....................................................

13 Μαρ 2017

Πανελλαδικό σώμα ΚΟΕ: Κόντρα στην πραγματικότητα, αναγκαίες οι υπερβάσεις.

«Μα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά; Δεν έχει σημασία μόνο τι είναι κάτι στην πραγματικότητα, αλλά και το πώς καταγράφεται. Το κυβερνών κόμμα πολιτεύεται και διακηρύσσει ότι είναι Αριστερά, τα έργα του χρεώνονται γενικά στην Αριστερά. Με μια έννοια, η αποαριστεροποίηση δεν σημαδεύεται μόνο από μια υποχώρηση των αγώνων και από μια πιθανή μικρή ή μεγάλη συντηρητικοποίηση και αποπροσανατολισμό, αλλά με την απώλεια από το αριστερό πολιτικό φάσμα της ιδιότητας ως δύναμη αλλαγής, ελπίδας και προοπτικής. Πρόκειται για σοβαρή ιδεολογική μεταστροφή που δεν θα τη χρεωθούν μόνον όσοι «πρόδωσαν» και κυβερνούν, αλλά εν γένει η Αριστερά.».

Με αυτές τις γραμμές αποποιείται η καθοδήγηση της ΚΟΕ τις σοβαρές τις ευθύνες για το ζήτημα ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του πανελλαδικού σώματος που θα διοργανώσει. Είναι φυσιολογικό για κάποιον που υιοθετεί την πολιτική της ουράς και του πολιτικού ακολουθητισμού να μην εντοπίζει κανέναν δικό του, διακριτό πολιτικό ρόλο στις εξελίξεις. Αφού μπορεί να δεν τον εαυτό του παρά μόνο ως πολιτικό συμπλήρωμα.

Δεν τολμάει λοιπόν ο συντάκτης του κειμένου να αναλογιστεί με ποιών την ευθύνη κατέστη δυνατό η κυβέρνηση να καταγραφεί ως «Αριστερή»: γιατί θα κληθεί ύστερα να απολογηθεί για τις δικές του ευθύνες απέναντι στο λαό. Γιατί είναι η ηγεσία της ΚΟΕ εκείνη που ξόδεψε ένα ολόκληρο αριστερό ανθρώπινο δυναμικό, στο όνομα μάλιστα του κομμουνισμού, και το έσυρε να χειροκροτεί στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τον Τσίπρα, παρουσιάζοντας την κυβερνητική εναλλαγή ως ιστορική ευκαιρία. Είναι εκείνη που βοήθησε την κυβέρνηση να καταγραφεί ως «Αριστερή».

«Κόντρα στις βεβαιότητες, αναγκαίες οι υπερβάσεις», είναι ένα από τα συνθήματα του πανελλαδικού σώματος. Κόντρα στις ανάγκες της ταξικής πάλης, η ΚΟΕ ετοιμάζεται για νέες «υπερβάσεις» -της πραγματικότητας. Πάντα στο όνομα της «ιστορικής ανάγκης» να απορριφθεί η κομμουνιστική ανάλυση της κοινωνίας ως ξεπερασμένη, η ΚΟΕ αν μη τι άλλο εφαρμόζει την αποαριστεροποίηση στην πράξη: αναζητά νέα θεωρητικά σχήματα εγκλωβισμού των μελών της σε μια δοκιμασμένη και αποτυχημένη πολιτική κατεύθυνση.

22 σχόλια:

 1. Ανώνυμος13/3/17, 3:01 μ.μ.

  Πες τα όλα βρε αλεπού! Ακολουθεί και μία πορεία μετατροπής των μελών σε εκδοτικά στελέχη του Δρόμου της Αριστεράς, έχει καρπωθεί την κληρονομιά του Γιάννη Χοτζέα για να την πάει στην λάσπη, και βάζει ακόμα διλήμματα σε απαντημένα πράγματα!

  Τζίλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος13/3/17, 4:04 μ.μ.

  Το χειρότερο από όλα είναι ότι ένας αριθμός ανθρώπων που βρισκόταν στο δρόμο και το πάλευε (όπως αυτός καταλάβαινε) πλέον δεν είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος13/3/17, 7:21 μ.μ.

  Δυστυχώς μια ελπιδοφόρα προσπάθεια χάρη σε μια "ηγετικη" φυσιογνωμία διαλύθηκε. Φαινόταν από νωρίς που πήγαινε η κατάσταση και όσοι έπρεπε δεν αντιδράσαμε. Από τότε που ο Ρούντι και η παρέα του μας έλεγαν ότι το κομμουνιστικό πλέον είναι παρωχημένο. Άλλοι έφτιαξαν τη Παρέμβαση και κατοικοεδρεύουν πλέον στη ΛΑ.Ε. αναπαράγοντας τα ίδια που οδήγησαν στο ΣΥΡΙΖΑ και στη διάλυση. Άλλοι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομάτια τους αλλά δε ξέρουν τι να κάνουν! Οι περισσότεροι σπίτια τους απόλυτα απογοητευμένοι.
  Όσοι αντέχουμε ακόμη πρέπει να μαζέψουμε τα κομάτια μας, να πάψουμε να δείχνουμε με το δάχτυλο Ρούντι και λοιπούς κατηγορώντας τους για τη μοίρα μας, να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να ανασυγκροτηθούμε. Χώρος υπάρχει, ψωμί υπάρχει! Και αν χρειαστεί και σύμμαχοι υπάρχουν, πραγματικοί αυτοί τη φορά, μαρξιστές λενινιστές, άσχετα από το τι έγινε το 1981 που ακόμη δεν είχα γεννηθεί ή και κάποια χρόνια πριν. Άσχετα και από τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν.

