....................................................

10 Απρ 2017

Προσαγωγή 22 αγωνιστών έξω από το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ Πειραιά

Πριν δύο τρεις μέρες γέμισε το διαδίκτυο από τίτλους που μιλούσαν για "εισβολή" στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ ακολουθούμενοι από ρεπορτάζ τηλεγράφημα όπου δεν εξηγούσαν τίποτα. Δυστυχώς αυτοί οι τίτλοι αναπαράχθηκαν και από ιστολόγια ή ιστοσελίδες που θεωρούνται του κινήματος.
Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχουμε στα πλαίσια του κινήματος με άλλες συλλογικότητες δε μπορούμε παρά να σημειώσουμε ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα μοναδικό τους στόχο έχουν τη συκοφάντηση όλων όσων αγωνίζονται για τα δίκια του λαού μας. Να εμπεδωθεί από τον εργαζόμενο λαό ότι όποιος κινείται είναι περίπου αλήτης, μπαχαλάκιας, να ταυτίζονται όλοι όσοι αντιδρούν και καλούν το λαό να αντισταθεί και να διεκδικήσει ότι είναι ίδιοι με αυτούς που για προσωπική εκτόνωση καταστρέφουν λεωφορεία, τρόλει και ότι άλλο θεωρούν σύμβολο του συστήματος, χωρίς βέβαια στη πράξη να στρέφονται ενάντια στο σύστημα. Πρέπει να εμπεδωθεί ότι ο λαός δεν έχει άλλη διέξοδο από το να υποταχθεί σε όλα όσα αποφασίζουν για τη ζωή του η ντόπια αστική τάξη, οι κυβερνήσεις της και οι ιμπεριαλιστές που επιβάλουν πολιτικές, που καθορίζουν τις τύχες μας. Πρέπει να τρομοκρατηθούν όλοι όσοι αγωνίζονται και να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν ούτε προκήρυξη να μοιράσουν ανεμπόδιστα από τους μηχανισμούς καταστολής. Αν αυτό δε λέγεται ένταση της φασιστικοποίησης τότε πως λέγεται;
Για μας το θέμα των μετακινήσεων πρέπει να γίνει ζήτημα του εργατικού λαϊκού κινήματος και να διεκδικηθεί η δωρεάν μετακίνηση για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και ώρες. Αυτή την άποψη είχαμε πάντα ακόμη και όταν κάποιοι από το χώρο της αριστεράς, παρά το ότι παιάνιζαν αντεπιθέσεις, έβαζαν όρους με βάση το ...εφικτό.
Για να γυρίσουμε στην αρχή και την αφορμή γι' αυτό το σύντομο σχόλιό μας αναδημοσιεύουμε τη σχετική ανακοίνωση του Ταξικού Μετώπου - Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις συγκοινωνίες για τα γεγονότα της 7ης Απρίλη στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Πειραιά.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Εδώ και αρκετούς μήνες στο ίντερνετ και στα ΜΜΕ έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι παραπληροφόρησης και επιτηδευμένης στοχοποίησης όσων αγωνίζονται για ελεύθερη μετακίνηση. Δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων προσπαθούν να παρουσιάσουν τις κινήσεις εναντίωσης στην επιβολή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και των μπαρών ως αντικοινωνικές, φασιστικές, χρηματοδοτούμενες κλπ.

Τελευταίο περιστατικό είναι η προσαγωγή 22 αγωνιστών και αγωνιστριών έξω από το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Πειραιά. Πιο συγκεκριμένα στις 4 το πρωί συγκεντρωθήκαμε έξω από την πύλη του αμαξοστασίου προκειμένου να μοιραστούν κείμενα των συνελεύσεων στους συναδέλφους. Κείμενα ανάδειξης των επιπτώσεων που θα έχει το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις ζωές των από τα κάτω. Κείμενα ενάντια στους σχεδιασμούς κράτους και αφεντικών ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών και περαιτέρω ξεζουμίσματός μας. Κείμενα που προτάσσουν την ελεύθερη μετακίνηση. Η παρέμβαση όμως καταστάλθηκε εξ αρχής καθώς πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις (ΟΠΚΕ, ΜΑΤ, ασφαλίτες κλπ) , οι οποίες κρυβόντουσαν στα γύρω στενά, μας κύκλωσαν και όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν λόγω άνωθεν εντολών η παρέμβαση απαγορευόταν να γίνει. Καθώς επίσης πως θα ήθελαν να προσαγάγουν 5 άτομα. Η συλλογική άρνηση οποιουδήποτε επιλεκτικού διαχωρισμού από τα μέλη των συνελεύσεων γειτονιών και των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είχε σαν αποτέλεσμα να μας μεταφέρουν με κλούβα στη ΓΑΔΑ. Εκεί ύστερα από 3 ώρες παραμονή και μη μπορώντας, αν και πολύ θα ήθελαν, να αποδώσουν κάποια κατηγορία αναγκάστηκαν να μας αφήσουν και πάλι ελεύθερους.

