...................

29 Μαΐ 2017

Α ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής: Τα Ελληνικά Πετρέλαια τριγυρνάνε στα σχολεία

Εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ επισκέπτονται τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ελευσίνας-Μαγούλας, στα πλαίσια προγράμματος που οργανώνει η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ελευσίνας-Μαγούλας. Οι επισκέψεις γίνονται για να καταγράψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών, με στόχο να χορηγήσουν αυτόν τον εξοπλισμό στα σχολεία.

Δηλαδή αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα
  • έχουν μειώσει το μόνιμο προσωπικό τους και χρησιμοποιούν στη θέση τους φτηνούς εργολαβικούς εργαζόμενους,
    μείωσαν τους μισθούς των εργαζόμενων τους, 
  • καταστρατηγούν τους κανόνες ασφαλείας για μεγιστοποίηση του κέρδους με αποτέλεσμα η εργατική οικογένεια να θρηνεί τέσσερες νεκρούς στο πρόσφατο ατύχημα τον Μάη του 2015 και να κινδυνεύσει και να εξακολουθεί να κινδυνεύει μια ολόκληρη περιοχή (Θριάσιο) να τιναχθεί στον αέρα, 
  • θέλουν να εξιλεωθούν δείχνοντας ανθρώπινο πρόσωπο στη τοπική κοινωνία και κάνοντας χορηγίες στα σχολεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εταιρία ενεργεί με αντίστοιχο τρόπο, προσπαθώντας να κάμψει τις αντιδράσεις των κατοίκων του Θριασίου Πεδίου που ζητούν την απομάκρυνση μονάδων της εταιρείας και μέτρα ασφαλείας στη λειτουργία τους.
Εντύπωση όμως προκαλεί η στάση της Δημοτικής Αρχής που όχι μόνο ανέχεται τη δράση της συγκεκριμένης εταιρίας, αλλά την επιδιώκει και τη συντονίζει. Παραγνωρίζει η Δημοτική Αρχή και η Σχολική Επιτροπή ότι για την είσοδο εταιριών στα σχολεία χρειάζεται άδεια απ’ το Υπουργείο Παιδείας; Υπάρχει τέτοιου είδους άδεια;

Φυσικά οι ανάγκες των σχολείων για τη λειτουργία τους είναι μεγάλες. Η χρηματοδότηση για τις λειτουργικές τους δαπάνες, αλλά και για μεγάλης κλίμακας επισκευές, τα τελευταία επτά (7) χρόνια του μνημονίου μειώθηκαν κατά 60% ως 70%. Αυτό δεν δικαιολογεί όμως την έμμεση ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου σχολείου μέσω χορηγιών. Κανείς ιδιώτης επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται με μόνο στόχο το κέρδος δεν επιχορηγεί κάνοντας αγαθοεργίες. Αν γίνεται αυτό από κάποιους έχει ευκαιριακό και όχι μόνιμο χαρακτήρα. Αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Η συγκεκριμένη εταιρία όμως έχει αναγάγει την χορηγία σε μόνιμη πολιτική. Ειδικά στα σχολεία. Αλήθεια «τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;». Υλοποιεί με σχέδιο, εκτός των άλλων και τις κατευθύνσεις του ΣΕΒ που ζητάει ευθέως πλέον την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης μέσω της κατάργησης του άρθρου 16 του συντάγματος;

Η παροχή εκπαίδευσης αποτελεί βασική και συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας, ως ένα απ’ τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ιδιωτικές εταιρίες δεν έχουν καμιά θέση στην οικονομική αλλά και ευρύτερα στη λειτουργία του Δημόσιου σχολείου.

Καλούμε την Δημοτική αρχή να πάρει άμεσα θέση για το ζήτημα.

Καλούμε τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ελευσίνας-Μαγούλας να σταματήσει να παίζει το ρόλο του συντονιστή στη δράση των ΕΛΠΕ στα σχολεία.

Καλούμε επίσης τη Σχολική Επιτροπή να δώσει τα λιγοστά χρήματα που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες, στα σχολεία, για να μπορέσουν ιεραρχώντας τις ανάγκες τους να καλύψουν ό,τι είναι δυνατόν να καλυφθεί.

Καλούμε τους γονείς, μέσω της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων, από κοινού με την Εκπαιδευτική κοινότητα, να διεκδικήσουμε την αύξηση της χρηματοδότησης για τη λειτουργία των σχολείων.

Καλούμε τους Διευθυντές των σχολείων και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να μην ενδίδουν σε τέτοιες «ελκυστικές» προσφορές γιατί ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Δεν πρέπει να πέσει κανείς στη καλοστημένη παγίδα της εκχώρησης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης με το άλλοθι των οικονομικών αναγκών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Καρυώτης Δημήτρης

Η Γραμματέας του Δ.Σ.
Βασιλείου Γιούλη

http://www.alfavita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com