  Πρώην ΚΟΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος13/3/17, 10:53 μ.μ.

  Αλλα και οι του Μ-ΛΚΚΕ θα πρεπει να βγαλουν συμπερασματα-για τους εαυτους τους βεβαια και οχι κατακεραυνονωντας τους αλλους-για την συνεργασια τους με τον Ρουντι σε μια εποχη που ειχαν φανει οι προσανατολισμοι του.ΜΑΝΩΛΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος13/3/17, 11:00 μ.μ.

  Το Μ-Λ ΚΚΕ συνεργάστηκε με τη ΚΟΕ το 2000, πολύ πριν αυτή αρχίσει να αλληθωρίζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος14/3/17, 11:19 π.μ.

  Ο βασικός απολογισμός που πρέπει να κάνει ο καθένας είναι στο τι έκανε τα τελευταία 7 μνημονιακά χρόνια για να βγουμε σαν λαός απ'τα μνημόνια. Η ΚΟΕ κάνει. Εσείς κανετε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος14/3/17, 11:44 π.μ.

  Ας ρωτήσουν το ΚΚΕ μ-λ γιατί δεν συνεργάστηκε με την ΚΟΕ και αντιστρόφως . Με μια κουβέντα δεν αναγνώριζε ο ένας τον άλλο.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος14/3/17, 1:57 μ.μ.

  Για τον 14/3/17, 11:19 π.μ.

  Πάει πολύ αυτοί που έστειλαν κάμποσο κόσμο στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, παριστάνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη συνιστώσα του με σημαντική επιροή στο τράβηγμα του προς τα ...αριστερά, που αυτοδιαλύθηκαν για να μη χάσουν καμιά θεσούλα σε κόμμα - σε κρατικές θέσεις - σε βουλευτικά έδρανα (ακόμη και οι τροτσκιστές της ΔΕΑ σας βγήκαν από τα αριστερά!), που στήριξαν τη πρώτη κυβέρνησή του με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ να ζητάνε και τα ρέστα από οργανώσεις σα το ΚΚΕ(μ-λ) που αν μη τι άλλο όχι μόνο προειδοποιούσαν το λαό για τις αυταπάτες και για το τι θα κάνει όταν έρθει κυβέρνηση αλλά τον καλούσαν και τον καλούν σε οργάνωση και αγώνα και όχι σε ...περιπάτους με τα πόδια για να ανοίξουν νέους δρόμους! Συμβάλατε πολύ φίλε μου στο να κλείσουν οι δρόμοι του αγώνα από το 2012 και μετά, από τότε που ανακαλύψατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το πάει όλο και πιο αριστερά χάρη στη παρουσία σας.
  Η μόνη απάντηση που σας αξίζει είναι το σύνθημα από το Σύνταγμα του 11 και το οποίο σας άρεσε πολύ!

  ΟΥΣΤ! (δείτε και σα υπογραφή μου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος14/3/17, 4:55 μ.μ.

  Δεν χρειάζονται τα ΟΥΣΤ, οι "προειδοποιήσεις" και άλλα τέτοια ωραία.
  Αλλά συζήτηση και κατανόηση πως γίνεται μία οργάνωση να διαγράψει έναν κύκλο από το " ο κομμουνισμός, τα νιάτα του κόσμου" στο... δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ήξερα του σήμερα.

  Στην πορεία αυτή υπεύθυνος δεν είναι μόνο ο "ηγέτης" αλλά και ένα ολόκληρο στελεχικό δυναμικό της "παλιάς φρουράς" (τρομάρα της ) που "μπιζάρισε" όσο δεν γινόταν την υπόθεση έτσι ώστε σε ένα νέο δυναμικό αγωνιστών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την κατεύθυνση του "εγχειρήματος" του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύπτοντας ξανά ότι το βάθος της ήττας και των συνεπειών της είναι πολύ μεγάλο και δεν ξεπερνιέται με ευχολόγια.

  Κάποιοι όμως επιμένουν αν και έχουν επίγνωση αυτής της ήττας, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να ξεπεραστεί και υποτασσόμενοι σε αυτή, "παράγουν" συνεχώς νέα "σχέδια".

  Η περίπτωση της ΚΟΕ έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι οι κάθε είδους ευκολίες έχουν τελειώσει ή τελειώνουν. Τα "απόνερα" όμως που αφήνουν, δυσκολεύουν τους όρους ανασυγκρότησης του κινήματος, καθώς στέλνουν πολλούς αγωνιστές "στο σπίτι τους" και αυτό δεν προσφέρεται για "επιβεβαίωση" (τα λέγαμε εμείς).

