...................

4 Μαΐ 2017

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ: Αντιπαράθεση στα ιδεολογήματα περί «Επιχειρηματικού Πανεπιστημίου»

Ένα νέο βιβλίο κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες από τις εκδόσεις «Εκτός των τειχών». Θέμα του, η αρκετά διαδεδομένη, αλλά πέρα για πέρα στρεβλή, άποψη περί μετατροπής του πανεπιστημίου σε επιχείρηση. Άποψη που κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια και προωθείται με ιδιαίτερη σπουδή από τις πολιτικές δυνάμεις του ρεφορμισμού και του νεο-ρεφορμισμού.

Ο Τάσος Σαπουνάς με το βιβλίο του «“Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο” - Πραγματικότητα ή είδωλο;» αντιπαρατίθεται με αυτήν την αντίληψη και αποδεικνύει ότι τόσο στην ουσία της όσο και στις πηγές της, η αντίληψη αυτή δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζει στον καπιταλισμό ανύπαρκτες δυνατότητες, δυσχεραίνοντας την πάλη ενάντιά του.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά και ο συγγραφέας στον πρόλογό του «θα έλεγα πως το “Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο” είναι το εκπαιδευτικό alter ego του μύθου της παγκοσμιοποίησης. Και, όπως και αυτός ο μύθος της παγκοσμιοποίησης, έτσι και η θεωρία του “Επιχειρηματικού Πανεπιστημίου”, όσο αναντίστοιχος και αν είναι με την πραγματικότητα, άλλο τόσο έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει συνειδήσεις και την κίνηση κόσμου και να επηρεάζει χιλιάδες αγωνιστές, των οποίων διαστρεβλώνει τον προσανατολισμό και τη δράση στο κίνημα, οδηγώντας τους σε εχθρική ή αμήχανη στάση απέναντι στα κινήματα».

Ή, όπως εύστοχα επισημαίνει ο Δημήτρης Μάνος που επίσης προλογίζει το βιβλίο, «η αντιπαράθεση με το “Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο” δεν είναι μία αντιπαράθεση λέξεων, όρων, πιο “δόκιμων” –ίσως– εκφράσεων. Είναι μία αντιπαράθεση ιδεολογικής και πολιτικής ουσίας. Ενός μαρξισμού που, επειδή ακριβώς αναγνωρίζει τη δυσκολία αλλαγής της πραγματικότητας και όχι της απλής –τάχα μου– ερμηνείας της, διαλέγει τον πιο δύσκολο δρόμο. Αυτόν που οδηγεί πιο στέρεα όμως στην ουσία, στη δωδέκατη θέση των θέσεων για τον Φόιερμπαχ, ότι τον κόσμο τον ερμηνεύουμε για να τον αλλάξουμε».

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος4/5/17, 5:30 μ.μ.

  Αυτόν που οδηγεί πιο στέρεα όμως στην ουσία, στη δωδέκατη θέση των θέσεων για τον Φόιερμπαχ, ότι τον κόσμο τον ερμηνεύουμε για να τον αλλάξουμε


  Μάθετε πρώτα ότι οι θέσεις για τον Φουερμπαχ είναι έντεκα και μετά ελάτε να κάνετε κριτική στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος4/5/17, 5:31 μ.μ.

  Εκτός και αν αναφέρεστε σε αυτή ως δωδεκατη θέση
  https://athens.indymedia.org/post/595651/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι θέσεις του Μαρξ για τον Φοϋερμπαχ πράγματι είναι 11.

  Το ποιο εκπληκτικό όμως το πως ένα λάθος -του συγγραφέα, του επιμελητή, του τυπογράφου, δεν ξέρουμε, θα τον βρούμε και θα τον εκτελέσουμε στο μνημείο των απανταχού καθαρών παπαγάλων/τσιτατολόγων/συνταγολόγων του μαρξισμού- μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για τη πιο πλέρια ανάπτυξη της βλακείας!

  Υ.Γ.: Μάθε πρώτα να γράφεις και να λες σωστά τ' όνομα και μετά έλα να κάνεις κριτική! Ως γερμανομαθής σε διαβεβαιώνω ότι είναι Φόιερμπαχ, με τη νεότερη εκδοχή, παλαιότερα γραφόταν Φόυερμπαχ, πάντως ποτέ Φουερμπαχ!!!

  Άντε και καθαρό μυαλό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος4/5/17, 9:48 μ.μ.

  Βλέπω πως άρχισε η αντιπαράθεση ουσίας στο βιβλίο... Και εις ανώτερα!!
  Τ.Σ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com