....................................................

7 Απρ 2017

Η επίθεση στα Ξενόγλωσσα μας αφορά όλους!

Τα ξενόγλωσσα τμήματα χρόνια τώρα έχουν μια σειρά σοβαρά προβλήματα.Τα βασικότερα από αυτά είναι η απόσπαση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο και η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, η οποία έχει πλέον «μονιμοποιηθεί» (μάλιστα σε κάποια μαθήματα απαιτούνται βιβλία που κοστίζουν πάνω από 100 ευρώ το ένα!). Παράλληλα, οι υποχρεωτικές παρουσίες και τα τεστάκια έχουν αρχίσει να γίνονται καθημερινότητα.

Τα προβλήματα στα ξενόγλωσσα δεν αφορούν μόνο αυτά βέβαια. Αντίθετα, είναι συνολικά, αφού η πολιτική των ταξικών φραγμών δεν κάνει διακρίσεις στο τμήμα και τη σχολή. Το σύστημα στρώνει το έδαφος, για να ακολουθηθεί η ίδια πολιτική και στα υπόλοιπα τμήματα της Φιλοσοφικής, τα οποία από τη μεριά τους έχουν ήδη τα δικά τους αντίστοιχα προβλήματα (ακόμα κι αν αυτά εκφράζονται με διαφορετικές ταχύτητες).

Μέσα απ’ όλα αυτά, γίνεται φανερό, πως γιγαντώνονται οι ταξικοί φραγμοί στο πανεπιστήμιο και αμφισβητείται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του. Παράλληλα, η πολιτική της εντατικοποίησης που ακολουθείται, μας έχει αναγκάσει να κλεινόμαστε στα αμφιθέατρα και να διαβάζουμε ατέλειωτες ώρες, είτε από φωτοτυπίες, είτε από το e-class, να τρέχουμε σε σεμινάρια και φροντιστήρια, ώστε στο τέλος με τα χίλια μύρια (και αν) να πάρουμε ένα πτυχίο που να μας παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα, κάτι το οποίο έρχεται με τη σειρά του να αμφισβητηθεί μέσω του ΠΠΔΕ! Η δε κατάσταση που συναντάμε μετά,στους χώρους εργασίας,δημιουργεί ακόμη περισσότερη ανασφάλεια για το μέλλον μας.

Ένα δεδομένο λοιπόν είναι, πως ο δρόμος για το πτυχίο έχει δυσκολέψει για κάθε φοιτητή και η εντατικοποίηση που δέχεται, εύκολα τον ωθεί στο να τα παρατήσει. Είναι επίσης δεδομένο όμως, πως όσο δεν σηκώνουμε κεφάλι, αυτός ο δρόμος θα γίνεται ακόμα πιο δύσβατος! Πρέπει να παλέψουμε για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στο δωρεάν βιβλίο και να μην επιτρέψουμε να γίνει καμία απόσπαση της διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο.

Καμία εμπιστοσύνη φυσικά δεν έχουμε στην κοσμητεία και τους μεγαλοκαθηγητάδες, που έχουν πάρει (και πάντα έπαιρναν) θέση ενάντιά μας. Πλέον δεν μπορούν να πείσουν κανέναν με τα ψέματά τους, πως θα «εξετάσουν» τα προβλήματά μας και θα τα «παλέψουν» μέσα πάντα από «ρεαλιστικές» λύσεις. Έχουν δείξει δεκάδες φορές ποιος είναι ο ρόλος τους στις σχολές. Είναι αυτοί που υπερασπίζονται την πολιτική που μας στερεί τις σπουδές και που εναντιώνονται στους αγώνες μας! Γι’ αυτό και οι συνεχείς εκκλήσεις «να πάρουν θέση» (λες και δεν έχουν πάρει) από δυνάμεις, όπως η ΚΝΕ και τα ΕΑΑΚ, μόνο αποπροσανατολιστικά λειτουργούν για το φοιτητικό κίνημα.

Η απάντηση μας θα δοθεί μέσα από την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, τη μαζικοποίηση των συλλογικών μας οργάνων και των γενικών συνελεύσεων! Δεν μας χωράει το μαύρο μέλλον που μας υπόσχονται! Να παλέψουμε μαζικά για σπουδές- δουλειά-ελευθερίες, κόντρα στην πολιτική της εντατικοποίησης και των ταξικών φραγμών!

http://www.agonistikeskiniseis.org/

1 σχόλιο:

  1. Μηπως θα ηταν ευκολο να δωσετε παραπανω πληροφοριες σχετικα με την καταργηση της παιδαγωγικης καταρτισης στους αποφοιτους ξενογλωσσων φιλολογιων? εκτος απο αυτο το κειμενο δεν εχω βρει κατι αλλο επισημο, ειτε απο υπουργειο κλπ, ειτε απο αλλες συνδικαλιστικες παραταξεις, περα απο καποια σκορπια σχολια σε ομαδες αναπληρωτων στο fb με αφορμη την αιτηση αναπληρωτων.

    (στην σχετικα εγκυκλιο δεν αναφερεται ως προσον τιποτα αλλο εκτος απο το πτυχιο, οπως και για τις υπολοιπες "καθηγητικες" σχολες.)

    επισης θα σας ηταν ευκολο, επειδη δεν εχει τυχει να δω κατι απο εσας για το θεμα, να πειτε αν εχετε καποια θεση σχετικα με το θεμα (της καταργησης) της επαρκειας για οσους εχουν πιστοποιητικα γλωσσομαθειας γ2?

    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com