3 Απρ 2017

Απεργία των εργαζόμενων του εστιατορίου της ΑΣΠΑΙΤΕ

Τις προηγούμενες μέρες, ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι του εστιατορίου της ΑΣΠΑΙΤΕ προχωρούν σε απεργία τη Δευτέρα 3/4, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Η πλειοψηφία αυτών δεν είναι μόνιμοι αλλά έχουν σύμβαση με τον Χούτο, ο οποίος έχει αναλάβει το εστιατόριο εδώ και λίγους μήνες. Όπως έχει γίνει, δηλαδή, στην πλειοψηφία των σχολών, η σίτιση των φοιτητών έχει περάσει στα χέρια των εργολαβιών.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα εργαζόμενων σε εργολάβο που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, σε μια περίοδο που η απληρωσιά θεωρείται δεδομένη. Παράλληλα, όμως, δεν είναι και λίγα τα παραδείγματα εργαζομένων (καθαρίστριες λεωφορείων) που αντιστάθηκαν και διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμά τους στη δουλειά με δικαιώματα. Πριν ακόμα από την απόφασή τους για απεργία, οι εργαζόμενοι του εστιατορίου απευθύνθηκαν στον φοιτητικό σύλλογο της ΑΣΠΑΙΤΕ και στο Διοικητικό Συμβούλιο ζητώντας την στήριξη των φοιτητών. Οι φοιτητές της σχολής πρέπει να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, όχι υποκαθιστώντας αλλά στηρίζοντας τον αγώνα τους για δουλειά με μισθό και δικαιώματα. Ουσιαστική αλληλεγγύη σημαίνει ο φοιτητικός σύλλογος να παλέψει για τα δικά του ζητήματα, για το δικαίωμά του σε σπουδές- δουλειά- ελευθερίες. Άλλωστε, σήμερα, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας γίνονται όλο και χειρότερες, η ανεργία θεριεύει, η απλήρωτη εργασία έχει γίνει «νόμος», η μαύρη εργασία και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θεωρούνται αυτονόητες. Κι αύριο θα είμαστε εμείς που θα καλεστούμε να δουλέψουμε μέσα σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα.

Ακόμη, τα γεγονότα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στις δωρεάν παροχές (σίτιση- βιβλία- στέγαση- μεταφορές). Η σίτιση, ούτως ή άλλως, έχει δεχτεί ήδη ένα χτύπημα, αφού δεν θεωρείται δικαίωμά για όλους αλλά «προνόμιο» για αυτούς που έχουν μία στοίβα χαρτιά. Ενδεικτικά, επίσης, είναι τα παραδείγματα από άλλες σχόλες, όπου πληρώνεις για ένα πιάτο φαΐ μέχρι και 4€. Αν συνυπολογίσουμε ότι αποτελεί κεντρική κατεύθυνση κυβέρνησης- υπουργείου η μετακύλιση του κόστους σπουδών στις πλάτες μας, με το γνωστό πρόσχημα της υποχρηματοδότησης, γίνεται φανερό ότι η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του εστιατορίου μας αφορά άμεσα.

Σαν σχόλιο θα θέλαμε να πούμε ότι δεν παραμυθιαζόμαστε από τη στάση της ΔΑΠ, που ξαφνικά νοιάστηκε για τους εργαζόμενους. Πρόκειται για τη δύναμη που προώθησε και προωθεί το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα, με την ίδια αποφασιστικότητα που οδηγεί τους φοιτητές στον ατομικό δρόμο και τους συλλόγους στην αποσυγκρότηση.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, θεωρούμε ότι ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια είναι καθήκον. Εξίσου αναγκαίος είναι ο αγώνας των φοιτητών για δωρεάν εκπαίδευση για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, ως φοιτητές, πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων και να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα που δίνουν.

-ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

-ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ- ΔΟΥΛΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: