...................

19 Μαρ 2017

Ανακοίνωση για τα γεγονότα στην Πάτρα

Την Τρίτη 14/3/17 σε σχολές του Πανεπιστημίου Πάτρας σημειώθηκαν καταστροφές των χώρων παρέμβασης και των υλικών της ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αναφέρθηκε και τραυματισμός φοιτητή που ανήκει στη ΔΑΠ. Στους χώρους που σημειώθηκαν τα επεισόδια πετάχθηκαν τρικάκια και κολλήθηκαν αφίσες απ’ όπου πληροφορηθήκαμε πως τα παραπάνω έγιναν ως απάντηση στα "γεγονότα" του Παντείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές δράσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, που ουδεμία σχέση έχουν με τους φοιτητικούς συλλόγους και τις δημοκρατικές διαδικασίες τους. Αντιθέτως, σε μια περίοδο που χτυπιέται ο συνδικαλισμός και ποινικοποιούνται οι αγώνες, αυτά τα γεγονότα έρχονται να ενισχύσουν αντιδραστικές φωνές και να δώσουν πάτημα στη συστημική άποψη ότι τα πανεπιστήμια είναι άσυλα ανομίας και υπάρχει ανάγκη για φύλαξη από ιδιωτική αστυνομία. Από την άλλη, αυτές οι λογικές ούτε δίνουν απάντηση στη συστημική άποψη της ΔΑΠ ούτε αμφισβητούν το ρόλο που αυτή έχει μέσα στα πανεπιστήμια, ότι δηλαδή είναι το μακρύ χέρι του συστήματος μέσα σ’ αυτά, αλλά ίσα ίσα της δίνουν και πεδίο αναπαραγωγής της μέσα από τη θυματοποίησή της.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ποια είναι και η ΔΑΠ. Ρόλος της μέσα στα πανεπιστήμια είναι να αναπαράγει την άποψη του συστήματος. Άποψή της είναι η παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της πολιτικοποίησης του φοιτητικού κινήματος μέσω της κατάργησης της αφισοκόλλησης, που υποστηρίζει, αλλά και η κατάργηση του συνδικαλισμού συνολικότερα, η κατάργηση του ασύλου και η εγκατάσταση ιδιωτικής αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Είναι μια δύναμη που υπερασπίζεται όλους τους αντιφοιτητικούς νόμους, μια δύναμη που «καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται», όχι όμως όταν η βία και η καταστολή προέρχεται από την αστυνομία, όχι όμως όταν χτυπιούνται φοιτητές, εργάτες και συνταξιούχοι, ούτε βεβαίως όταν η βία προέρχεται από την ίδια τη ΔΑΠ και τους «μπράβους» προς άλλες δυνάμεις. Είναι μια δύναμη που προσχηματικά διακηρύττει πως θέλει τις σχολές «ελεύθερα κέντρα διακίνησης ιδεών», γιατί όταν πρόκειται για την παρέμβαση αριστερών δυνάμεων στα πανεπιστήμια χρησιμοποιεί η ίδια, απέναντί τους, τραμπούκικες και αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις καταγγέλλουμε αυτό το περιστατικό και συνολικά τις πρακτικές που ουδεμία σχέση έχουν με τον τρόπο που οι φοιτητές καταπολεμούν τη συστημική άποψη, αγωνίζονται και διεκδικούν όσα τους ανήκουν. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα συλλογικά μας όργανα και τις διαδικασίες μας, το άσυλο και τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθεί να τις καταστρατηγήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com