...................

2 Μαΐ 2017

1η ΜΑΗ στην Αθήνα (φωτο και βίντεο)

Αρκετές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αθήνα με αφορμή την απεργία της 1η Μάη. Το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και Συντονισμοί Σωματείων, οργανώσεις και συνδικαλιστικά σχήματα της αριστεράς και της αναρχίας, μεμονωμένα σωματεία, συλλογικότητες προσφύγων, γειτονιών κ.λπ. κατά μήκος της Πατησίων ενώ η ΓΣΕΕ υποτίθεται ότι είχε συγκέντρωση στη Κλαυθμώνος. Η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία είχε τη δική της συγκέντρωση στην Ομόνοια, όπου συμμετείχαν το ΚΚΕ(μ-λ), το Μ-Λ ΚΚΕ, η Ταξική Πορεία, η ΕΡΓΑΣ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ, η Μαθητικά Αντίσταση και η Πορεία.

Ο κόσμος στην Ομόνοια άρχισε να συγκεντρώνεται κατά τις 11:00 το πρωί. Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες με άνοιγμα εκ μέρους της ΛΑ-ΑΑΣ και ακολούθησαν εκπρόσωποι της Ταξικής Πορείας, της ΕΡΓΑΣ και εργαζόμενη από το χώρο του επισιτισμού. Χαιρετισμό απηύθυνε αντιπροσωπεία του TKP/ML. Αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες ξεκίνησε η πορεία, πιο μαζική από αυτή της περασμένης χρονιάς και με αντικαπιταλιστικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, κατά του φασισμού και του ρατσισμού, αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα και από εκεί προς τα Προπύλαια όπου και έληξε.

Από τη Πατησίων ξεκίνησαν δύο ουσιαστικά πορείες και με μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Η μια ήταν αυτή που αποτελούνταν από τη ΛΑΕ και οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτή, το ΜΕΤΑ, από σωματεία, από συλλογικότητες προσφύγων και μεταναστών, από τη ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ, την Εργατική Αλληλεγγύη, το ΣΒΕΟΔ, το City Plaza κ.λπ. Αρκετά αργότερα, και αφού είχε ξεκινήσει η πορεία της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ και των συλλογικοτήτων που συμμετείχαν σε αυτή, ξεκίνησε και η πορεία των υπόλοιπων οργανώσεων και σχημάτων της αριστεράς και του αναρχοσυνδικαλισμού από το Μουσείο και το Πολυτεχνείο (Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εργατικές λέσχες, εργατικά σχήματα, ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, η ΒΙΟΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ, η ΑΠ Ροσινάντε, η ΕΣΕ, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, η Συνέλευση Αλληλεγγύης στους παλαιστίνιους απεργούς πείνας, το Δίκτυο Σπάρτακος κ..λπ).

Το ΠΑΜΕ, όπως και το λεγόμενο μπλοκ του Μουσείου, πορεύτηκαν προς την Αμερικάνικη πρεσβεία, προφανώς θεωρώντας ότι έτσι ξεμπερδεύουν με την ανάγκη να αναπτυχθεί, με βάση την επικινδυνότητα που προκαλούν οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών σε όλο το πλανήτη αλλά και στη περιοχή μας, αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα.

Μπορεί συνολικά οι φετινές πρωτομαγιάτικες πορείες να ήταν κάπως πιο μαζικές, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι ήταν αναντίστοιχες από την αναγκαιότητα ύπαρξης λαϊκού - εργατικού κινήματος που να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στην επίθεση του συστήματος. Για άλλη μια φορά ο εργαζόμενος λαός έλειπε!

Μετά τη πορεία αντιπροσωπεία της Ταξικής Πορείας επισκέφτηκε τους εργαζόμενους της ΣΚΟΤ έξω από το εργοστάσιο όπου συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία που τους επιβάλει η εργοδοσία και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.
 
Created with flickr slideshow.

3 σχόλια:

 1. Ανώνυμος2/5/17, 8:28 μ.μ.

  "..το λεγόμενο μπλοκ του Μουσείου, πορεύτηκαν προς την Αμερικάνικη πρεσβεία, προφανώς θεωρώντας ότι έτσι ξεμπερδεύουν με την ανάγκη να αναπτυχθεί, με βάση την επικινδυνότητα που προκαλούν οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών σε όλο το πλανήτη αλλά και στη περιοχή μας, αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα. "
  ωραίος σχολιασμός.."κινηματικός" πάνω απ'όλα,που συμβάλει στη δημιουργία του "αντιπολεμικού μετώπου".Σας ξεφεύγει το ότι στην κεφαλή της πορείας του Μουσείου ήταν τα μαζικά μπλοκ των μεταναστών/προσφύγων όπου όλοι είχαν εκφράσει την επιθυμία τους για συνέχιση της πορείας προς την Αμερ.Πρεσβεία. Επίσης στο μπλοκ της ΛΑΕ ήταν δεκάδες μέλη της "Κοινότητας Παλαιστινίων Αθήνας" όπου είχαν συννενοηθεί με τους υπόλοιπους,να πορευθούν προς την Αμερικ.πρεσβεία αλλά και προς την Ισραηλινή πρεσβεία. Όλα'υτα ενώ εσείς διαλυόσασταν στα Προπύλαια φυσικά (έκανε και ζέστη λογικό)...
  RED