Από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το ίντερνετ γεμίζει άρθρα, όπου μιλάνε για εισβολή στο αμαξοστάσιο επιχειρώντας να αποκρύψουν τις προθέσεις των συγκεντρωμένων να απευθυνθούν στους εργαζόμενους, καλλιεργώντας συνειδητά μια ψευδή εικόνα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε εργαζόμενους και αγωνιστές. Η παρουσία όμως 3 εργαζομένων (2 εξ αυτών μέλη της συλλογικότητάς μας) τους χάλασε τα σχέδια. Έτσι από το βράδυ ξεκινά μια άλλη αφήγηση. Αυτή που προσπαθεί να στοχοποιήσει τόσο εμάς όσο και όποιον άλλο τολμά να εκφράζεται ενάντια στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες. Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν πως εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. “…Να κάνει εμάς υπερασπιστές των εσόδων της, να κυνηγάμε όσους δεν ακυρώνουν εισιτήριο, να προστατεύσουμε τις μπάρες από όσους αγωνίζονται ενάντια στον έλεγχο και την εμπορευματοποίηση των ΜΜΜ, να καταστούμε εμείς, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες αυτόκλητοι υπερασπιστές και συνένοχοι στους σχεδιασμούς κράτους και αφεντικών…”

Εμείς από την πλευρά μας εκτός από το να αναδείξουμε τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη μέρα, κάνουμε ξεκάθαρο πως θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε στους εργασιακούς μας χώρους τις απόψεις μας. Ως εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε παρόντες σε μια τέτοια δράση. Είναι καθήκον των ίδιων των εργαζομένων να βγουν μπροστά και να αγωνιστούν ενάντια στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες. “… Η τοποθέτηση μπαρών, οι κάμερες σε λεωφορεία και τρένα, η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κ.α στοχεύουν να καταστήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς μια ακόμα συμφέρουσα επένδυση εντασσόμενη στο γενικότερο ξεπούλημα…”. Για αυτό το λόγο η αγωνιστική στάση των εργαζομένων είναι απαραίτητη.

Για όσους εκπλήσσονται που “ξαφνικά” εργαζόμενοι βρίσκονται σε παρεμβάσεις συνελεύσεων γειτονιών, θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε πως δεν ήταν η πρώτη φορά. Όχι μόνο ως Ταξικό Μέτωπο αλλά και άλλοι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε παρόμοιες δράσεις. Γιατί η κοινή δράση με όσους παλεύουν για μια κοινωνίας ελευθερίας, με όσους στοχεύουν στην χειραφέτηση των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων είναι μονόδρομος. Με τις συνελεύσεις γειτονιών βρεθήκαμε στους δρόμους του αγώνα το 2011, ενάντια στο νόμο συγχώνευσης των εταιριών, αναδεικνύοντας το ρόλο του συγκεκριμένου νόμου στις εξελίξεις που ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε μαζί όσους αγωνίζονται, μαζί με όσους αντιλαμβάνονται τη σημασία σύμπλευσης εργαζομένων στα ΜΜΜ και επιβατών.

