....................................................

16 Μαΐ 2017

Παρέμβαση στο ΚΑΤ ενάντια στις απολύσεις των καθαριστριών

Η παρέμβαση που έγινε τη Τετάρτη  10/5 στο νοσοκομείο ΚΑΤ από την Ταξική Πορεία ήταν διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Ήταν διαφορετική γιατί γινόταν από τις απολυμένες εργαζόμενες -δυο καθαρίστριες του εργολαβικού συνεργείου- που εργάζονταν εκεί μέχρι πρότινος. Οι καθαρίστριες είχαν απολυθεί μήνες πριν, όταν τόλμησαν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους, μεταξύ των οποίων να δουν τη σύμβαση που υπέγραφαν κάθε μήνα και τα ρεπό που δικαιούνται.

Ήταν η πρώτη φορά στο νοσοκομείο ΚΑΤ που οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, με παρακίνηση των απολυμένων καθαριστριών, συζητούσαν κατά ομάδες για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και για το γεγονός ότι όλοι οι υπεύθυνοι (διοίκηση και αρμόδιες υπηρεσίες) γνωρίζουν τις παρανομίες του εργολάβου αλλά συνεχίζουν να ανανεώνουν τη σύμβασή του. Οι καθαρίστριες καλούσαν για συμπαράσταση τους εργαζόμενους την ημέρα που εκδικάζεται η αγωγή εναντίον του εργολάβου, που έχει καταθέσει η μία καθαρίστρια για την παράνομη και καταχρηστική απόλυσή της καθώς και για χρωστούμενα δεδουλευμένα. Έγινε φανερό ότι οι εργαζόμενοι δεν πιστεύουν πλέον τις υποσχέσεις του υπουργείου σε σχέση με την απευθείας πρόσληψη των καθαριστριών από τα νοσοκομεία με ατομικές συμβάσεις. Πέραν του ότι δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία σε πολλά νοσοκομεία, δεν ελπίζουν σε αυτό, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα προσληφθούν οι ίδιοι, καθώς και ότι οι συμβάσεις θα είναι ορισμένου χρόνου.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η οργή ξεχειλίζει. Για το ότι δεν ξεσηκώνονται οι εργαζόμενοι φταίει η έλλειψη οργάνωσης και σωματειακής υποστήριξης. Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους αποκτούν άλλο χαρακτήρα όταν γίνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και όχι από κόσμο εκτός αυτών. Η διαφορετική ταξική συνείδηση είναι αυτή που αλλάζει τον τρόπο προσέγγισης, με αποτέλεσμα οι πρωτοπόροι να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση για το πώς αντιστέκεται κάποιος στην εργασιακή εκμετάλλευση και πώς σπάει την τρομοκρατία του εργοδότη. Η συμβολή της Ταξικής Πορείας στην κατεύθυνση αυτή ήταν σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com