...................

31 Μαρ 2017

“Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε”

Το ΚΚΕ είναι ως γνωστόν το κόμμα των συνεχών “όχι” στο ενδεχόμενο (συγ)κυβέρνησης εντός των πλαισίων του καπιταλισμού. Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η κριτική που του γίνεται από διάφορες μεριές πως όλο λέει - λέει, αλλά δε δέχεται να αναλάβει το ίδιο τα ηνία του κράτους.

Αυτό που δεν είναι ίσως τόσο ευρέως γνωστό, είναι πως το ΚΚΕ ήταν το κόμμα που για χρόνια τελείως φανερά υιοθετούσε τη γραμμή που δανείστηκε -από τη μετά τη στροφή του '56- ΕΣΣΔ, ότι δηλαδή μπορεί να υπάρξει επαναστατική αλλαγή και ειρηνικά, ότι τα αυτοαποκαλούμενα κομμουνιστικά κόμματα μπορούν να συγκυβερνήσουν μέσα στα αστικά κοινοβούλια, ώστε να γίνει η μετάβαση στο νέο σύστημα ειρηνικά.

Καθ' όλη τη διάρκεια του μισού αιώνα που ανοιχτά στήριζε αυτή την άποψη, συνέβησαν πολλά: είχε μια κριτική απλά στάση προς την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, γιατί αναγνώριζε πως είναι πιθανόν να γίνει η αλλαγή μέσω μιας πιθανής συγκυβέρνησης με αυτό. Αργότερα βέβαια που δεν ήταν τελικά και τόσο σοσιαλιστικό αυτό το Πανελλήνιο Κίνημα, κάπου εκεί το ‘89, αποφασίστηκε η συμμετοχή στην κυβέρνηση που διαμορφώθηκε με τη ΝΔ, μέσω του Συνασπισμού όπου πρώτο βιολί ήταν ο Φλωράκης και το ΚΚΕ

Στην πορεία όμως, 52 χρόνια μετά από το τυχαίο αυτό λάθος της στροφής της άποψης τους, και συγκεκριμένα εν έτει 2008, είπαν πως θα επαναφέρουν την επαναστατική τους γραμμή. Βεβαίως στη γλώσσα μας υπάρχει μια χαρακτηριστική παροιμία για ανθρώπους που προσπαθούν να κρύψουν κάτι, αλλά δεν τους αφήνει η πολλή “χαρά”. Έτσι έχουμε δηλώσεις όπως “στη δικιά μας επανάσταση δε θα σπάσει ούτε τζάμι” (Παπαρήγα, 2008), δηλώσεις όπως “ο λαός να διορθώσει την ψήφο του” (2012 στις δεύτερες εκλογές) και άλλα πολλά, όπως προτάσεις νόμου κλπ.

Όμως το αστείο κι εξοργιστικό, συνάμα, της υπόθεσης, ήταν η συμμετοχή του σε κοινή εκδήλωση με την Κυβέρνηση στη μνήμη του Μπελογιάννη (το τι θυμάται βέβαια ο καθένας από αυτόν, είναι μια άλλη ιστορία). Σε αυτήν λοιπόν, όχι μόνο τα στελέχη του ΚΚΕ κάθονταν δίπλα-δίπλα με τον πρωθυπουργό, όχι μόνο δέχτηκαν έστω και να συνδιοργανώσουν ή να συμμετάσχουν, αλλά είχαν και τη φαεινή ιδέα να διαφημίζουν στο Ριζοσπάστη, στο κομματικό όργανο δηλαδή της Κ.Ε. του ΚΚΕ, πως θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός. Δεν μπορεί μια τέτοια κίνηση να φεύγει ασχολίαστη, χωρίς να αποτελεί για εμάς ένα ακόμα στοιχείο του πόσο βαθιά χωμένο παραμένει ακόμη και σήμερα το ΚΚΕ στις ίδιες αντιλήψεις, του κοινοβουλευτισμού και του μεταβατικού προγράμματος.

Αν δει όμως κανείς τις απόψεις των παγκοσμίως αδελφών κομμάτων του ΚΚΕ, θα καταλάβει τι σημαίνει (μιας και πιάσαμε τις παροιμίες) “δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι”. Έτσι πχ έχεις το ΚΚΗΠΑ να στηρίζει σε παλιότερες εκλογές το κόμμα των Δημοκρατικών και τον Ομπάμα, έχεις το ΑΚΕΛ που είχε φτιάξει κυβέρνηση στην Κύπρο και έσυρε το λαό του νησιού σε χειρότερα βάσανα, έχεις το ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό) να είναι στην κυβέρνηση των πολιτειών Tripura και Kerala και το ΚΚ Ινδίας να στηρίζει την τωρινή κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας.

Παραδείγματα μπορούν βέβαια να δοθούν πολλά. Έτσι κι αλλιώς ο αντικυβερνητισμός που εκφράζει το ΚΚΕ είναι ανέξοδος έως και κερδοφόρος γι' αυτό, σε αντίθεση με τα αδελφά του κόμματα, αφού πουλάει επαναστατικότητα ρίχνοντας τα πυρά του στην κυβέρνηση για την αδυναμία της να περάσει φιλολαϊκά μέτρα, μιας και δεν είναι στη φάση τώρα να συγκυβερνήσει. Αυτό όμως που έχει τώρα τη μεγαλύτερη σημασία είναι πως όσο κι αν υποκρίνεται ότι δεν πιστεύει στην κυβέρνηση στον καπιταλισμό, δεν μπορεί παρά να σκοντάφτει συνεχώς και να δείχνει τον πραγματικό του εαυτό.