“…Ο αγώνας ενάντια στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και την εμπορευματοποίηση των ΜΜΜ αποτελεί κομμάτι του συνολικού αιτήματος για ελεύθερη μετακίνηση. Εδώ και αρκετά χρόνια το αίτημα για ελεύθερη μετακίνηση αποτελεί το σημείο συνάντησης των αγωνιζόμενων τμημάτων της κοινωνίας. Ένα αίτημα που βρίσκει αποδοχή και δημιουργεί ενόχληση στους από τα πάνω, γιατί έρχεται να εκφράσει την πραγματική και επιτακτική ανάγκη ενός πολύ μεγάλου κομματιού των εκμεταλλευόμενων. Σε αυτό το αίτημα δεν μπορούμε παρά να είμαστε όχι απλά αλληλέγγυοι αλλά ουσιαστικοί υποστηρικτές. Μόνο έτσι τα σωματεία μπορούν να συνδεθούν με άλλους εργασιακούς χώρους, με τον μεμονωμένο εργαζόμενο και άνεργο, με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, με όλους όσους βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του κοινωνικού και ταξικού πολέμου.”

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΜΜ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

« ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ »

taxikometopo.wordpress.com

taxikometopo@espiv.net

3 σχόλια:

 1. Νομιζω οτι ειναι τουλαχιστον προκλητικο να αναφερεστε τωρα σε συλληψεις - οπως τους αποκαλειτε - αγωνιστων και να καταγγελετε την ταυτιση οσων κινητοποιουνται στο θεμα με οσους καινε τρολει, τη στιγμη που σε κειμενο σας 2 βδομαδες νωριτερα (https://antigeitonies.blogspot.gr/2017/04/blog-post_2.html) εσεις εισασταν που βαζατε μεσα σε εισαγωγικα τη σοβαροτητα των διαμαρτυριων που γινονται εναντια στις μπαρες και τα ηλεκτρονικα εισιτηρια, και φυσικα αφιερωνατε παραπανω σειρες για το καψιμο των τρολει και το σπασιμο των ηλεκτρονικων μηχανηματων (που σαν πρακτικες βεβαια δεν εχουν σχεση μεταξυ τους και δεν πραγματοποιουνται με το ιδιο σκεπτικο). με αυτον τον τροπο αραγε κι εσεις δεν αναπαραγετε τη συστημικη ρητορικη αλλα και την ρεφορμιστικη αντιληψη της αριστερας οτι οι συγκρουσεις, τα σαμποταζ και οτιδηποτε βιαιο ειναι προβοκατσια και νομιμοποιει την παρουσια της αστυνομιας?

  να υποθεσω οτι εχετε κανει πολυ σοβαροτερες δρασεις πανω στο ζητημα των μετακινησεων και οτι δουλευετε σκληρα εντος του εργατικου κινηματος για να γινει κτημα του η διεκδικηση δωρεαν μεταφορων και η καταργηση του ηλεκτρονικου εισιτηριου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μάλλον έχεις μια δυσκολία να καταλάβεις τι γράφουμε και τι λέμε. Ιδιαίτερα το τελευταίο καιρό που όποτε παρεμβαίνεις εδώ περισσότερο εμπάθεια βγάζεις παρά οποιαδήποτε άλλη διάθεση. Το γιατί εσύ το γνωρίζεις, όπως θα έπρεπε να γνωρίζεις και εμάς και τις απόψεις μας για το κίνημα, σε τι διαφωνούμε και σε τι όχι, μετά από τη μακροχρόνια συνεργασία μας σε κοινό σχήμα. Ξαναδιάβασε το εισαγωγικό κείμενο αλλά και το προηγούμενο που αναφέρεσαι και τότε ίσως καταλάβεις τι λέμε.

  Το γεγονός ότι διαφωνούμε με πρακτικές, που ναι δεν έχουν να κάνουν με την ανάγκη δημιουργίας μαζικού λαϊκού κινήματος -δεν αναφέρομαι στις συλλογικότητες που πήγαν στο αμαξοστάσιο για να μη μας κατηγορήσεις πάλι για ταύτιση- δεν μας εμπόδισε ποτέ να καταδικάσουμε τις διώξεις, τις συλλήψεις και τη στοχοποίηση ανθρώπων από το σύστημα σε αντίθεση με άλλους χώρους που δε βλέπουν αγωνιστές και διωκόμενους πέρα από το δικό τους χώρο. Ούτε επιλεκτικοί είμαστε σε αυτά ούτε την άδεια κανενός θα ζητήσουμε.

