...................

9 Μαΐ 2017

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ(μ-λ) για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Με τη χθεσινή του εκδήλωση στην Αθήνα ξεκίνησε το ΚΚΕ(μ-λ) τις εκδηλώσεις - συζητήσεις του για την Οκτωβριανή Επανάσταση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη διεξαγωγή της.
Οι δύο εισηγήσεις κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συντρόφων, των συναγωνιστών και των φίλων που τις παρακολούθησαν όχι μόνο γιατί είχαν σύνδεση μεταξύ τους αλλά κυρίως γιατί στάθηκαν στην ουσία των ζητημάτων που τέθηκαν και τότε αλλά τίθενται και σήμερα στο κομμουνιστικό κίνημα. Δεν περιορίστηκαν μόνο σε αναφορές μεγάλων γεγονότων πριν, κατά και μετά το ξέσπασμα της επανάστασης. Δεν περιλάμβαναν πανηγυρισμούς και ηρωισμούς κούφιους που η μόνη αξία χρήσης τους είναι η αποφυγή της ουσίας!

Ανέδειξαν το νήμα που συνδέει τα γεονότα από τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά και πριν από αυτόν όπου αναφέρθηκαν η Κομμούνα του Παρισιού, η μάχη για το 8ωρο στο Σικάγο και μια σειρά άλλα, έως και την ήττα της επανάστασης με την επικράτηση των ρεβιζιονιστών στο 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ και συνακόλουθα σε όλο το κομμουνιστικό κίνημα. Το νήμα της ταξικής πάλης που εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και κατά τη διάρκεια του μόνου πραγματικού και μετεπαναστατικού σταδίου που αναγνωρίζει το κομμουνιστικό κίνημα, αυτό της προσπάθειας οικοδόμησης του σοσιαλισμού προς τον κομμουνισμό.

Αναφέρθηκαν στις απόψεις που υπήρξαν στο Μπολσεβίκικο κόμμα, στα πρόσωπα που τις εκφράζανε και στο τι εκπροσωπούσαν κοινωνικά αυτές οι απόψεις. Στη προεπαναστατική περίοδο, στη προσπάθεια επικράτησής της, στη προσπάθεια συνέχισής της και εμβάθυνσής της, για τη δυνατότητα ύπαρξης σοσιαλισμού σε μια χώρα, στα λάθη που γίνανε και για ποιο λόγο, στην ήττα που επήλθε και τι εκφράζαν αυτοί που επικράτησαν. Αναφέρθηκαν φυσικά και στις απόψεις που επικρατούν σήμερα στην Αριστερά και στο κομμουνιστικό κίνημα. Απόψεις με τις οποίες είχαν κοντραριστεί σφοδρά ο Μάρξ, ο Ένγκελς και ο Λένιν και των οποίων η επικράτηση οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση του κινήματος. Φυσικά δεν μπορούσε να μην υπάρχει αναφορά στις άλλες μεγάλες επαναστάσεις που τροφοδότησε η Οκτωβριανή -αλλά και η αντιφασιστική νίκη του '45- στη Κίνα, στο Βιετ Ναμ και αλλού.
 
Εισηγήσεις που χωρίς ωραιοποιήσεις αλλά και χωρίς μηδενισμούς μπόρεσαν, αν και σχετικά σύντομες και με τους αναγκαστικούς χρονικούς περιορισμούς, να θέσουν τις βάσεις για το προβληματισμό του σήμερα αξιοποιώντας τη τεράστια πείρα που απέκτησαν οι λαοί, η εργατική τάξη και το κομμουνιστικό κίνημα χάρη σε αυτή τη πρώτη προσπάθεια πραγματικής ανατροπής του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Μια προσπάθεια που αν μη τι άλλο αυτό που ανέδειξε είναι ότι οι "από κάτω" μπορούν πραγματικά χωρίς τους "από πάνω"!

Σημαντική συμβολή είχαν και οι παρεμβάσεις που έγιναν μετά στη συζήτηση που ακολούθησε. Και εδώ πιάστηκαν κάποια ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούσαν τότε και ...δυστυχώς μας απασχολούν και σήμερα! Παρέμβαση και χαιρετισμός υπήρξε και από το TKP/ML.

Οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ(μ-λ) θα συνεχισθούν σε όλη την Ελλάδα έχοντας, όπως ανακοινώθηκε στην αρχή, το δύσκολο στόχο -για πολλούς και διάφορους λόγους- να κλείσουν προς το τέλος της χρονιάς με μια διεθνή συνάντηση.

Όπως και να 'χει η συζήτηση και η αντιπαράθεση για αυτά τα ζητήματα δεν θα τελειώσει φέτος με το κλείσιμο των εκδηλώσεων κανενός! Δεν θα τελειώσει γιατί η ταξική πάλη εξακολουθεί να είναι εδώ, άσχετα από το ποιος έχει τώρα το πάνω χέρι, ο αγώνας για την (ξανα)συγκρότηση της εργατικής τάξης σε τάξη για τον εαυτό της, για να (ξανα)πιστέψουν οι λαοί ότι αυτοί είναι οι δυνατοί απέναντι στους ιμπεριαλιστές και το κεφάλαιο, για την ανασυγκρότηση του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος δε σταματά ποτέ!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com