Εκδηλώσεις με την κυβέρνηση δεν κάνει ποτέ καμία επαναστατική οργάνωση, πόσο μάλλον να μην ντρέπεται να το διαφημίζει κιόλας. Ούτε πρέπει να πιστέψει κανείς το παραμυθάκι πως τις προτάσεις νόμου τις κάνουν για να ξεμπροστιάζουν το σύστημα. Το ΚΚΕ από κόμμα νέου τύπου, άλλωστε, έχει μετατραπεί σε κόμμα παντός καιρού, κάλυμμα της οπορτουνιστικής και αντικινηματικής του αντίληψης για την ανατροπή. Από καθοδήγηση της εργατικής τάξης ώστε αυτή να πραγματοποιήσει την επανάσταση, σε ανάδειξη του εαυτού του ως φορέα της επανάστασης. Εκεί μόνο άλλωστε μπορεί να δικαιολογηθεί και η αποχή από κάθε διαδικασία που δεν ελέγχει απόλυτα το ίδιο• όπως λέει συχνά-πυκνά, μόνο με το ΚΚΕ μπορεί να γίνει αλλαγή, γι' αυτό και καλεί συνεχώς σε συσπείρωση γύρω από τον εαυτό του, σε μια τάση αφ' ενός αυτοσυντήρησης, αφ' ετέρου να μπλέξει το λαό σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, όπου ο τελευταίος θα το αναδείξει ως τη δύναμη αλλαγής αυτή καθαυτή.

Η απάντηση όμως του λαού πρέπει να είναι διαφορετική. Για να καταδικάσει αυτήν και κάθε (εν τέλει) φιλοκυβερνητική λογική, πρέπει να διορθώσει τον τρόπο πάλης του, όχι την κάλπη. Η απάντηση βρίσκεται στα κοινά μέτωπα με προοδευτικές, αριστερές δυνάμεις και αγωνιστές, όχι μακριά από αυτά. Μια στάση απομάκρυνσης δηλώνει φόβο μήπως αντιπαρατεθούν με επαναστατικές αντιλήψεις. Και μόνο μέσα από την κίνηση κι αλληλεπίδραση των μαζών μπορούμε να βρούμε τα υλικά εκείνα με τα οποία θα ανασυγκροτήσουμε επαναστατικό, κομμουνιστικό κίνημα. Τότε όμως δε θα πιστεύουμε πλέον παραμύθια για κυβερνήσεις, και θα βλέπουμε πίσω από τα προσωπεία. Τότε αντιλήψεις και πρακτικές σαν και του ΚΚΕ θα είναι στο περιθώριο.

Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου

4 σχόλια:

 1. Για την ιστορική ακρίβεια, παραθέτω το διαφημιστικό άρθρο:

  http://www.rizospastis.gr/page.do?id=16592&publDate=25%2F3%2F2017&pageNo=20

  Δ.Χ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος1/4/17, 2:08 μ.μ.

  ξερω και εγω παροιμίες
  οσα δεν φτανει η αλεπου ψάχνει 30 χρονια πριν (και 60α) για να μας πείσει τι λενε οι αλλοι..σημερα .
  .Παρακάτω αντιστρέφουμε,, σειρά εχει το μέλλον τωρα,, με ανοιχτές λοιπον τις πορτες της ενόρασης, στέλνουμε αλλους εκει που εμεις βρισκόμαστε ήδη,,δηλ.στο πραγματικό περιθώριο τηςταξικης παλης,,, που εδω ομως η διαφορα ειναι πως το βλέπουμε αντι να το ποθουμε
  Οταν μαλιστα κατι μας φαίνεται σχετικά σωστό,,ε τοτε δεν σας πιστεύουμε.λετε ψέματα δεν καταθέτετε προτάσεις νομου για να τους ξεμπροστιάζεται....Γιατι ? χωρις γιατι,, διοτι ετσι μας εκάπνισε
  Σοβαρά επιχειρήματα
  και αμα λάχει σπάμε και τζάμια ,οχι στα πλαίσια ενος οργανωμένου κινήματος αλλα εδω και τωρα...Αντε και οριζόντιες αυτο/οργανώσεις...
  Και βέβαια οι επαναστάτες δεν συγχνοτιζόμαστε με σχήματα που εχουν παρε δωσε με την εξουσια Χαχαχα(τρία χα)..η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τι ήταν? το ΣΕΚ που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ χωρις αυταπάτες..ηταν κατι αλλο.?


  aeras kopanistos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος1/4/17, 3:32 μ.μ.

  Πιο κοπανιστός δε γίνεται! Μετά πεθαίνεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος1/4/17, 7:18 μ.μ.

  καυχάσαι δηλαδή αέρα κοπανιστέ πως σε αντίθεση με εμάς που βρισκόμαστε στο περιθώριο της ταξικής πάλης, εσείς αποτελείται τον πυρήνα της. Α, μάλιστα, έτσι εξηγείται λοιπόν γιατί αυτή η φουκαριάρα είναι στα κατάμαυρα τα χάλια της ........
  ΚΜ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com