10 Απρ 2017

Συνταξιούχοι: Κάτω τα χέρια απ’ τις συντάξεις!

Αν και λίγο καθυστηρημένα νομίζουμε ότι αξίζει να ασχοληθούμε με την κινητοποίηση των συνταξιούχων τη περασμένη Τρίτη στην Αθήνα. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στη τελευταία Προλεταριακή Σημαία.

Πάνω από 1.500 συνταξιούχοι διατράνωσαν, γι’ ακόμη μια φορά, τη θέλησή τους να μην περικοπούν εκ νέου οι συντάξεις, την Τρίτη 4 Απρίλη, σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι συνταξιουχικές οργανώσεις στην πλατεία Δημαρχείου (πρώην Κοτζιά), στην Αθήνα. Ακολούθησε πορεία στο Υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία των οποίων «έφυγε με άδεια χέρια», όπως δήλωσε, μετά από συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό. Αναμενόμενο, θα λέγαμε.

Η κυβέρνηση, αφού ψήφισε την προηγούμενη χρονιά έναν ακόμη αντιασφαλιστικό νόμο, μετά από έντεκα περικοπές στις συντάξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιδεικνύει την «κοινωνική της ευαισθησία». Συμφωνεί, δηλαδή, με την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς και τη μείωση του αφορολόγητου, που θα έχουν ως συνέπεια την απώλεια κατά μέσον όρο άλλων δύο μηνιαίων συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους.

Η φτηνή προπαγάνδα της δήθεν «διασφάλισης όλων των συντάξεων, ακόμη και οριακών αυξήσεων» (!) που εκστόμιζε ο Κατρούγκαλος πέρυσι, έχει δώσει τη θέση της σ’ ένα παζάρι με τους ιμπεριαλιστές για τον χρόνο εφαρμογής των περικοπών, με άμεση προνομοθέτησή τους. Μιλάμε για ζεστό χρήμα περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα ρέει μόνιμα κάθε χρόνο προς τους τροϊκανούς ληστές. Μοναδικό επίδικο της «σκληρής διαπραγμάτευσης» είναι το αν θα υλοποιηθεί από 1/1/2019 (που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα είναι εκλογική χρονιά και γι’ αυτό θέλει να το αποφύγει) ή από 1/1/2020. Ο «κόφτης» φυσικά εξακολουθεί να ισχύει, με σοβαρό ενδεχόμενο να επισπευσθούν τα μέτρα αν δεν πιαστούν οι στόχοι του ετήσιου πλεονάσματος 3,5%.

Το πετσόκομμα κοντά στο 50% του ύψους των συντάξεων (αν λάβουμε υπόψη τόσο τις κύριες όσο τις επικουρικές και το εφάπαξ) τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, έχει οδηγήσει τους συνταξιούχους σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Είναι λογικό, λοιπόν, να κατεβαίνουν ξανά και ξανά στο δρόμο, ενώ αρκετές φορές γεύτηκαν τα χημικά και το ξύλο των μηχανισμών καταστολής του κράτους με εντολή των κυβερνήσεων. Μόνο που έχουν βιώσει - λόγω ηλικίας - συνθήκες ανάτασης του κινήματος και δεν είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι, σε αντίθεση με νεότερους εργαζόμενους, που στην πλειονότητά τους αγνοούν τους τρόπους οργάνωσης της πάλης και των αγώνων.

Και μπορεί το ΚΚΕ να ελέγχει τις περισσότερες συνταξιουχικές οργανώσεις αλλά είναι ακριβώς αυτό το στοιχείο που κάνει τις ευθύνες του μεγαλύτερες, στον βαθμό που η χειροτέρευση της ζωής των απόμαχων της δουλειάς είναι εξόφθαλμη και οι «νίκες» που εκτιμά ή υπόσχεται το στελεχικό του δυναμικό είναι εν πολλοίς αέρας κοπανιστός. Άσε που η ιδιοκτησιακή λογική που επιδεικνύει στα σωματεία που ελέγχει επανεμφανίστηκε στη συγκέντρωση και πορεία της 4/4. Εκεί, ενοχλήθηκε σφόδρα από την προκήρυξη που μοιράστηκε, τη συνθηματολογία και την παρουσία αγωνιστών συνταξιούχων κάτω απ’ το πανό της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ, μέλη της οποίας αντιπαρατέθηκαν στην αντιδημοκρατική λογική και πρακτική που λίγο-πολύ απαιτούσε την αποκοπή τους από το σώμα της διαδήλωσης.

(Συμπλήρωμα Α.σ.Γ.: Tα στελέχη του ΚΚΕ που ενοχλήθηκαν από τη παρουσία των συνταξιούχων της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ χρησιμοποίησαν ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε στα Σύνταγμα το 2011 και εναντίον του! Εδώ είναι σωματεία, είναι κίνημα και δεν χωρούν τα ...κόμματα! Αυτά λέγανε και ας το διαψεύσουν! Οι σύντροφοι και συναγωνιστές μας αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο που αντιδράσαμε και τότε, οι απαγορεύσεις τέτοιου τύπου που εκπορεύονται από το σύστημα και στις οποίες υποτάσσονται πολλές πλευρές της Αριστεράς και του κινήματος μας βρίσκουν απέναντι και τις αντικρούουμε απ' όποιον και αν προέρχονται!)

Το σίγουρο είναι ότι οι λογαριασμοί των συνταξιούχων με τους φορείς της αντεργατικής-αντιλαϊκής επίθεσης, που επιζητούν την εξόντωσή τους, είναι και θα παραμείνουν ανοιχτοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com