21 Μαΐ 2017

Για την περιφρούρηση των φοιτητικών εκλογών


Είναι ένα ζήτημα που έχει τεθεί στο πρόσφατο παρελθόν, συνεχίζει να απασχολεί και σχετίζεται άμεσα με την πολιτική κατάσταση μέσα στους συλλόγους και τις σχολές. Οξύνεται ειδικά τα τελευταία χρόνια, με όλο και πιο συχνά παραδείγματα. Στην ΑΣΟΕΕ, την Πάντειο, τη Νομική, το Χημείο, ομάδες που ουδεμία σχέση έχουν με το φοιτητικό κίνημα, εισβάλουν σε χώρους του ασύλου, όπου διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές, και με ασφαλίτικου- παρακρατικού χαρακτήρα «πεσίματα» σπάνε τη διαδικασία των εκλογών.

Άμεσο αποτέλεσμα της μη διεξαγωγής εκλογών είναι και η μη συγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΑΣΟΕΕ, όπου μέχρι πέρυσι και για δυο χρόνια, από αντίστοιχες επιθέσεις, δεν ολοκληρώνονταν οι εκλογές. Για την αναγκαιότητα ύπαρξης συλλόγων ως εργαλείων πάλης των φοιτητών έχουμε τοποθετηθεί πολλάκις.

Περισσότερο, όμως, οι «αντιεκλογικές» αυτές επιθέσεις έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, στην υπηρεσία που, από πολλές πλευρές, παρέχουν στο σύστημα. Στρώνουν το τραπέζι καλύτερα για όλους τους καθεστωτικούς, όταν θέλουν να κατασυκοφαντήσουν το άσυλο, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τους φοιτητικούς αγώνες, την οργάνωση των φοιτητών. Δίνουν ανοιχτά επιχειρήματα στο σύστημα για το κλίμα δήθεν «βίας και ανομίας» στις σχολές. Τέλος, τρομοκρατούν τους φοιτητές συμβάλλοντας ανοιχτά στο κλίμα αποπολιτικοποίησης, απομαζικοποίησης και αποσυγκρότησης των συλλόγων, πράγμα που αποτελεί και χρόνια επιδίωξη του συστήματος. Βέβαια, είναι ακριβώς αυτή η αποσυγκρότηση των συλλόγων το έδαφος πάνω στο οποίο βρίσκουν άνεση τέτοιες ομάδες να επιτίθενται στα όργανα των συλλόγων και στις διαδικασίες τους.

Εκεί βρίσκεται και η απάντηση για το πώς οι σπουδαστές θα υπερασπιστούν και θα περιφρουρήσουν σήμερα το δικαίωμα ύπαρξης και συγκρότησής των συλλόγων τους. Όρος, πρώτα από όλα, για την περιφρούρηση της διαδικασίας των φοιτητικών εκλογών σε κάθε σχολή είναι η πολιτική ανάδειξη της αναγκαιότητας διεξαγωγής τους, ακριβώς διότι μέσα από αυτές περνάει και η συγκρότηση των συλλόγων. Είναι, δηλαδή, ανάγκη να αγκαλιαστούν μαζικά από τους φοιτητές. Παράλληλα και συμπληρωματικά, είναι αναγκαίο να αναδειχτεί ξανά η χρησιμότητα των συλλόγων ως οργάνων πάλης των φοιτητών σε αυτή την αντιλαϊκή μνημονιακή πραγματικότητα, που πετάει τους φοιτητές με χίλιους δυο τρόπους έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία. Η ανάδειξη του ότι μόνο μέσα από τους συλλόγους και την οργανωμένη πάλη μπορούν οι σπουδαστές να υπερασπιστούν τις καταχτήσεις τους.

Όμως, σύλλογοι άμαζοι, ανενεργοί, τσιφλίκια των δεξιών παρατάξεων ΔΑΠ- ΠΑΣΠ, ή από την άλλη, εικονικοί σύλλογοι-σφραγίδες, έρμαια του ενδοαριστερού ηγεμονισμού και ψευτοσυνδικαλισμού, είναι η βάση της αποσυγκρότησης. Είναι ο λόγος που η πλειοψηφία των φοιτητών δε βρίσκουν χώρο και νόημα συμμετοχής στις διαδικασίες των συλλόγων τους. Είναι κομμάτια του προβλήματος που λέγεται αποπολιτικοποίηση των συλλόγων. Είναι η βάση της υποχώρησης του φοιτητικού κινήματος, της αποχής από τις φοιτητικές εκλογές. Εν τέλει, ακριβώς αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο βρίσκουν άνεση όλες αυτές οι «αντιεκλογικές» ομάδες να σουλατσάρουν ανενόχλητες σπάζοντας διαδικασίες των συλλόγων.

Μοναδική απάντηση, λοιπόν, είναι η κατεύθυνση που θέλει μαζικά τους φοιτητές πρωταγωνιστές στις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, ενεργούς διαμορφωτές των εξελίξεων και όχι παρακολουθητές και χειροκροτητές μιας κατάστασης. Πρόκειται για την κατεύθυνση που και στις εκλογές θέλει τη μαζική συμμετοχή φοιτητών και βλέπει τους ίδιους να είναι αρμόδιοι σε πολιτικό επίπεδο για την υπεράσπιση- περιφρούρηση διεξαγωγής των εκλογών, για να αποτρέψουν την όποια προσπάθεια περαιτέρω υπονόμευσης και διάλυσης του φοιτητικού κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com