...................

28 Απρ 2017

Περισσότεροι από 2.500 Παλαιστίνιοι σε απεργία πείνας στις ισραηλινές φυλακές

Στις 17 του Απρίλη (ημέρα των φυλακισμένων), 1.500 Παλαιστίνοι κρατούμενοι στις φυλακές του ισραηλινού φασιστικού κράτους (Γκιλμπόα, Χανταρίμ, Ασκελόν, Κτζιότ, Ναφχά, Ραμόν) ξεκίνησαν απεργία πείνας.

Την ονομάζουν απεργία πείνας για την «Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια», στο πλαίσιο του αγώνα που διεξάγουν για την απελευθέρωσή τους, ενάντια στα βασανιστήρια που υφίστανται και στις άθλιες συνθήκες κράτησης. Αναφέρεται ότι στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται πάνω από 6.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, ανάμεσά τους και 300 παιδιά. Οι απεργοί πείνας ζητούν οι κρατούμενοι να έχουν φάρμακα, πρόσβαση σε γιατρούς, πρόσβαση σε τηλέφωνο, συχνότερη επαφή με τις οικογένειές τους και τους δικηγόρους τους, κατάργηση της φυλάκισης χωρίς δίκη, κατάργηση της απομόνωσης. Η απεργία πείνας στηρίζεται από τις παλαιστινιακές οργανώσεις: Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ κι από αντιπολιτευόμενα κομμάτια στο πλαίσιο της Φατάχ. Πιεζόμενη μάλιστα από την κατάσταση αυτή, η Φατάχ κήρυξε γενική απεργία στη Δυτική Όχθη, για τις 27 Απρίλη, ενάντια στις συνθήκες που επικρατούν στις ισραηλινές φυλακές, ενώ κάλεσε τον Παλαιστινιακό λαό να συγκρουστεί με τις δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ. Παράλληλα, η Χαμάς προειδοποίησε για δημιουργία εκρηκτικής κατάστασης στις φυλακές, αν καθυστερήσει η ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης έχουν εκφραστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αναφέρεται πως θα συμμετάσχουν κι άλλοι κρατούμενοι στην απεργία πείνας, φτάνοντας τους 2.500.

Προκλητικά ωμή και αντιδραστική είναι -όπως αναμενόταν άλλωστε- η στάση του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, με το οποίο συνάπτει άξονες συνεργασίας και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό είναι και άκρως υποκριτικές οι όποιες δηλώσεις υποστήριξης των απεργών πείνας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αρχές του Ισραήλ (σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία του Ισραήλ στη χώρα μας) χαρακτηρίζουν τους απεργούς πείνας και τους πρωταίτιους ως «τρομοκράτες» και «εγκληματίες», με ρόλο στη «Δεύτερη Ιντιφάντα» (2001-2005). Χαρακτηρίζουν τα αιτήματα των απεργών ως «παράλογα» (κλασσικό… μότο) ενώ δηλώνουν χωρίς ίχνος ντροπής πως οι κρατούμενοι στις φυλακές αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το «Διεθνές δίκαιο» (sic) και πως ορισμένοι μάλιστα χαίρουν και προνομίων! Την ίδια στιγμή, στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, δεν έλειψαν φαινόμενα, έξω από φυλακές που πραγματοποιείται η απεργία πείνας, όπως στη φυλακή Ofer στη Ραμάλα, ισραηλινοί στρατιώτες και ακροδεξιοί έποικοι, (σαν τα μέλη της οργάνωσης «Εθνική Ένωση»), να ψήνουν φαγητά, για να κάμψουν το ηθικό των απεργών πείνας. Η ανησυχία που έχει προκληθεί στο καθεστώς φαίνεται κι από την έκτακτη συνάντηση του ισραηλινού υπουργού ασφαλείας Ερντάν με αξιωματούχους των φυλακών, με στρατιωτικούς και με στελέχη της «εθνικής ασφάλειας». Ο Ερντάν διέταξε επίσης τη δημιουργία στρατιωτικού Νοσοκομείου στη φυλακή Κτζιότ, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά των απεργών πείνας σε πολιτικά Νοσοκομεία, για ευνόητους λόγους…

Ο λαός μας, οι λαοί της περιοχής και του κόσμου όλου πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα αυτό των Παλαιστίνιων κρατουμένων και να καταγγείλουν το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εχθρούς των λαών, μαζί με τους ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσίας) και τους κάθε είδους αντιδραστικούς και φασίστες. Ο λαός μας έχει δείξει στο παρελθόν την αλληλεγγύη του σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως κατά τη μεγάλη απεργία πείνας των Τούρκων και Κούρδων πολιτικών κρατουμένων στα λεύκα κελιά τύπου F στην Τουρκία, κατά τη δεκαετία του 2000. Οι λόγοι για να εκφράσει και σήμερα την αλληλεγγύη του στους Παλαιστίνιους αγωνιστές υπάρχουν πολλαπλάσιοι. Στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, των πολεμοχαρών σχεδίων και της άγριας επίθεσης ενάντια στους λαούς, η υποστήριξη κάθε λαϊκού αγώνα έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com