...................

7 Μαΐ 2017

«Ακόμα μου προκαλούν αναγούλα τα άρθρα του VICE»

Τα ρεπορτάζ του VICE ήταν πάντα ιδιαίτερα και ασυνήθιστα σε σχέση με αυτά που συναντά κανείς στα κυρίαρχα ΜΜΕ. «Μιλήσαμε με τη Χριστιανική Αδελφότητα που Θέλει να Παντρέψει Ομόφυλα Ζευγάρια στην Αθήνα», «Είναι Απίστευτο το Πόσο Σεξ Έγινε Κάτω από την Αφίσα του Che στη Χούντα - Οι Νέοι που Έζησαν τη Δικτατορία», «Είσαι Γλειφτρόνι και Φυτό - Η Ζωή μου ως Αριστούχος στο Λύκειο», τίτλοι που μας δίνουν μια γεύση από το τι μπορούμε να συναντήσουμε στον κόσμο του VICE. Τόσο το περιεχόμενό των ρεπορτάζ, όσο και ο τρόπος, με τον οποίο παρουσιάζονται, έχουν δικαιολογημένα προκαλέσει ξέφρενο διαδικτυακό «τρολλάρισμα».

Πέρα βέβαια απ’ το αστείο της υπόθεσης, στην ειδησεογραφία του VICE υπάρχει συχνά πυκνά μια απόλυτα στοχευμένη -και καθόλου- αστεία παρέμβαση σειράς αστικών ιδεολογημάτων και αντιλήψεων που δεν διαφέρει και τόσο απ’ αυτήν που συναντά κανείς στα κυρίαρχα ΜΜΕ. Με μια διαφορά βέβαια: το VICE έχει το άλλοθι του εναλλακτισμού, αυτής της σύγχρονης κοινωνικής γάγγραινας που ακρωτηριάζει τις συνειδήσεις μας.

Ας περάσουμε στο διά ταύτα. Πρόσφατα συναντήσαμε στο VICE ακόμη ένα ιδιαίτερο θέμα-«μαρτυρία»: «Είσαι Προδότης της Τάξης σου: Η Ζωή μου ως Μέλος της ΚΝΕ». Ο αρθρογράφος περιγράφει τη σύντομη εμπειρία του σαν μέλος της ΚΝΕ, την πίεση, την οποία δέχτηκε από την καθοδήγηση και τους συντρόφους του, τις αντιδημοκρατικές και ανελεύθερες συμπεριφορές που βίωσε, την προσπάθεια «προβατοποίησής» του και γενικώς τον «Γολγοθά» που έζησε ως οργανωμένο μέλος.

Απ’ τον τρόπο, με τον οποίο γράφει, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, πως ο «μάρτυρας» βασίζεται σε υπαρκτά δεδομένα -άσχετα απ’ το εάν τα έζησε ο ίδιος (γι’ αυτό μάλλον αμφιβάλω)-, τα οποία γιγαντώνει ή/και διαστρεβλώνει. Και φυσικά, δεν χρειάζεται κανείς να έχει περάσει απ’ τον χώρο, στον οποίο αναφέρεται, για να αντιληφθεί, ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της «μαρτυρίας» είναι κατασκευασμένο και παραποιημένο, παρά τα αληθινά στοιχεία (ατάκες, σλόγκαν, ίσως και κάποια γεγονότα).

Υπάρχει, φυσικά, μια αλήθεια στο ρεπορτάζ: ότι η ΚΝΕ -κι όχι μόνο αυτή- καλλιεργεί στρεβλές λογικές διαπαιδαγώγησης και συγκρότησης του δυναμικού της, στις οποίες πατά και ο αρθρογράφος, όχι όμως για να κάνει μια αριστερή κριτική, αλλά για να λασπολογήσει σε βάρος του επαναστατικού, κομμουνιστικού κινήματος. Ο αρθρογράφος εξάλλου, με βάση τον «Γολγοθά» που έζησε μες στη σύντομη οργανωμένη ζωή του, δεν τα βάζει κυρίως με την ΚΝΕ, αλλά με οτιδήποτε θυμίζει αριστερά, κομμουνιστικό κίνημα και κυρίως... (εδώ θα μπορούσε να πέσει και μουσική επένδυση από ταινία θρίλερ) Στάλιν.

