...................

30 Απρ 2017

Απεργία πείνας των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων: συνέντευξη με τον πρόεδρο του Παλαιστινιακού Συνδέσμου στην Βόρειο Ελλάδα

Ως «Αντίσταση στις Γειτονιές» βρεθήκαμε στα γραφεία του Παλαιστινιακού Συνδέσμου στην Βόρειο Ελλάδα, και ζητήσαμε ενημέρωση για την απεργία πείνας των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων, ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στην διάδοση του ζητήματος. Οι ενημερώσεις και οι δράσεις συμπαράστασης θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και με άλλες μορφές.1. Ποιο είναι το όνομα και η ιδιότητα σας;
Λέγομαι Ελ Μασρί Φαισάλ και είμαι ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Συνδέσμου στην Βόρειο Ελλάδα.

2. Ποιοι άνθρωποι βρίσκονται σήμερα φυλακισμένοι στις Ισραηλινές φυλακές;
Από το 1967 μέχρι σήμερα 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, το 1/5 του συνολικού πληθυσμού της Παλαιστίνης στα κατεχόμενα εδάφη, την Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας. Αυτή την στιγμή είναι στη φυλακή 6.500 άνθρωποι που είναι όλοι πολιτικοί κρατούμενοι, καθώς οι ποινικοί κρατούμενοι είναι στην δικαιοδοσία της Παλαιστινιακής Αρχής. Ανάμεσά τους βρίσκονται 13 βουλευτές, 25 δήμαρχοι, 380 ανήλικοι -κάποιοι εκ των οποίων 11χρονα παιδιά που πετούσαν πέτρες ή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις. Υπάρχουν 13 κοριτσάκια και 57 γυναίκες. Σε 500 από αυτούς δεν έχει απαγγελθεί καν κατηγορία και κρατούνται χωρίς δίκη. 870 από αυτούς έχουν χρόνιες παθήσεις -10 πάσχουν από καρκίνο. 19 φυλακισμένοι είναι βαριά άρρωστοι και κινδυνεύει η ζωή τους.

3. Ποιες είναι οι συνθήκες που οδήγησαν στην απεργία πείνας και ποια είναι τα αιτήματα της;
Οι συνθήκες στις Ισραηλινές φυλακές είναι απάνθρωπες. Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει Παλαιστίνιος κρατούμενος που να μην έχει περάσει βασανιστήρια, όπως ξυλοδαρμοί, απομόνωση και στέρηση ύπνου. Επίσης, πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η περίθαλψη των κρατουμένων. Οι ίδιες οι οικογένειές τους πληρώνουν τα φάρμακα που χρειάζονται. Η μεταφορά στο νοσοκομείο, αποτελεί και αυτή ένα γραφειοκρατικό μαρτύριο που ισοδυναμεί με εξευτελισμό. Να σημειώσουμε εδώ ότι 200 κρατούμενοι έχουν πεθάνει διαχρονικά κατά την διάρκεια της κράτησης τους. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειες τους έχει απαγορευτεί, ενώ η επίσκεψη υποβάλλει σε βασανιστική ταλαιπωρία τόσο τις οικογένειες, όσο και τους ίδιους τους κρατούμενους. Και όλα αυτά για να δούνε τα παιδιά τους μέσα από το τζάμι και να μην μπορούν να τα ακουμπήσουν. Οι τιμωρίες που επιβάλλει η διοίκηση για οποιοδήποτε «παράπτωμα»  είναι συλλογική και αναστέλλει έτσι όλα τα δικαιώματα. Τέλος, οι φύλακες αναγκάζουν τους Παλαιστίνιους να βλέπουν μονάχα ισραηλινά κανάλια, απαγορεύοντας οποιαδήποτε επαφή με την Παλαιστίνη ή τον έξω κόσμο.
Η απεργία πείνας έχει ως αιτήματα τις ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, την περίθαλψη, την επικοινωνία με τις οικογένειες, το σταμάτημα των βασανιστηρίων.

4. Αυτή τη στιγμή σε τι φάση βρίκονται οι κινητοποιήσεις; Πώς σχετίζονται με το γενικό Παλαιστινιακό ζήτημα;
Στους 1.000 πρώτους απεργούς πείνας έχουν προστεθεί τουλάχιστον άλλοι τόσοι, ανεβάζοντας τον αριθμό σε τουλάχιστον 2.000 απεργούς, οι οποίοι λαμβάνουν μόνο νερό και αλάτι. Αυτοί που ξεκίνησαν και καθοδηγούν την απεργία, είναι ηγέτες του αγώνα που έχουν μεγάλο σεβασμό στην Παλαιστίνη, και σίγουρα η απεργία πείνας είναι αλληλένδετη με την πάλη ενάντια στην καταπίεση της Παλαιστίνης.
Αυτή την στιγμή οι κινητοποιήσεις βρίσκονται σε κλιμάκωση. Ειδικά στην Δυτική Όχθη, έχουν στηθεί σκηνές και πραγματοποιούνται καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλες τις πόλεις, ενώ η πρόσφατη Γενική Απεργία είχε 100% συμμετοχή. Παρέλυσαν τα πάντα. Ο λαός δείχνει μεγάλη υποστήριξη στους απεργούς πείνας.

5. Πώς έχει αντιδράσει η κυβέρνηση του Ισραήλ;
Οι Ισραηλινοί έχουν πάρει μια σειρά αντίμετρα καταστολής. Πρώτ' απ' όλα, έστειλαν στην απομόνωση τους ηγέτες της απεργίας μέσα στην φυλακή και έκοψαν κάθε επικοινωνία μεταξύ τους. Δεύτερον κάνανε έρευνα σε όλα τα κελία και κατέσχεσαν το αλάτι, κίνηση που εάν συνεχιστεί θα σημαίνει τον γρήγορο θάνατο των απεργών. Υπάρχουν ακραίες φωνές, όπως του Λίμπερμαν, που είναι υπουργός εξωτερικών, και ζητάει την εκτέλεση των απεργών. Υπάρχουν επίσης και κάποιες φωνές μέσα στο Ισραήλ που διαφωνούν, όμως είναι απομονωμένες.

6. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε;
Για να αλλάξει η πολιτική του Ισραήλ, χρειάζεται η συμπαράσταση από την διεθνή κοινότητα, απ' όλο το κόσμο. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δράσει αποτελεσματικά, μιας και παραδοσιακά οι κυβερνήσεις της στήριζαν την Παλαιστίνη, αν και δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο τελευταία. Το Ισραήλ νομίζει ότι  βρίσκεται υπεράνω κάθε νομιμότητας και πρέπει όλος ο κόσμος να του δώσει να καταλάβει ότι αυτό πρέπει να σταματήσει.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη. Ευχόμαστε να έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά στο προσεχές διάστημα.

Θεσσαλονίκη, 29 Απρίλη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com