  Γ.Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος14/3/17, 10:32 μ.μ.

  Και τωρα τι θα κανουμε χωρις τις αυταπατες μας; Ηταν κι αυτες μια καποια λυση. Να πιασουμε μηπως το τσοφλι του καρυδιου και ν αρχισουμε ν αδειαζουμε τον ωκεανο; Εγω δεν το μπορω. Δεν το αντεχω.

  Ενας αλλος κοσμος ειναι εφικτος χωρις ν ανατραπει ο καπιταλισμος!
  Δεν υπαρχει κανενας ιμπεριαλισμος. Υπαρχει μονο η μοναξια!
  Πισω λαε να τους φοβηθεις, γιατι περασε η ωρα της ανατροπης!
  Πρωτα τα κερδη. Τι σημασια εχει ο ανθρωπος;
  Ολα τα πουλαμε, αφου χρωσταμε, πρεπει να πληρωσουμε!
  Πληρωνω! Πληρωνω! Πληρωνω!

  Παω καπου να κλειστω και να κλαψω για τις ομορφες μερες που ηρθαν και παλι φυγανε! Αχ! Αχ! Αχ! Γιατι ετσι λιγο να βασταξει τουτη η γιορτηκι η πασχαλια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος15/3/17, 11:15 π.μ.

  Δηλαδή ο απολογισμός που κάνετε οι του ΚΚΕμλ για τα τελευταία 7 χρόνια γύρω από το τι έγινε για να αλλαξουν πράγματα ποιος είναι? Ότι τα λέγατε? ή ότι έφταιγαν οι άλλοι. Και αν τα λέγατε γιατί δεν αναγνωρίζεται αυτό από την κοινωνία? Η αριστερά σε όλες τις εκδοχές της στην Ελλάδα ηττήθηκε τα τελευταία 7 χρόνια. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Και όσο δεν αναγνωρίζεται αυτό από τις διάφορες εκδοχές .....δεν μπορεί να προκύψει και κάτι θετικό. Η λογική αυτού που κοιτιέται στο καθρέφτη και λέει "είδες τα λεγα εγώ" δεν μπορεί να γεννήσει τίποτα ελπιδοφόρο, αν δεν αναγνωρίσει γύρω από το τι ο ίδιοςι έκανε λάθος και δεν κατάφερε να συνδεθεί με τα εκατομμύρια λαού που έφυγε από το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια.....Φυσικά υπάρχει και η λογική του να νομίζεις κανεις ότι επειδή θα αναφέρεται σε περασμένα μεγαλεία του κινήματος και να κλεινει σε όλες τι πτώσεις ότι είναι μαρξιστής λενινστής να θεωρεί εκ των προτέρων ότι είναι και επαναστατης ότι έχει ή είχε δίκιο....Εδώ η απάντηση είναι. Ετσι ειναι , αν ετσι νομιζεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Εμείς πάντα αναγνωρίζαμε τις ευθύνες και ανεπάρκειες μας απέναντι στην κατάσταση.

  Όμως άραγε εάν δεν κριτικάρουμε την ΚΟΕ, τότε προσφέρουμε κάποια υπηρεσία στο κίνημα; Ήτανε λαθεμένη η λογική της ή όχι; Και εάν ήτανε, δεν είχαμε υποχρέωση να αποκαλύψουμε την αλήθεια; Ή με αυτό που κάνεις εσύ, προσφέρεις κάποιου είδους υπηρεσία; Με το να τσουβαλιάζεις μια κομμουνιστική άποψη που παλεύει μέσα στο κίνημα και τον λαό με την ΚΟΕ που έσυρε κόσμο στον αστισμό; Καλύτερα να εξηγήσεις εάν το κείμενο μου λέει κάτι λαθεμένο ή όχι, γιατί δεν βλέπω κάποιο ουσιαστικό επιχείρημα. Μάλλον δεν θα υπάρχει.

  Αυτό που βλέπω από πολλά σχόλια είναι μια προσπάθεια να κρύψουν την πολιτική τους ανεπάρκεια και την μη κατάθεση γνώμης και άποψης πίσω από μια απαράδεκτη λογική "να μην κάνουμε κριτική γιατί όλοι έχουν ευθύνες" - στην πραγματικότητα η κριτική είναι υποχρέωση. Έχουμε ευθύνη στο να κάνουμε κριτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ανώνυμος15/3/17, 2:24 μ.μ.

