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης.

Δεδομένου του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης ως συγκοινωνούντα δοχεία για το πέρασμα της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής (βλέπε τον πολυετή εμπαιγμό από μεριάς των τοπικών αρχών στην περίπτωση του ΣΜΑ Ευκαρπίας), οι κάτοικοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους για προστασία της υγείας και της ζωής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com