23 Απρ 2017

Τα Μετέωρα ανήκουν σε όλους!

Λάβαμε στο e-mail μας τα παρακάτω:

Με αφορμή τα ασφαλιστικά μέτρα της μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, προκειμένου να απαγορευτεί μια αθλητική δραστηριότητα στους βράχους, αποκαλύφτηκε το σχέδιο ενός Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο ορίζει ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται και ποιες απαγορεύονται.

Το σχέδιο αυτό υπήρχε εδώ και πολύ καιρό στα συρτάρια διαφόρων υπευθύνων αρχών και δεν το εμφάνιζαν, προκειμένου να υπάρχει δημόσια διαβούλευση, ενώ και το ίδιο το ΠΔ έχει τόσες πολλές απαγορεύσεις που στην ουσία καθιστούν τα Μετέωρα Άβατο.

Και τα δύο παραπάνω στοιχεία έχουν εξοργίσει μερίδα πολιτών της Καλαμπάκας, η οποία προσπαθεί να διεκδικήσει τα αυτονόητα: Ότι οι κάτοικοι της Καλαμπάκας πρέπει να έχουν λόγο για όσα συμβαίνουν στην περιοχή τους και ότι οι βράχοι των Μετεώρων ανήκουν σε όλους και όχι σε μόνο στα μοναστήρια.

Φυσικά και πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά από την άλλη πρέπει να γίνονται αποδεκτές και δραστηριότητες οι οποίες όχι μόνο δεν ενοχλούν, αλλά αντίθετα αναδεικνύουν τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, όπως φαίνεται και από σχετικό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας Meteora24.gr:

Διατρανώνεται η αντίδραση για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τις απαγορεύσεις στα Μετέωρα…

Στο Εργατικό Κέντρο Καλαμπάκας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 21 Απριλίου 2017 η συγκέντρωση της κίνησης των πολιτών Καλαμπάκας οι οποίοι αντιτίθενται στο Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τις χρήσεις και τις απαγορεύεις στον Ιερό Χώρο των Μετεώρων.

Η άνθρωποι που συγκρότησαν την κίνηση των πολιτών Καλαμπάκας, έδρασαν ταχύτητα, μετά την δημοσιοποίηση των απαγορεύσεων που περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο πληροφορηθήκαμε πως υπήρχε εδώ και καιρό στα γραφεία του Δήμου Καλαμπάκας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και δεν είχε δει το «φως» της δημοσιότητας παρά μόνο τις τελευταίες δυο ημέρες, μετά από πιέσεις πολιτών της Καλαμπάκας για το θέμα!
Οι απαγορεύσεις που προβλέπονται είναι πάμπολλες και επί της ουσίας το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει την απαγόρευση της οποιασδήποτε δραστηριότητας στον χώρο των Μετεώρων, ακόμη και τη σταδιακή απαγόρευση της λειτουργιάς των μικρών καταστημάτων ειδών σουβενίρ και λαϊκής τέχνης που βρίσκονται στην περιοχή και ζουν οικογένειες από αυτές.

Τη συζήτηση άνοιξε λίγο μετά τις 9 το βράδυ ο κ. Παναγιώτης Νταμπαλής και ο κ. Βασίλης Θεοδώρου, μέλη της κίνησης και σ’  ένα κατάμεστο από κόσμο  Εργατικό Κέντρο, ανέλυσαν το σοβαρό θέμα που προέκυψε και τόνισαν πως η κίνηση είναι ενάντια σε οποιαδήποτε απαγόρευση στον χώρο των Μετεώρων, καθώς ο χώρος δεν ανήκει σε κανένα.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απαγόρευση! Συμπολίτες μας έχασαν ακόμη και περιουσίες» είπε ο κ. Νταμπάλης. «Εμείς θέλουμε τον διάλογο και κανείς δεν βλέπω να συζητά,. Δεν θέλουμε κανένα πόλεμο με κανέναν. Κάποιοι κάνουν όμως ακρότητες! Η πρότασή μας είναι να μην υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα εάν δεν γίνει διαβούλευση όλων των φορέων στην Καλαμπάκα. Εγώ θέλω και τα μοναστήρια να έρθουν και να πουν την άποψή τους! Δε μπορεί πάντα να υπάρχει δράση στο παρασκήνιο! Ο Δήμος Καλαμπάκας που είναι»;

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Πέρυ Χαρτοπούλου, η οποία είναι Δημοτική Σύμβουλος . Η κ. Χαρτοπούλου ανέφερε πως επεδίωξε να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας. Κάτι τέτοιο όμως δεν στάθηκε εφικτό, καθώς δεν συμφώνησαν όλοι οι επικεφαλής της Αντιπολιτεύσεως για έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα, ενώ για την πλειοψηφούσα Αρχή, ούτε λόγος.

Γίνεται αντιληπτό πως το θέμα δεν «καίει» όλους το ίδιο! Τον καθένα τον «καίει» για το δικό του «συμφέρον», πόσο μάλλον τους δημάρχους, πρώην και νυν, οι οποίοι, όπως πολλοί γνώστες των προεκλογικών καταστάσεων γνωρίζουν, «συνδέθηκαν» ευλαβικά με τις Ιερές Μονές κατά την περίοδο των προεκλογικών αναμετρήσεων, ώστε να φτάσουν με σιγουριά στην καρέκλα του Δημάρχου! Άλλωστε είναι γνωστό ότι χωρίς την στήριξη από «ψηλά» υπάρχει θέμα…
Πώς λοιπόν να βρουν την δύναμη να συγκαλέσουν έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα και να ανοίξουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με την τοπική κοινωνία, στην οποία με τη στάση τους, γυρίζουν την πλάτη τους;

Έχουμε γράψει κατά καιρούς και το έχουμε  αναφέρει και στο ραδιόφωνο πως μέσα από τον διάλογο θα προκύψουν θετικά αποτέλεσμα για το θέμα των Μετεώρων και η λύση είναι εφικτή να βρεθεί μεταξύ όλων των προτάσεων και θέσεων όλων των πλευρών και όλοι στο τέλος να είναι ικανοποιημένοι.

Κλείνοντας, να τονίσω για μια ακόμη φορά, πως τα Μετέωρα, ανήκουν σε όλους και κάνεις δεν μπορεί να τα θεώρει, κτήμα του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com