...................

27 Απρ 2017

ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ: «Παράνομη» η απεργία της Πρωτομαγιάς!


«Παράνομη» (!) χαρακτηρίζει την απεργία της Πρωτομαγιάς η εργοδοσία στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village», του ομίλου «Aldemar», η οποία επέδωσε εξώδικο στο επιχειρησιακό σωματείο, στο οποίο «επισημαίνει» ότι η Πρωτομαγιά είναι... αργία και όχι απεργία!
«Κατ' αρχάς επισημαίνουμε ότι αντιθέτως με την εσφαλμένη εκδοχή την οποία υποστηρίζετε, η Πρωτομαγιά του έτους 2017 κηρύχθηκε αργία», αναφέρει η επιχείρηση. Στη συνέχεια παραθέτει με κάθε λεπτομέρεια τα στοιχεία της Υπουργικής Απόφασης και του αντίστοιχου ΦΕΚ, με βάση τα οποία η φετινή 1η Μάη κηρύχθηκε αργία, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια. «Ερμηνεύοντας» την απόφαση αυτή κατά πώς τη βολεύει, η εταιρεία διαμηνύει στο σωματείο πως «τα περί απεργίας, προσωπικού ασφαλείας κ.λπ. τα οποία ισχυρίζεστε, είναι απλώς παράνομα»!
Επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι τα «ρεκόρ» του Τουρισμού πατάνε στις συνθήκες γαλέρας που επιβάλλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους εργαζόμενους του κλάδου, η εταιρεία... προειδοποιεί τους εργαζόμενους να απέχουν από «ενέργειες όπως αυτές (...) καθώς προδήλως αυτές βλάπτουν την εργασιακή ειρήνη και το πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να χαρακτηρίζει όλους τους συντελεστές της επιχείρησης».
Η εργοδοσία ξεσπαθώνει επίσης ενάντια στην πρωτοβουλία του επιχειρησιακού Σωματείου να οργανώσει εκδηλώσεις μέσα στο χώρο εργασίας, αφιερωμένες στη μέρα της εργατικής τάξης και των αγώνων της. Σύμφωνα με την εργοδοσία κάτι τέτοιο «στερείται παντελώς οποιουδήποτε ερείσματος στο νόμο, είναι εκτός του πλαισίου της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης», ενώ «θέτει σε κίνδυνο τα έννομα συμφέροντα της επιχειρήσεώς μας, καθώς είναι πρόδηλο ότι θα διαταράξει την ηρεμία και την ησυχία των ενοίκων - πελατών των ξενοδοχείων μας».

Περήφανη απάντηση από το Σωματείο

Απαντώντας στις εργοδοτικές προκλήσεις, το Σωματείο υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ότι «οι απεργίες δεν αποφασίζονται από τους υπουργούς και το κράτος, αλλά από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων», ενώ προσθέτει πως ειδικά η 1η Μάη είναι 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί και από την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, που σημαίνει ότι ισχύει για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ και το ίδιο το Σωματείο έχει πάρει σχετική απόφαση συμμετοχής σε Γενική Συνέλευση με μυστική ψηφοφορία.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι «η εκδήλωση την Παρασκευή 28/4 θα γίνει κανονικά στις 2 μ.μ. στο εστιατόριο προσωπικού, ενώ έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 2 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. την ίδια μέρα, για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των συναδέλφων» και καλεί τους εργαζόμενους «πιο πεισμωμένοι από αυτή την εξέλιξη, να πάρουν μαζικά μέρος και στην εκδήλωση και στην απεργία της 1ης Μάη».

Αναδεικνύοντας τους πραγματικούς λόγους της εργοδοτικής επίθεσης, το Σωματείο υπογραμμίζει πως «αυτό που ενόχλησε την επιχείρηση είναι ότι το Σωματείο οργανώνει εκδήλωση μέσα στον τόπο δουλειάς για την εργατική Πρωτομαγιά, και επιστρατεύει την τρομοκρατία για να βάλει φρένο στη συμμετοχή των εργαζομένων (...) Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η "δημοκρατία" σταματά στην πύλη της επιχείρησης, από εκεί και πέρα, νόμος είναι το δίκιο του αφεντικού. Το θράσος αυτό πηγάζει ακριβώς από το ότι οι κυβερνήσεις και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχουν στρώσει το έδαφος για χρόνια. Δεν είναι τυχαίο, τέλος, που ένα τέτοιο ζήτημα ανοίγει σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει τον περιορισμό της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων».

http://www.rizospastis.gr/

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος28/4/17, 5:50 μ.μ.

  Όντως περήφανη η απάντηση του σωματείου. Λιγοτερο περήφανη βεβαια ψήφιση της τροπολογίας για την Πρωτομαγιά αργία απο το ΚΚΕ στη Βουλή.
  Ι.Σ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος29/4/17, 12:23 π.μ.

  Κακώς απορώ αλλά απορώ. Απορώ για αν υπάρχει πάτος στην κατάντια της ηγεσίας του ΚΚΕ να ξεφτιλίσει ακόμη και την δικής της ΚΚΕδικη αντίληψη περί «μαρξισμού-λενινισμού» με την απίστευτη ανοησία «σοσιαλισμός=κράτος», καπιταλισμός=εργοδότες»… χωρίς κράτος που, παρεμπιπτόντως, προτιμούν αργία αντί απεργία και στη συνέχεια εύκολα εργάσιμη μέρα αντί αργία. Μετά την υπερψήφιση της υποχρεωτικής παρακράτησης στις συντάξεις υπέρ του (κρατικού προφανώς) συνδικαλισμού που επέβαλε ο κατά τα άλλα «ένας είναι ο εχθρός… ο ΣΥΡΙΖΑ» (αφού χτυπάνε πάντα στην… καρδιά του καπιταλισμού και όχι στους υπηρέτες του!), ψήφισαν και από κοινού με το «ένας είναι ο εχθρός» την τροπολογία να μετατραπεί η απεργία σε εκδρομή να πιάσουμε τον Μάη. Πράγματι, φοβερή η ήττα όχι των εργοδοτών αλλά της εργατικής 1ης Μάη. Του μήνα που «περιέργως» αντιλαμβανόμασταν οι εργάτες και οι αγωνιστές ως μήνας που έχει μόνο… μια μέρα απεργιακή. Την πρώτη Μάη! Γιατί και τις υπόλοιπές μέρες του μήνα τιμούσαμε, κι ας μη το καταλαβαίναμε, τους νεκρούς μας.
  Ένας καλοπροαίρετος σύντροφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com