  "Με αυτές τις γραμμές αποποιείται η καθοδήγηση της ΚΟΕ τις σοβαρές τις ευθύνες για το ζήτημα ΣΥΡΙΖΑ" . Απεναντίας από αυτά που λες. Η ΚΟΕ και όχι απλα καποια "καθοδηγηση" της κάνει βαθύ απολογισμό γύρω από τα όρια των επιλογών της αλλά και του λαικού κινήματος στην Ελλάδα της μνημονιακής περιοδου και καταλήγει σε πολιτικά συμπεράσματα. Το απόσπασμα που παραθέτεις από τις θέσεις του πανελλαδικού σώματος είναι αρκετά σαφές στο τι λέει σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική αριστερά. Τι λεεί σε αυτό το απόσπασμα? Προφανώς το ότι τα πράγματα βαδίζουν σε αποαριστεροποίηση του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα. Πως από αυτό προκύπτει αποποίηση ευθυνών? Πρέπει να υπάρχουν και λογικά επιχειρήματα που να το αποδεικνύουν και όχι απλά κραυγές. Για τα υπόλοιπα που γράφεις. Η ΚΟΕ έχει πάρει τς αποφάσεις της ότι δεν μπορεί η καθε γκρούπα να αυτοπροσδιορίζεται προωτοπορεία στη χώρα μας και να θεωρεί ότι χτίζει κιολας έτσι την τη πολιτική της αυτονομία. Μαζί με τη χρεοκοπία της χώρας καταγράφεται και χρεοκοπία της αριστεράς στη χώρα μας. Δεν υπήρξε μόνο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία 5 ετία. Υπήρξαν και εκατομμυρια που βγήκαν στους δρόμους και απαιτησαν να ξηλωθουν τα μνημόνια και όσοι τα εκπροσωπούν. Απέναντι σε αυτό το αίτημα ο καθεένας κρίνεται πως στάθηκε. Και φυσικά το ερώτημα παραμένει. Αν το συμπέρασμα που βγάζετε για τη ΚΟΕ είναι κινηθηκε με "ευκολία" -σικ και δεν ξερω εγώ τι αλλο. Το γιατί εσεις που δεν κινηθήκατε με "ευκολία" ,κατά τα λεγόμενα σας, δεν αυξάνεται η λαικη σας απηχηση σε συνθήκες πολιτικής κρίσης και μη δυνατοτητας των απο πάνω να πείσουν το λαό...κατά τα λεγόμενα σας φταίνε οι άλλοι, η ΚΟΕ, όσοι προτίμησαν τα ¨ευκολα¨ και δεν δεν ξερω εγώ τι άλλο. Κατά τη ΚΟΕ φταίνε και δικές της επιλογές. Οχι όμως φυσικά το ότι διεκδικηθηκε η κυβερνηση και μια διαφορετική εξουσία και δεν μείναμε σε μια γραμμή αντίστασης απλά όπως προτείνατε εσείς όταν ήταν κραυγαλέο πως υπήρχε κενό πολιτικής και μαζικό άιτημα για στροφή συνολικά της χώρας μας...για πιο πολλά βλέπε Πανελλαδικές Θεσεις του σώματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ωστε "διεκδικηθηκε η κυβερνηση και μια διαφορετική εξουσία" και δεν ηταν μια ακομα μανουβρα του συστηματος στην οποια εσεις παιξατε το ρολο του δωρητη σωματος.Η δυστυχισμενη συνειδηση σε ολο της το μεγαλειο!
  Δεν βοηθησατε τον κοσμο που εβγαινε στους δρομους να παει ενα βημα μπροστα,
  αγκαλιασατε ο,τι πιο καθυστερημενο σε επιπεδο συνειδησης υπηρχε,σπειρατε αυταπατες
  για δηθεν διαφορετικη εξουσια (ποιανου?)και συμβαλατε στο να παει ο κοσμος ομορφα ομορφα στους καναπεδες , απο εκει στις καλπες και τελος στην απογοητευση.
  Αναρωτιεστε γιατι οι μουλουδες δεν τα πηγαν καλα.
  Η απαντηση ειναι απλη .
  Γιατι δεν ειχαν απο πισω τους τους ουριους ανεμους του συστηματος,οπως εσεις.Αντιθετα δινανε την μαχη τους μεσα σε ενα κλιμα αποπολιτικοποιησης αντιοργανωτισμου που εφτανε μεχρι και την βιαιη προσπαθεια απομονωσης τους (βλεπε Συνταγμα).
  Αλλα απο σας δεν περιμενα κατι διαφορετικο.Συνεχεια ως προς το θρασος και την κουτοπονηρια παρ'ολη την ασυνεχεια σας ως προς οτιδηποτε εχει να κανει με τις αρχες του κομμουνιστικου κινηματος.
  Σταυρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ανώνυμος15/3/17, 4:29 μ.μ.

  "Οχι όμως φυσικά το ότι διεκδικηθηκε η κυβερνηση και μια διαφορετική εξουσία και δεν μείναμε σε μια γραμμή αντίστασης"

  Σε σχέση με τον τελευταίο σχολιαστή, η κυβέρνηση και η "διαφορετική εξουσία", έχουν να κάνουν με την πολιτική έκφραση μίας εξαρτημένης αστικής τάξης, και εν προκειμένω έχουν να κάνουν με την υπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών, ΗΠΑ,ΕΕ. Αυτή είναι η "διαφορετική" εξουσία που μπορείς να έχεις μέσα στα πλαίσια του συστήματος στην Ελλάδα.