Ε βέβαια. Κάθε εναλλακτικός που σέβεται τον εαυτό του θα έχει πάντα κάτι να πει για τον Στάλιν, τα Γκούλαγκ και τη ΣΕ. Επίσης θα έχει πάντα κάτι να πει για το πόσο δογματικοί είναι οι κομμουνιστές, πόσο στείρα και άκριτα αναμασάνε τη γραμμή του κόμματος (εν προκειμένω του ΚΚΕ), πόσο πρόβατα είναι κ.λπ. Γιατί, με βάση τον αρθρογράφο, η οργανωμένη ζωή περιορίζει την προσωπική μας ελευθερία, τη σκέψη και την κρίση μας. Μας κάνει άβουλα όντα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε συλλογικά πλαίσια, αλλά σε ατομικά. Πρέπει, επομένως, να κοιτάξουμε την πάρτη μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να… ζήσουμε.

Βέβαια, η πραγματικότητα άλλα επιβεβαιώνει: πως τις σπουδαιότερες ιστορικές ανατροπές και εφόδους στον ουρανό τις έκαναν τα οργανωμένα και καθόλου «άβουλα όντα», με γνώμονα τα συλλογικά συμφέροντα και όχι τα ατομικά που ο αρθρογράφος υπηρετεί. Πως, όποτε καταφέραμε να ζήσουμε, το πετύχαμε με μαζικό κι οργανωμένο κίνημα.

Αυτά όλα τα προσπερνά απόλυτα συνειδητά ο εναλλακτικός Πρετεντέρης, για να κάνει μια εύκολη και φτηνή «κριτική». Γνωρίζει, βέβαια, πολύ καλά τι κάνει. Ως μαϊντανός του συστήματος, οφείλει να συμβάλει με τα δικά του εναλλακτικά μέσα στον αφοπλισμό των λαϊκών συνειδήσεων.

Κ.Α.

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος8/5/17, 12:52 π.μ.

  Για τους παλαιότερους που επιμένουμε χρόνια τώρα αυτή η ιστορία του "εναλλακτισμού" και της ματαιότητας της οργάνωσης και του αγώνα, πολύ περισσότερο μέσα από κομμουνιστικές οργανώσεις είναι εξ ίσου παλιά με ...μας τουλάχιστον. Θυμήθηκα το Χρόνη Μίσσιο που τα "σκότωσε νωρίς" μιας και πέρασε και δε κατάλαβε τίποτα, αποσύρθηκε στο εξοχικό του, καλλιεργούσε το κήπο και προσπαθούσε να μας πείσει όλους ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος μαζί με τον έρωτα!

  Φύση, χασίσι και γαμήσι! Αυτά μας έλεγαν τότε αυτά λένε και στη σημερινή νεολαία τώρα με άλλα λόγια.

  Τα ίδια και ο Νίκος Δήμου με το γαρύφαλλο που δεν αφηνόταν να ανθίσει!
  Πατώντας σε πραγματικά και φανταστικά γεγονότα, άλλωστε η φαντασία βοηθάει στο να γίνεις το καλό παιδί της εξουσίας δια της δήθεν αμφισβήτησής του, ιδιαίτερα όταν το παρελθόν σου, όσο μικρό και μεγάλο κι αν είναι, και από το οποίο δεν έχεις καταλάβει τίποτα!  Πολύ καλό το κείμενο, αν και είμαι ΚΚΕ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος8/5/17, 1:11 π.μ.

  "ιδιαίτερα όταν πουλάς το παρελθόν" ήθελα να πω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com