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μάλλον σ' ενόχλησε ότι στη δική μας ανταπόκριση δεν επαναλαμβάνονται οι εικονικές πραγματικότητες περί ενότητας και ενιαίου μπλοκ άλλων ιστοσελίδων.

  Όσο για τα περί συμβολής στη δημιουργία αντιπολεμικού κινήματος και έκφρασης των επιθυμιών των προσφύγων θα έλεγα να τους ενημερώσετε τους πρόσφυγες (οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία δε βρισκόταν στο μπλοκ του Μουσείου αλλά σε αυτό του μπλοκ της Χαλοκοκονδύλη), αλλά και μας, για τη προσπάθεια που γινόταν από τη μέρα του βομβαρδισμού στη Συρία -και όχι μόνο από εμάς αλλά και από την ΟΚΔΕ απ' όσο γνωρίζω- για να γίνει διαδήλωση στην Αθήνα γιατί καμιά οργάνωση των ενωτικών σχημάτων σας δεν το ...έβλεπε, ήταν μεγάλη βδομάδα και Πάσχα άλλωστε που να τρέχουμε και που να χαλάμε το θρησκευτικό συναίσθημα, και το παρέπεμπαν στη 1η Μάη, στις 9 Μάη και ποιος ξέρει σε ποια άλλη επέτειο. Μόνο που οι βομβαρδισμοί δεν θα περιμένουν τους σχεδιασμούς των οργανώσεων της Αριστεράς. Γράφτηκαν αυτά εδώ, δε σε είδα να αντιδράς. Η εκμετάλλευση των πόθων των προσφύγων μόνο ως χυδαιότητα και κατάντια μπορεί να χαρακτηρισθεί!

  Όσο για τα περί ενότητας έχεται καταντήσει την όλη "συζήτηση" σε ανταγωνισμό για το ποιος θα επικρατήσει και επιβάλει πρωτοκαθεδρία στα πλαίσια της Αριστεράς και ποιος θα πλασαριστεί καλύτερα για να κάνει το δικό του σώου, σαν και αυτό της ΛΑΕ στο Χίλτον που ξεσήκωσε ακόμη και συνθήματα των χειρότερων στιγμών του Συντάγματος του '11, μη τυχόν και κερδίσει πόντους σε τηλεοπτική προβολή και στις δημοσκοπήσεις. Καμιά σχέση ούτε καν με την ελάχιστη συνεννόηση που υπήρχε στο παρελθόν. Αλλά εδώ υπάρχει αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των οργανώσεων των "ενωτικών σχημάτων" ακόμη για το ποιο πεζοδρόμιο θα καταλάβουν με μας θα υπήρχε; Και όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να ακολουθήσουμε! Ας τα βλέπουν αυτά όσοι βρέθηκαν στη Πατησίων μετατρεπόμενοι σε ουρά τέτοιων λογικών στ' όνομα δήθεν της κοινής δράσης τρώγοντας το καπέλο του "Μουσείου" και της ΛΑΕ τελικά. Όλα τ' άλλα είναι λόγια.

  Μπορεί αντιγράφοντας το σχετικό απόσπασμα να αφαίρεσες το ΠΑΜΕ από το σχόλιό σου αλλά η διαφορά σας με αυτό είναι ελάχιστη έως και μηδαμινή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος3/5/17, 8:50 π.μ.

  προς RED

  Μην κατηγορείς τους άλλους για πράγματα που οι ίδιοι έχετε κάνει, δεν σε τιμά.
  Σου "ξεφεύγει" πως η δικιά σου οργάνωση (και οχι μόνο δυστυχώς) δεν ηταν καθόλου πρόθυμη όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να πραγματοποιηθεί μια κοινή δράση με αντιπολεμικά-αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Οπότε μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις για ποιο λόγο γράφτηκε ο εν λόγω "αντικινηματικός" σχολιασμός στην ανταπόκριση. Άλλοι ειναι αυτοί που δυστυχώς δεν συμβάλουν στην δημιουργία αντιπολεμικού μετώπου, παρά τα καλέσματα απο το κκε (μ-λ) και το κάθε κκε (μ-λ). Ελπίζω να αλλάξει αυτή η λογική γιατί έρχονται δύσκολες μέρες και η οι εξελίξεις δεν περιμένουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com