  Συνεπώς Αντίσταση που είναι "λίγο" ή ξεβράκωμα και τσιράκι των ιμπεριαλιστών;
  Εσείς διαλέξατε χρόνια τώρα με το ποιούς είστε, από τα φόρουμ και έπειτα. Γιατί ο "κομμουνισμός δεν τραβάει" στο σήμερα.
  Απλά για καλή τύχη του κινήματος, ξεβρακωθήκατε τόσο που δεν μπορείτε πια να πουλήσετε παπατζιλίκια, τι να κάνουμε, όταν υπηρετείς τα συμφέροντα των ισχυρών δεν σε παίρνει να μιλάς για αριστερά, συνεπώς πάτε σε άλλα αφηγήματα.

  Επι της ουσίας, η ιταλική αυτονομία του νέγκρι, που τόσο φρέσκια ήταν το 80 και που γοήτευσε κάποιους, ήταν η αρχή του μονοπατιού της αποκομμουνιστικοποίησης σας, έτσι πετάτε τον μουτζούρη της αποαριστεροποίησης παντού για να φύγει απο πάνω σας. Όμως και τα τελευταία κουρέλια που σας είχαν απομείνει απο κόκκινα έχουν γίνει ροζέ, απο το πολύ πλύσιμο, και καταλήγουν σε δεκάλογους απολογίας, καθώς επίσης και σε νέου τύπου σχέδια και φαϊνές.

  Εγκαλείτε εμας, ότι δεν καταφέρνουμε να συσπειρώσουμε τον λαό, μα εμείς δεν διαβάζουμε από την κατάσταση ούτε κάποιο μαγικό αυθόρμητο κίνημα το οποίο θα ακολουθήσει κάποιο κόμμα ή οργάνωση, με διαδικασίες εξπρές, ούτε διαβάζουμε ότι η κυριαρχία της αστικής ιδεολογίας την οποία και ΕΣΕΙΣ βοηθήσατε να ΓΙΓΑΝΤΩΘΕΙ μέσω τωΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ και ΡΑΓΙΑΔΙΚΩΝ πολιτικών σας στρέφοντας μία ήδη με φουλ αυταπάτες και υπο καταστροφή μεσαία τάξη να στηρίξει την ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΡΑ ΣΑΣ. Άρα συντείνατε στο να εγκλωβιστεί στο σύστημα ακόμα περισσότερος κόσμος, και να δυναμώσουν οι αυταπάτες περί κυβερνήσεων κλπ.

  Δεν γνωρίζατε ποιός κάνει κουμάντο και τι εστί κράτος στον καπιταλισμό και αστική εξουσία;
  Φυσικά τα γνωρίζετε αλλά είστε τόσο ραγιάδες και δυστυχισμένοι που ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΚΑΝ να εκστομίσετε ΚΆΤΙ ΑΛΛΟ.

  Ο αριστερός τουλάχιστον κόσμος καιρός είναι να αρχίσει να βλέπει τα πράγματα όπως είναι και να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει.

  Ο.Ν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Θα είχε πάντως ένα ενδιαφέρον ο φίλος που υπερασπίζεται την ΚΟΕ και θεωρεί ότι έκανε την αυτοκριτική της -αυτοκριτική χειρισμών για την αυτοσυντήρησή της και όχι πολιτικής κατεύθυνσης- πως μετράει τη δικαίωση της μιας άποψης ή της άλλης.

  Το ότι είναι αυτοκριτική χειρισμών φαίνεται εξ άλλου και από τα δικά του λόγια όταν λέει όταν θεωρεί ότι φταίνε και "επιλογές της ΚΟΕ" αλλά όχι η επιλογή να διεκδικηθεί μια άλλη κυβέρνηση. Επιμένει ότι η γραμμή της αντίστασης, η γραμμή δηλαδή της οργάνωσης του λαού, της υπεράσπισης των κατακτήσεών του, της διεκδίκησης όσων δικαιούται και της αναμέτρησης με κυβερνητικές και συστημικές πολιτικές για την ανατροπή τους, είναι λάθος και ότι το σωστό είναι η αναζήτηση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης, ταυτίζοντας τη κυβέρνηση με την εξουσία (κάτι που ακόμη και σήμερα αρκετοί ΣΥΡΙΖΑίοι το ...αποφεύγουν!).

  Θα έπρεπε και το ΚΚΕ(μ-λ), όπως και η ΚΟΕ, να στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ (ως λαϊκό ρεύμα προφανώς), ο οποίος από το 2010 στρεφόταν προς τα αριστερά, να μπει σε αυτόν, να κατεβαίνει στις διαδηλώσεις με ροζ και μωβ ανυπόγραφα πανό, να καλεί με χιλιάδες αφίσες ενάντια στη διαφθορά, να παριστάνει στις μεγάλες διαδηλώσεις, στο Σύνταγμα και τις υπόλοιπες πλατείες τον ακομάτιστο και υπερασπιστή της "θέλησης του λαού" ενάντια στα κόμματα, να καλεί το λαό, αφού αυτό "ήθελε ο λαός" να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