  Απ' ότι φαίνεται οι επιλογές σου, αν κρίνω και από τη τελευταία παράγραφο του σχολιού σου, σε οδηγούν σε κνίτικες λογικές τύπου "πουθενάδες"! Αλλά αυτές τις λογικές δεν αρκεί να τις καταδικάζει κανείς. Θα πρέπει και να τις αποβάλει! Εδώ είναι το δύσκολο! Μάλλον φταίει η πολύ παρέα με τη δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο δουλειάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος12/4/17, 9:59 μ.μ.

  Σύντομη και πρώτη ανακοίνωση των συνελεύσεων γειτονιάς που συμμετείχαν στην προσπάθεια να μοιραστούν κείμενα στους εργαζομένους έξω από το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ του Πειραιά

  Την Παρασκευή 7 του Απρίλη του 2017, στις 4 το πρωί, συνελεύσεις από τις γειτονιές της Αθήνας, μαζί με εργαζομένους από την ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ πήγαμε για εργατική παρέμβαση - μοίρασμα κειμένων έξω από το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ του Πειραιά. Ανοίξαμε πανό με το σύνθημα “Ελεύθερες μετακινήσεις για όλες και όλους, κοινοί αγώνες εργαζομένων και επιβατών ενάντια στο e-εισιτήριο, στον αποκλεισμό και στην παρακολούθηση της ζωής μας”. Αρχίσαμε να μοιράζουμε τα κείμενα των συνελεύσεων στους οδηγούς των λεωφορείων που έπιαναν δουλειά και έβγαζαν τα λεωφορεία από το αμαξοστάσιο. Με την έναρξη της εξόρμησης δυνάμεις των ειδικών κατασταλτικών μηχανισμών (ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ασφαλίτες), που ήταν κρυμμένες στους γύρω χώρους, μας περικύκλωσαν καταστέλλοντας την παρέμβαση.

  Επικαλούμενοι εντολή "του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αθήνας" μας απαγόρευσαν να μοιράσουμε τις προκηρύξεις στους εργαζομένους. Στη συνέχεια, απαίτησαν να αποδεχτούμε την προσαγωγή 5 συντρόφων μας. Απαντήσαμε ότι οι συνελεύσεις γειτονιάς ήρθαν για να παρέμβουν δημόσια και δεν θα αποδεχτούν κανένα διαχωρισμό. Με κλούβα, η οποία παραβίασε όλους τους φωτεινούς σηματοδότες, μεταφερθήκαμε μέσα σε 8 λεπτά όλες και όλοι στη ΓΑΔΑ στο "τμήμα προστασίας κράτους-πολιτεύματος"(!) όπου κρατηθήκαμε 3 ώρες. Εκεί έγινε πλήρης χαρτογράφηση, ελέγχθηκαν όλες οι τσάντες και αφαιρέθηκαν οι προκηρύξεις που θα μοιράζαμε.

  Ενάντια στην απαγόρευση του μοιράσματος πολιτικών κειμένων των συνελεύσεων γειτονιάς στους εργαζομένους της ΟΣΥ, την απαγόρευση επικοινωνίας μαζί τους και την κατασταλτική βία του κράτους ακόμα και για τη διακίνηση ιδεών...

  Ενάντια στα καθεστωτικά Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης που λειτουργούν ως γραφείο τύπου της κυβέρνησης και της ΓΑΔΑ, μιλώντας "για εισβολή στο αμαξοστάσιο του Ρέντη"...

  Οι συνελεύσεις γειτονιάς δεν πρόκειται να σιωπήσουν ούτε να αποδεχτούν την πειθάρχηση, τον έλεγχο και την υποταγή στην κανονικότητα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο κρατικός μηχανισμός επιχειρεί να επιβάλει στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης.

  Ελεύθερες μετακινήσεις για όλες και όλους, κοινοί αγώνες εργαζομένων και επιβατών ενάντια στο e-εισιτήριο, στον αποκλεισμό και στη λεηλασία της ζωής μας.

  Η ποινικοποίηση της διακίνησης των ιδεών και η υγειονομική ζώνη στους χώρους εργασίας δεν θα περάσει.

  Οι κοινωνικοί - ταξικοί αγώνες θα νικήσουν!

  Συνελεύσεις Γειτονιών

  Φωτογραφίες εδώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com