...................

15 Μαρ 2017

Νομική ΑΠΘ: Eπιτυχημένη η εκδήλωση του Συλλόγου για τις διώξεις των 9 φοιτητών της Ξάνθης (Φωτογραφίες, Βίντεο)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση και το γλέντι οικονομικής ενίσχυσης στα πλαίσια του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής ΑΠΘ.
Η εκδήλωση άρχισε με άνοιγμα εκ μέρους του Συλλόγου από τον Θάνο Παπαδόπουλο, και ακολούθησαν οι δύο διωκόμενοι φοιτητές/ομιλητές. Πρώτος ο Στέφανος Ματσούκας που ανήκει στις  Αγωνιστικές Κινήσεις και ακολούθησε ο Δημήτρης Καπούλας που ανήκει στα ΕΑΑΚ.
Από τους δύο διωκόμενους δόθηκε μια ζωντανή εικόνα του ιστορικού των διώξεων από τις περσινές κινητοποιήσεις έως και σήμερα, μεταφέρθηκε το κλίμα που επικρατεί στους Ξανθιώτες φοιτητές, αναδείχθηκε ως στόχος το άπλωμα και βάθεμα  των κινήσεων αλληλεγγύης. Και οι δύο προσπάθησαν να αναδείξουν τη πολιτική αιτία αυτών των διώξεων, σημείο βέβαια που υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις. Τόσο στο ζήτημα της φύσης των διώξεων και του υπόβαθρου που τις γέννησε, όσο και στο ζήτημα των αιτημάτων.
Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση  με αρκετές τοποθετήσεις αλλά και ερωτήσεις από τα κάτω, όπου τοποθετήθηκαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ανοίχτηκαν όλα τα ζητήματα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 120 άτομα -φοιτητές αλλά και μεγαλύτεροι.


Στο γλέντι που ακολούθησε συμμετείχαν περισσότερα άτομα. Διόλου αμελητέα δεν πρέπει να θεωρείται  η πολιτική διάσταση του γλεντιού καθώς και η οικονομική στήριξη από τους ανθρώπους του κινήματος και του λαού είναι αναγκαία για τα δικαστικά έξοδα αυτών που σήμερα χτυπάει η φασιστικοποίηση για να μας χτυπήσει αύριο όλους, και επίσης πραγματοποιώντας ο Σύλλογος ένα πολιτιστικό γεγονός χωρίς άδεια, πήγε κόντρα στην πάγια εδώ και πολύ καιρό άρνηση της Κοσμητείας να παραχωρήσει χώρο για διεξαγωγή πολιτικών/πολιτιστικών εκδηλώσεων.


Την εκδήλωση κάλυψε το ειδησεογραφικό site “dailythess”, από το οποίο αναπαράγουμε τις ανταποκρίσεις του, καθώς μια μικρή συνέντευξη του συναγωνιστή μας:«Εκδήλωση με τους διωκόμενους φοιτητές από την Ξάνθη διοργανώνει ο σύλλογος φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ σήμερα, Δευτέρα 13/3 2017, στις 18:30 στο αμφιθέατρο Β’ της ΝΟΠΕ. Εισηγητές θα είναι οι Στέφανος Ματσούκας και Δημήτρης Καπούλας.
«Εννέα φοιτητές μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης καλούνται να παρουσιαστούν ενώπιον του ανακριτή μετά από κλητεύσεις που δέχτηκαν από την εισαγγελία Ξάνθης. Η εισαγγελία κινήθηκε αυτεπάγγελτα μετά από δικογραφία  που κατέθεσε ο καθηγητής των ΗΜΜΥ, Γ. Παύλος. Ο Παύλος συστηματικά και μεθοδευμένα εδώ και πολλούς μήνες κατέθετε στο δικαστήριο προετοιμάζοντας τις διώξεις των εννιά φοιτητών. Η κίνηση αυτή είναι μια απάντηση στις δίκαιες κινητοποιήσεις που έγιναν πέρυσι ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία», τονίζουν σε ανακοίνωση τους οι Αγωνιστικές Κινήσεις Φοιτητών, προσθέτοντας ότι: «κινητοποιήσεις που επικέντρωσαν ιδιαίτερα στο πρόσωπο του εν λόγω καθηγητή, καθώς με τον πλέον χυδαίο τρόπο προωθούσε την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση, ενώ παράλληλα αναπαρήγαγε ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις. Ενδεικτικά, στις εξεταστικές έκοβε το συντριπτικό ποσοστό των συμμετεχόντων, αν όχι όλους, έβαζε τους φοιτητές υποχρεωτικά να παραδίδουν τις σημειώσεις τους στο τέλος του μαθήματος παίρνοντας ουσιαστικά παρουσίες, έβαζε φοιτητές να δακτυλογραφούν τις σημειώσεις του ώστε να εκδώσει βιβλίο, κ.ά.».Σύμφωνα με τις Αγωνιστικές Κινήσεις, «δεν εκπλήσσει βέβαια η τακτική της τρομοκρατίας, της λασπολογίας και της κατασυκοφάντησης των φοιτητών από έναν άνθρωπο που είναι ολοφάνερο πλέον ότι έχει σχέσεις με την φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι ερωτήσεις της Χ.Α. στην βουλή για την Πολυτεχνική Ξάνθης, ούτε οι αναφορές σε Κασιδιάρηδες και Μεταξάδες. Οι διώξεις των φοιτητών φανερώνουν για άλλη μία φορά ότι οι αγώνες και ο συνδικαλισμός ενοχλούν. Η επίθεση στους 9 είναι επίθεση σε κάθε φοιτητή ξεχωριστά. Γιατί η καλυτέρευση των όρων σπουδών και γενικότερα της ζωής της νεολαίας έρχεται μέσα από τη συμμετοχή στις διαδικασίες του κινήματος, στις συνελεύσεις και τους αγώνες. Αυτά δέχονται επίθεση και αυτά πρέπει να υπερασπιστούμε».Γι’ αυτό και οι Αγωνιστικές Κινήσεις, καλώντας τους φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση, ζητούν ν’ αποσύρει άμεσα ο Παύλος όλες τις κατηγορίες, να σταματήσει η δίωξη των φοιτητών και η ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών/πολιτικών ελευθεριών.
 «Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα μας στους συλλογικούς αγώνες, ξέρουμε πως το χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι η συνήθης τακτική του συστήματος για να ποινικοποιήσει τους αγώνες, να περιστείλει τις δημοκρατικές ελευθερίες και να τρομοκρατήσει το λαό και τη νεολαία», ανέφερε ο Θάνος Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος του συλλόγου, προσθέτοντας ότι καταγγέλλουν τις μηνύσεις και τις δικαστικές διώξεις με ανυπόστατες κατηγορίες εννιά φοιτητών της πολυτεχνικής σχολής της Ξάνθης. «Οι διώξεις αυτές αποτελούν στην ουσία δίωξη της συνδικαλιστικής και αντιφασιστικής δράσης, αφού έρχονται σαν αποτέλεσμα της πάλης των φοιτητών ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία, την αλλαγή του τρόπου σπουδών μας αλλά και τις φασιστικές προκλήσεις από μεριάς του καθηγητή του τμήματος ΗΜΜΥ, Γ. Παύλου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com