  Και βέβαια όταν θα το απαιτούσε η ηγεσία του το 2012 -αυτή που στράφηκε στο κυβερνητισμό και έκανε στροφή δεξιά μόνο κατά το τέλος του 2014 με βάση τις διαπιστώσεις της ΚΟΕ πάντα- να "ανέστειλε" και το ΚΚΕ(μ-λ), μαζί με την ΚΟΕ, τη λειτουργία του. Για να έρθει ο Γενάρης του 2015, να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, να στηριχθεί και από τους κοετζίδες βουλευτές, πιθανά και τους μουλούδες αν υπήρχαν, πιστεύοντας ότι υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα να αλλαχθούν τα πράγματα. Και όταν το Φλεβάρη φάνηκε ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν να συνεχίζαμε να στηρίζουμε την "πρώτη φορά αριστερά" μπας και... Μέχρι να έρθει και το καλοκαίρι του 2015 όπου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι δε χρειάζεται παραφωνίες μέσα στις γραμμές της και να ξεκαθαρίσει με αυτές. Δεν αποφάσισαν ούτε το Αριστερό Ρεύμα, ούτε η ΚΟΕ, ούτε κανένας άλλος να ξεκόψουν από τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις "διαφωνίες" και τους "διαχωρισμούς", η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να σας πετάξει απ' έξω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Εμείς πάντως επιλέξαμε να πάμε κόντρα σε αυτό που "ήθελε ο λαός"! Πήγαμε κόντρα γιατί δε θελήσαμε να γίνουμε μέρος της αυταπάτης που τον οδήγησε σε αυτά που ζούμε σήμερα. Απογοητευμένο και οργισμένο ενάντια και στη δεξιά, ενάντια και στην αριστερά.

  Κυρίως όμως πήγαμε κόντρα γιατί έχουμε μια άλλη άποψη για το πως οικοδομείται κίνημα για το πως τελικά ο λαός θα γίνει εξουσία και θα αποφασίζει για το πως θα πορευτεί από εκεί και μετά. Μια άποψη που τη χτίσαμε πατώντας πάνω στην εμπειρία δεκαετιών του εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Μιας και η ιστορία δε ξεκινά ούτε σταματά στα χρόνια της βιολογικής ύπαρξης του καθενός μας! Γι΄αυτό ούτε το 81 πάθαμε κανένα δέος από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά.

  Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω ότι για την "αποαριστεροποίηση" -αλήθεια πότε η κονωνία που ζούμε ήταν ...αριστεροποιημένη;- δεν έχουμε καμιά ευθύνη. Αυτή την ευθύνη την έχουν όλοι όσοι επί δεκαετίες οδηγούσαν το λαό και τους αγώνες του στις κάλπες και μόνο εκεί θεωρώντας τους αγώνες λίγους και τη ταξική πάλη κάτι δευτερεύον. Που ο ρόλος που δίνουν στο λαό είναι αυτή της ερμηνείας της "θέλησής" του για να τον σώσουν με αυτόν απ' έξω. Μαζί και αυτοί που καλούσαν το λαό με τα ΟΥΣΤ και τα ελικόπτερα να ρίξει τις κυβερνήσεις ενός πολιτικού συστήματος που ήταν, και λόγω των κινητοποιήσεων, σε βαθιά κρίση αντί να τον καλούν να βαθύνει αυτή τη κρίση και να αναγκάσουν το σύστημα σε αναδίπλωση ανεξάρτητα από κυβερνήσεις.

  Γιατί λέει αυτό "ήθελε ο λαός"! Ότι πιο αντιδραστικό επιχείρημα για να δικαιολογηθούν από χούντες μέχρι και αριστερές κωλοτούμπες! Και η επίθεση ενάντιά του σε αυτό το επιχείρημα στηρίζεται, όπως θα στηριχθεί και η επικείμενη σφαγή του. Όλα στ' όνομα του λαού!

  Όλα τα άλλα που προσάπτονται στο ΚΚΕ(μ-λ), ότι παριστάνει τη πρωτοπορία, ότι κάθεται στη γωνιά του και ως σέχτα γενικώς κάνει κριτική, κ.λπ., κ.λπ., πέρα από το ότι δε στηρίζονται πουθενά, είναι απλώς άλλα λόγια να αγαπιώμαστε για να ξεπετάξουν από πάνω τους τις ευθύνες τους όλοι οι εκσυγχρονισμένοι που απ' ότι φαίνεται μάλλον εκτός από τις οργανώσεις τους βάλανε σε αναστολή λειτουργίας και τη διάθεσή τους για ανατροπή αυτού του συστήματος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ανώνυμος15/3/17, 7:50 μ.μ.

  Δηλαδή για να καταλάβω και εγώ! Ο λαός είναι υπεύθυνος που η ΚΟΕ έγινε το αριστερό άλλοθι των πάλαι ποτέ ρεβιζιονιστών του ΣΥΡΙΖΑ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ανώνυμος16/3/17, 12:36 μ.μ.

  Τα περί ο λαος ειναι υπευθυνος για τις επιλογές της ΚΟΕ στερουνται σοβαροτητας. Λοιπόν σε σχέση με το ζήτημα του πολιτικού κενού στην Ελλάδα. Η άποψη της ΚΟΕ είναι ότι από το 2010 που μπήκαμε στα μνημόνια λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα μια βαθειά πολιτική κρίση περα από την οικονομική κρίση. Οι από πάνω (ΜΜΕ, τραπεζίτες παραδοσιακό πολιτικό σύστημα) δεν μπορούν να κυβερνήσουν όπως τα πριν , και οι από κάτω (λαος) δεν θέλουν να κυβερνηθούν όπως τα πριν. Τότε η γραμμή πάρτε πίσω τα μέτρα ήταν και παραμένει μια συντηρική γραμμη που δεν μπορεί να δώσει καμμια διέξοδο καθώς δεν αμφισβητεί το ποιος κάνει κουμάντο στο τόπο όταν ο λαος το αφμισβητεί. Από το 2010 καταγραφεται οτι ο λαος ειναι πιο μπροστα σε ριζοσπαστικα αιτηματα απο την υπαρκτη αριστερα (αντιρεβιζιοντιστικη ,αντικαπιταλιστικη...και ολα τα αντι). Δηλαδή η γραμμή αντίσταση στα μέτρα σήμαινει πως εσείς που κυβερνατε παραμεινετε στις θεσεις σας , Τροικανοι παραμείνετε στις θεσεις και εμεις από κάτω προπσαθούμε να μπλοκάρουμε τις αποφάσεις που παίερνετε....Τότε ο λαος ξεπερασε σε ριζοσπαστικό προσανατολισμό αυτές τις απόψεις και έθεσε ζητημα να φυγουν οι τροικανοί και να ξηλωθει το εγχωριο πολιτικό σύστημα στη κατευθυνση της πραγματικής δημοκρατίας καθώς αν δεν ξηλωθουν θα ερχονται διαρκως μετρα (αυτά πανε πακετο). Σε αναλογια με την εποχη του 40 η γραμμη της αντιστασης στα μετρα σημαινει να πιστευεις ότι μπορουν να μπλοκαριστουν μετρα χωρις να διωξουμε τους ναζι, τέτοιες αυταπάτες ευτυχως τις ξεπερασε ο λαος, κατι τετοια ελεγαν και κατι τροσκιστες της εποχης. Το ότι ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και λείτουργησε σαν δυναμης ενσωματης και αποριζοσπαστικοποιησης της λαικης συνειδησης στην κατευθυνση της αναθεσης και του κυβερνητισμού ειναι σαφες ότι έτσι εγιναν τα πράγματα. Αυτό ομως δεν δικαιωνει την αποψη "κυβερνητικοι και τροικανοι συνεχιστε να κυβερνατε" και εμεις απλα αντιστεκόμαστε όταν ο λαος αναζητσουε διαφορετικες λυσεις.......Κατά τη γνώμη της ΚΟΕ ακομη και σημερα παραμενει το αίτημα για απαλλαγη από το καθεστως στη κατευθυνση νεων πολιτκων-μεταβατικών λυσεων που θα φερνουν το λαο στο επικεντρο ασχετα από το στραπάτσο με το ΣΥΡΙΖΑ....Η εποχή της αριστεράς που θα ειναι στην γωνια του πολιτικο ύσυστηματος και θα παιζει με τις κουκλες της και τα συμβολα του παρελθοντος κλεινει...πλεον εισαι οτι παλευεις και οχι οτι λες οτι εισαι...Κομμουνιστης δεν ειναι οποιοως απλα κουβαλει συμβολα , βριζει το κοσμο οταν ο κοσμος ζηταει να του συμπεριφερεσαι σαν ισοτιμο και οχι σαν διορισμενη πρωτοπορεια..(για τα γεγονοτα στο συνταγμα εδώ), αλλά πραγματικα μπορεις και δινεις πολιτική προοπτικη στη κατευθυνσης της μεταβαση σε βαθυτερους κοινωνικους συσχετισμους. Αυτο δεν εξαγγελεται...γινεται..Και όλοι κρίνονται. η ΚΟΕ με βαθύ απολογισμό για το τι πραγματι εφταιξε και στραβωσαν τα πράγματα καταθετει και πολιτικα συμπερασματα και πολιτικη προταση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ωραία όλα αυτά αλλά ξεχνάς μια μικρή λεπτομέρεια. Όταν το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα περνούσε βαθιά κρίση, όταν δε μπορούσε να σταυρώσει κυβέρνηση γιατί ο λαός ήταν στους δρόμους και όταν στο τέλος ήρθε η ώρα της κάλπης (οι πρώτες εκλογές του 2012) και ο λαός φρόντισε να μη βγει κυβέρνηση, η αριστερά που θεωρεί την αντίσταση και την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων λίγη, που κατά τα άλλα καλούσε το κόσμο να εντείνει τη κρίση του συστήματος, όταν αυτός λοιπόν αυτό το έκανε η αριστερά με τα προωθημένα κυβερνητικά και μεταβατικά αιτήματα, μαζί και η ΚΟΕ μέσω ΣΥΡΙΖΑ, αντί να καλέσει το λαό να βγει στους δρόμους ξανά και να τους στείλει στα ...ελικόπτερα είτε το έριξε στις διαπραγματεύσεις είτε ζήτησε και πάλι εκλογές.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε δύναμη ενσωμάτωσης ούτε στις αρχές του 2015 ούτε λίγο πριν. Ήταν από χρόνια πριν, και από το 2012, και η ΚΟΕ συνέβαλε ώστε να ενσωματωθούν αγωνιστικές δυνάμεις σε αυτόν.

