Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΘΗΝΑ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 10:30 π.μ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΜΑΡΑ 11:00 π.μ.

28 Ιουν 2017

Κοινή δήλωση των Προέδρων της ΕΛΜΕ & Πρωτ/μιας Εκπ. Ικαρίας-Φούρνων και του Σ.Ε.Ν.Ι. για τους 18 εργαζόμενους του Δήμου

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ 18 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΚΑΡΙΑΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΟΛΟΥΣ!

Μετά την απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου χιλιάδες συμβασιούχοι οδηγούνται στην ανεργία, μιας και τους απαγορεύει να εργάζονται με συμβάσεις για περισσότερο από 8 μήνες παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους Δήμους όλης της χώρας! Έτσι απολύονται συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε όλους τους Δήμους, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν και δεδουλευμένες αμοιβές που δεν τους έχουν ακόμα καταβληθεί ή ακόμα και να τους ζητηθούν πίσω μισθοί για την περίοδο που είχαν δουλέψει.

Στο νησί μας η υλοποίηση αυτής της απόφασης πετάει στο δρόμο 18 συναδέλφους μας και αποδιοργανώνει πλήρως την υπηρεσία καθαριότητας αλλά και τις ιαματικές πηγές του νησιού, αφού η λειτουργία των υπηρεσιών αυτών στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους συναδέλφους συμβασιούχους.

Την Τετάρτη 22/6/2017, στα πλαίσια 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Δήμους όλης της χώρας, το σωματείο των εργαζόμενων στους Δήμους Ικαρίας – Φούρνων διοργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση για το ζήτημα στο πρώην Δημαρχείο Ευδήλου.

Στην απεργιακή συγκέντρωση αυτή βρέθηκαν και τα σωματεία μας, όχι απλά σαν συμπαραστάτες στον αγώνα των συμβασιούχων, αλλά ως συναγωνιστές στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία, για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες που δικαιούμαστε και απαιτούμε. Νοιώθουμε τους συναδέλφους μας στο Δήμο Ικαρίας σάρκα από τη σάρκα μας, αφού παρόμοια ζητήματα με απολύσεις είτε συμβασιούχων είτε ακόμα και μονίμων (π.χ. κατάργηση των σχολών ΕΠΑΣ το καλοκαίρι του 2013) έχουμε αντιμετωπίσει κι εμείς στα σωματεία μας. Για το λόγο αυτό όχι μόνο ενημερώσαμε για το ζήτημα και την απεργιακή συγκέντρωση τους συναδέλφους στους χώρους δουλειάς μας αλλά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου του Δήμου, προκηρύξαμε και διευκολυντικές στάσεις εργασίας –όντας μάλιστα τα μόνα σωματεία ή συνδικαλιστικοί φορείς της περιοχής που έκαναν κάτι τέτοιο- και παρευρεθήκαμε στη συγκέντρωση με αρκετούς συναδέλφους.

Αισθανθήκαμε ότι αντιμετωπιστήκαμε, στην καλύτερη περίπτωση, με δισταγμό και καχυποψία και ενώ βρισκόμασταν δυο μέτρα από το μικρόφωνο των διοργανωτών δε μπορέσαμε τελικά να απευθύνουμε χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους συναδέλφους- συντοπίτες. Αντ΄ αυτού ακούσαμε από τα μεγάφωνα ότι τα σωματεία μας χαιρετίζουν τους απεργούς και η συγκέντρωση έληξε.

Παρ’ όλα αυτά, και επειδή θεωρούμε πολύ σημαντικό το ζήτημα που μας έφερε στο ίδιο πεζοδρόμιο, αυτό των περικοπών υπό τις μνημονιακές επιταγές, που οδηγεί στην απόλυση των συμβασιούχων συναδέλφων μας όπως και στο δραματικό περιορισμό των προσλήψεων για την επόμενη χρονιά σε Δήμους, σχολεία, νοσοκομεία και δομές Πρόνοιας, επιθυμούμε να μείνουμε σε αυτό που θεωρούμε φλέγον και άμεσο, επαναλαμβάνοντας δημόσια την πρόταση-πρόσκληση που κάναμε και κατ’ ιδίαν στη συνάδελφο πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Ικαρίας: Είμαστε πρόθυμοι να διοργανώσουμε από κοινού ενημερωτικές επισκέψεις στα χωριά και αντίστοιχες ανοικτές ενημερωτικές συζητήσεις στις πλατείες με τους συντοπίτες μας, για να εξηγήσουμε σε όλους γιατί θεωρούμε το ζήτημα των 18 υπό απόλυση συναδέλφων μας ζήτημα όλης της Ικαριώτικης κοινωνίας και γενικότερα το ζήτημα του περιορισμού και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών σε Τοπική Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, ζήτημα όλης της κοινωνίας!

Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά – Να μετατραπούν τώρα όλες οι συμβάσεις που υπάρχουν στους Δήμους και στα νομικά πρόσωπα αυτών ή στις Δημοτικές τους επιχειρήσεις, σε αορίστου χρόνου.

Δάμαλος Χρήστος (πρόεδρος Ε.Λ.Μ.Ε. Ικαρίας – Φούρνων)

Κανδήλας Βάϊος (πρόεδρος Συλλόγου εκπ/κών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ικαρίας – Φούρνων)

Λέγγας Σωτήρης (πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας)

https://www.ikariaki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: