...................

8 Μαρ 2017

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας διατυμπανίζει ότι διώχνει τους εργολάβους από τα νοσοκομεία. Ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων σ’ αυτά δείχνει να υλοποιείται. Άνθρωποι που δούλευαν σε τριτοκοσμικές συνθήκες υποτίθεται ότι θα παίρνουν πλέον ολόκληρο τον μισθό τους στην ώρα τους, δεν θα τρομοκρατούνται καθημερινά, θα δουλεύουν περισσότερο ανθρώπινα.

Όμως, για πόσο διάστημα και για ποιους εργαζόμενους μιλάμε; Γιατί αυτό που αποκρύπτει ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είναι ότι τα νοσοκομεία που δεν θα ανανεώσουν τις συμβάσεις με τους εργολάβους (γιατί υπάρχουν και σήμερα νοσοκομεία που τις ανανεώνουν) θα προκηρύξουν τις θέσεις μέσω ΑΣΕΠ. Οι επιτυχόντες θα υπογράψουν σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου το πολύ μέχρι το τέλος του 2018. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη σύμβασης είναι να έχει κάποιος ελληνική ιθαγένεια ή πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

Τα προσόντα αυτά δεν τα έχει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην καθαριότητα, που είναι κυρίως γυναίκες από χώρες των Βαλκανίων ή της Ανατολικής Ευρώπης. Οι πιο αδύναμοι εργαζόμενοι, αυτοί που επειδή χρειάζονταν τα ένσημα για να πάρουν άδεια παραμονής, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στις πιέσεις των αφεντικών τους, υπέγραφαν λευκά χαρτιά, πληρώνονταν όσο πληρώνονταν πάντα με καθυστέρηση, τρομοκρατούνταν και ζούσαν με το φόβο της απόλυσης καθημερινά. Ήταν οι σύγχρονοι δούλοι και τώρα δέχονται τη χαριστική βολή από αυτούς που ως χθες ισχυρίζονταν ότι ήταν μαζί τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δίνει ούτε καν το δικαίωμα σ’ αυτούς τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τη θέση για την οποία φτύσανε αίμα κυριολεκτικά. Αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που θα κάνουν αίτηση έχουν ελάχιστες πιθανότητες να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους, μια και γίνονται πάρα πολλές αιτήσεις (στο νοσοκομείο ΓΝΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ πχ για 193 θέσεις έχουν γίνει 1800 αιτήσεις).

Μοριοδοτούνται αποκλειστικά ο χρόνος ανεργίας ως 6 μήνες, το αν είναι κανείς τρίτεκνος ή πολύτεκνος, ή παιδί τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας, αν έχει ανήλικα παιδιά ή αν είναι γονέας ή παιδί μονογονεϊκής οικογένειας και η εμπειρία ως 240 μήνες (μέχρι 120 μήνες αποκτηθείσα σε κτήρια ή υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και ως 120 μήνες στον ιδιωτικό τομέα). Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι μαζί με τους εργολάβους (όπου φύγουν) θα φύγουν και οι περισσότεροι εργαζόμενοι.

Αυτό το γεγονός δυστυχώς δε συγκινεί καθόλου τις κυρίαρχες παρατάξεις στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στα νοσοκομεία. ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, ενώ δέχονται ότι το σωστό θα ήταν να φύγουν οι εργολάβοι αλλά να μείνουν οι εργαζόμενοι, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν τίποτα γι’ αυτό. Αρνούνται άλλη μια φορά να δεχτούν στα σωματεία αυτούς τους εργαζομένους, αφήνοντάς τους τελείως ακάλυπτους και δεν οργανώνουν ούτε μια κινητοποίηση για να πιέσουν την κυβέρνηση να τους προσλάβει. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια θεωρεί πολύ θετικό βήμα το ότι φεύγουν οι εργολάβοι και δέχεται σαν παράπλευρη απώλεια το γεγονός ότι θα μείνουν άνεργοι χιλιάδες εργαζόμενοι. Άλλωστε και αυτοί που θα προσληφθούν, ανάγκη θα ‘χουν. Γι’ αυτό και θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και όμηροι στις κυβερνητικές ορέξεις.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ανοργάνωτοι και απογοητευμένοι, βλέπουν και τις δικές τους συνθήκες δουλειάς να θυμίζουν όλο και περισσότερο μεσαίωνα. Όσο για την ΠΟΕΔΗΝ, κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 16/2/17 μόνο τους εργολαβικούς εργαζόμενους, ξέροντας πως οι περισσότεροι από αυτούς δεν καλύπτονταν από πουθενά, αφού και αυτή δεν τους δέχεται ως μέλη στα σωματεία. Παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση εργαζόμενοι από 3 κυρίως νοσοκομεία (από το Δρομοκαΐτειο, που δουλεύουν ήδη με συμβάσεις έργου, τον Ευαγγελισμό και το Αττικό, που είναι μέλη του σωματείου, και από το νοσοκομείο της Τρίπολης, που έχει τελειώσει ήδη η προκήρυξη και αρκετοί διαμαρτύρονταν ότι δεν υπολογίστηκαν σωστά τα μόριά τους).

Η ΠΟΕΔΗΝ ξέρει βέβαια πολύ καλά ότι αν οι εργαζόμενοι στα συνεργεία διαχωριστούν από τους μονίμους, δύσκολα θα κερδίσουν, όμως στόχος της είναι η εκλογική φθορά της κυβέρνησης και όχι η υπεράσπιση των εργαζομένων.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι χρειάζεται να δώσουν οργανωμένα και μαζικά τη μάχη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Αυτό κατοχυρώνεται με τη μη απόλυση και τη μομιμοποίησή τους. Οι άλλοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία οφείλουν να σταθούν αλληλέγγυοι στο δίκαιο αίτημά τους για την υπεράσπιση και της δικής τους εργασιακής θέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com