...................

11 Απρ 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ PUBLIC

Η Ταξική Πορεία και η Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων Και Ανέργων πραγματοποίησαν σήμερα 11 Απριλίου παρέμβαση έξω από το κατάστημα των Public της Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Η παρέμβαση έγινε με αφορμή τις δεκάδες απολύσεις που γίνονται στα Public τους τελευταίους μήνες και τις απολύσεις που έγιναν πριν δύο βδομάδες στο συγκεκριμένο κατάστημα. Με πανό "να παρθούν πίσω οι απολύσεις", συνθήματα και ανακοινώσεις για το συμβάν έγινε μια ιδιαίτερα δυναμική παρέμβαση. Το Κέντρο της πόλης  ήταν πλημμυρισμένο από κόσμο, η ανταπόκριση του ήταν πολύ θετική, ρωτούσε για το γεγονός, διάβαζε τη προκήρυξη και έβαζε το προβληματισμό του πώς θα σταματήσει "επιτέλους" αυτή η κατάσταση.

Η προκήρυξη που μοιράστηκε παρατίθεται παρακάτω

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ PUBLIC!

Από τα μέσα Ιανουαρίου η επιχείρηση Public προχώρησε σε δεκάδες αιφνιδιαστικές απολύσεις εργαζομένων πανελλαδικά. Από τη μια στιγμή στην άλλη, δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο και στην τεράστια ουρά της ανεργίας. Οι απολύσεις έγιναν, σύμφωνα με αυτούς, στο πλαίσιο της "εξυγίανσης της εταιρείας", μια εταιρεία η οποία καθημερινά κλείνει με μεγάλους τζίρους και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κλείνει τη χρονιά με τεράστια κέρδη. Οι εργαζόμενοι, παρόλα τα συνεχιζόμενα κέρδη, καθημερινά ζουν με την τρομοκρατία και τον φόβο των προσωπικών στόχων . Οι προσωπικές  αξιολογήσεις  που γίνονται είναι μια "καλή αφορμή"  για απολύσεις και εντατικότερους ρυθμούς δουλειάς.
Τον τελευταίο μήνα έγιναν απολύσεις και στο Public της Τσιμισκή. Οι εργαζόμενοι πέρασαν από αξιολόγηση και με τη δικαιολογία της "χαμηλής απόδοσης" απολύθηκαν .Μέσα στην επιχείρηση κυριαρχεί το κλίμα του φόβου και της τρομοκράτησης των εργαζομένων για ακόμη περισσότερες απολύσεις. Η πρώτη απόλυση έγινε σε ταμία με την δικαιολογία ότι ήταν αργή στη δουλειά της. Η εργαζόμενη μία μέρα μετά έκλεινε ένα χρόνο στην εταιρεία και στο εξής θα δικαιούταν αποζημίωση. Η δεύτερη περίπτωση είναι εκείνη του εργαζόμενου σε τμήμα των υπολογιστών με τ η δικαιολογία ότι δεν έπιασε τον προσωπικό τζίρο. Ο εργαζόμενος το καλοκαίρι έκλεινε 3 χρόνια στην εταιρεία και θα δικαιούταν αύξηση.

Η εταιρεία με τις συγκεκριμένες απολύσεις  δεν εμφανίζεται να παραβιάζει τον ισχύοντα νόμο περί ομαδικών απολύσεων, έως 30 τον μήνα. Βέβαια για να εξυπηρετούνται ακόμη περισσότερο οι εργοδότες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στη γραμμή και όλων των προηγούμενων  κυβερνήσεων, συζητάει αυτή τη στιγμή την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων . Προσπαθούν να κλέψουν μια ακόμη κατάκτηση των αγώνων του λαού μας . Δημιουργούν νόμους ώστε να εξυπηρετούν τις ορέξεις τους και τα συμφέροντα τους , απέναντι στους εργαζομένους.

Στα Public, το κοινό χαρακτηριστικό όσων απολύθηκαν ήταν ότι χαρακτηρίστηκαν «υψηλόμισθοι» . Πρόκειται για μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 700-800 ευρώ, δηλαδή κυμαίνονται στα όρια του κατώτατου μισθού που ίσχυε για τους νεοπροσλαμβανόμενους ως τον Μάρτιο του 2012. Οι εργαζόμενοι στα Public ,όπως και χιλιάδες άλλοι , δουλεύουν κάτω από ένα ασφυκτικό καθεστώς υπό το φόβο της απόλυσης. Με υπερωρίες ,κυριακάτικη εργασία, Black Friday, καθεστώτα αξιολόγησης ,ανταγωνισμού μέχρι και όρθιοι αναγκαζόντουσαν να δουλεύουν για ώρες.

Ο σημερινός στόχος της εταιρείας είναι να ξεμπερδεύει και με τους ''υψηλόμισθους " εργαζομένους. Να φτιάξει νέες εργασιακές σχέσεις. Εργαζόμενους που θα τους χρησιμοποιεί όπως και όταν τη βολεύει. Με μισθούς πείνας ,χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Θέλει να δημιουργήσει συγχρόνους δούλους όπου καθημερινά θα τους ξεζουμίζει. Υπό το καθεστώς της τρομοκρατίας και της απειλής της ουράς των ανέργων που θα τους περιμένει ,θέλουν να δεχτούμε την βαρβαρότητα τους χωρίς αντιδράσεις με σκυμμένο το κεφάλι.

Όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα σήμερα άλλο τόσο αναγκαίο είναι να ξανά βγει ο λαός στο δρόμο. Πρέπει να είμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί ,αντιστέκεται, παλεύει για τη ζωή και τα δικαιώματα του. Ο αγώνας του κάθε εργαζόμενου είναι υπόθεση όλων μας. Μόνο όταν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τους νικήσουμε. Να μην επικρατήσει το σκηνικό του φόβου. Μαζί με κάθε εργαζόμενο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com