2 Μαΐ 2017

Πρωτομαγιά στη Ξάνθη

Μαζικότερες από τις περσινές, αλλά αναντίστοιχες με τις ανάγκες τις περιόδου, ήταν οι τρεις συγκεντρώσεις-πορείες για την πρωτομαγιά, που έγιναν στην Ξάνθη.
Στο χώρο του Εργατικού Κέντρου έγινε η υποτιθέμενη κεντρική συγκέντρωση, όπου συγκεντρώθηκαν και στη συνέχεια έκαναν πορεία, ελάχιστοι εργατοπατέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές του, και το ΣΕΚ (σαν Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια), συνολικά περίπου 50 άτομα.
Στην πλατεία Ελευθερίας έγινε η δεύτερη συγκέντρωση, όπου από νωρίς είχε στηθεί μικροφωνική σε μια προσπάθεια παρέμβασης στον κόσμο που κυκλοφορούσε στην πόλη. Στη συγκέντρωση αυτή καλούσαν η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, η Ταξική Πορεία και οι Αγωνιστικές Κινήσεις, που όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν μια πλούσια κίνηση (παρεμβάσεις και πικετοφορίες στην αγορά, την πλατεία και το παζάρι, προκηρύξεις σε εργοστάσια και στις σχολές, μαζικές αφισοκολλήσεις). Στην πλατεία Ελευθερίας καλούσε επίσης η ΛΑΕ, ενώ συμμετείχε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (παρόλο που η ΤΕ Ξάνθης είχε βγάλει ανακοίνωση με την οποία καλούσε στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου) αλλά και η τοπική πολιτική συλλογικότητα ΠΕΛΟΤΟ. Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα (αν και δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια κοινού καλέσματος που επιχειρήθηκε στη σύσκεψη της 25 Απρίλη), ενώ τα μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ και των Αγωνιστικών Κινήσεων συγκέντρωσαν περίπου το μισό της πορείας.
Τέλος, η τρίτη πορεία ήταν αυτή των δυνάμεων του ΚΚΕ (ΠΑΜΕ, ΜΑΣ, ΠΑΣΕΒΕ κλπ) από την Κεντρική πλατεία, που ήταν κατά τι μεγαλύτερη από αυτήν της πλατείας Ελευθερίας και της οποίας είχε προηγηθεί μουσική εκδήλωση στον ίδιο χώρο. 
5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να σημειώσουμε ότι μετά την πορεία ακολούθησε το καθιερωμένο γλέντι, με ψήσιμο, μουσική, χορό και αγώνα ποδοσφαίρου, που αυτή τη φορά και ενόψει ανοίγματος στεκιού, είχε και το χαρακτήρα οικονομικής ενίσχυσης.

Ανώνυμος είπε...

Καλοπαιρνάτε εκεί στα Γιάννενα και στη Ξάνθη! Έτσι μου 'ρχεται να μετακομίσω!

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι να υπάρξει στέκι και τέτοια, γιατί να μην ξαναφτιαχτεί η Πρωτοβουλία Αντίστασης ή κάτι αντίστοιχο ? Λίγο πίσω πήγε το κίνημα στην πόλη από την σκόπιμη διάλυση της ?

Ανώνυμος είπε...

Αν είσαι στην πόλη θα γνωρίζεις ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά την κοινή δράση και ποιος επίμονα προσπαθεί να την προωθήσει. Ας αναφέρω για παράδειγμα το κάλεσμα σε σύσκεψη για την Τρίτη http://www.indexanthi.gr/xanthi/politics/12815-stous-dromous.html
Από κει και πέρα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνδέεις τη λειτουργία στεκιού με τη δημιουργία ενός μόνιμου σχήματος κοινής δράσης. Δηλαδή αν πχ είχε άλλος πολιτικός χώρος τη δυνατότητα να φτιάξει στέκι, θα έπρεπε η ΛΑ-ΑΑΣ να του κρατήσει "μούτρα" γιατί δεν έγινε από κοινού;
Και τέλος, επειδή αναφέρεσαι σε σκόπιμη διάλυση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης, σε ποιους αποδίδεις αυτή τη σκοπιμότητα;
ΓΚ

Ανώνυμος είπε...

Εγω λεω για ενιαια συλλογικοτητα οχι για συσκεψεις που δεν ειναι κοινη δραση, επι τοις ουσιας.Αν καποιος χωρος που ηταν στην ΠΑ φτιαξει κατι αλλο χωρις να προβληματιζεται για το αν το αλλο ειναι πισογυρισμα απο το κεκτημενο της κοινης δρασης τοτε οποιος ειναι με την κοινη δραση, και οχι οι πρωτοι διδαξαντες της διασπασης, ναι, να κρατησουν μουτρα