  Η διαστρέβλωση του νοήματος της αντίστασης, της διεκδίκησης και της αναμέτρησης με τις πολιτικές και το πολιτικό σύστημα, αλλά και η εμμονή σε μεταβατικά και κυβερνητικά σχέδια, βάζοντας τα πόδια πάνω από το κεφάλι το μόνο που κάνει είναι να δείχνει ότι κάποιοι είναι αθεράπευτοι. Δεν βγάζουν συμπεράσματα όχι από την ιστορία των κινημάτων στα οποία κατά τα άλλα ορκίζονται αλλά ούτε και από τα δικά τους παθήματα!

  Εμείς πάλι επιμένουμε. Αν ο λαός καταφέρει να ξεπεράσει την αποσυγκρότησή του, αν μπορέσει να ξεπεράσει τις αυταπάτες που του προσφέρει άφθονες η αριστερά, αν συγκροτηθεί σε όλα τα επίπεδα ώστε και άλλες πολιτικές να επιβάλει αλλά πιθανά και άλλες κυβερνήσεις, οι οποίες όμως θα είναι βραχύβιες μιας και θα τους μπει επιτακτικά η ανάγκη της τελικής σύγκρουσης και όχι των ...διαπραγματεύσεων με το ντόπιο και κεφάλαιο και κύρια του καπιταλιστές, τότε ναι μπορεί να ελπίζει. Αλλιώς θα τρώει στη μάπα τα ΠΑΣΟΚ του 81, τον ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα, και μια αριστερά σα τη ΚΟΕ που όταν θα έρχεται η ώρα των ...ελικοπτέρων θα κάνει πίσω, θα βρίσκει το λαό αδύναμο και θα ψάχνει λύσει εισοδισμού είτε στους ρεφορμιστές είτε λύσεις πίεσης μπας και κάνουν τα ελάχιστα από αυτά που επαγγέλονταν.

  Το ζητούμενο για μας λοιπόν είναι η εργατική τάξη, όλος ο εργαζόμενος λαός να αποκτήσει ξανά εκείνη την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη που κάποτε επέβαλε από κατακτήσεις έως και κοινωνικές ανατροπές. Να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι κομπάρσος όπως τον θέλουν οι επί δεκαετίες αναζητητές τρόπων πλασαρίσματος στο κεντρικό αστικό πολιτικό σκηνικό. Σα τη ΚΟΕ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Και μιας και το πρόσεξα τώρα. Τι εννοείς για τα γεγονότα στο Σύνταγμα; Ποιος βρίζει το κόσμο και από πότε; Από βγαίνει ότι το ΚΚΕ(μ-λ) θεωρεί τον εαυτό του πρωτοπορεία που κοιτά το λαό αφ' υψηλού;

  Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους λοιπόν γιατί πάει πολύ αυτοί που "περιφρουρούσαν" το Σύνταγμα ενάντια σε αριστερές οργανώσεις και συνδικάτα παρέα με τους φασίστες,ενώ όταν το χτυπούσαν τα ΜΑΤ η "περιφρούρηση" απλά ήταν ανύπαρκτη, να μιλούν και από πάνω για τη δική μας στάση με τέτοιου είδους κατηγορίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Ανώνυμος16/3/17, 2:53 μ.μ.

  "Το ότι ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και λείτουργησε σαν δυναμη ενσωματωσης και αποριζοσπαστικοποιησης της λαικης συνειδησης στην κατευθυνση της αναθεσης και του κυβερνητισμού ειναι σαφες ότι έτσι εγιναν τα πράγματα".
  Ακριβως ετσι!Αυτο εκανε ο συριζα (που κομματι του ήσασταν μεχρι που δεν σας χρειαζοταν αλλο και σας ξαποστειλε).
  Και αυτο εδειξε οτι οι απο πανω ειχαν πολιτικες εφεδρειες, μπορουσαν να κυβερνήσουν μια χαρα,περνουσαν, πριν και μετα, μνημονια και τα εφαρμοζαν.
  Και στο λαο ελειπε και η οργανωση και η συνειδηση για κατι περα απο τα ουστ και τα εξω απο το ευρο.Η δυαδικη εξουσια που περιγραφεις υπηρχε μονο στο μυαλο σας.
  Αμφισβητηθηκε το καπιταλιστικο συστημα? Αμφισβητηθηκε το δεσιμο της χωρας σε Αμερικανους και ΕΕ? το εξω τα κομματα και τα συνδικατα δειχνει ριζοσπαστισμο κατα την γνωμη σας ή εναν πρωτογονο αντιοργανωτισμο που ευνοουσε μονο τους "ακομματιστους" χρυσαυγιτες και τους "ακομματιστους" συριζεους, το συστημα εν κατακλειδι.
  Σταυρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com