...................

31 Μαρ 2017

Ο κόσμος ανάποδα…

Υπό την αιγίδα του δεύτερου προγράμματος και της πρεσβείας της Ουρουγουάης αυτό το διάστημα γίνεται αφιέρωμα σε κείμενα του Εδουάρδο Γκαλεάνο ο οποίος δεν παύει να απασχολεί την επικαιρότητα. Ένα από αυτά «ο κόσμος ανάποδα» περιγράφει τη λειτουργία του φρικτού καπιταλιστικού συστήματος. Καθόλου φιλολογική δεν είναι όμως η συσχέτιση η σημερινή με αυτή την αναφορά.

Στην είσοδο του κέντρου της Καλαμαριάς, μια βδομάδα τώρα χάσκει αναποδογυρισμένος ο γερανός στο κουβούκλιο του οποίου συνθλίφτηκε ένας εργαζόμενος, ο χειριστής του. Ήταν ο ιδιοκτήτης του γερανού και είχε αναλάβει ο ίδιος και όχι ο υπάλληλος του –που έκφρασε στο διαδίκτυο το ευχαριστώ του για το ότι σώθηκε έτσι η δική του ζωή- να σηκώσει ένα φορτηγό από 15 μέτρα βάθος, στο κυρίως τούνελ του προσεχούς μετρό. Αν δεν ειδοποιούνταν δε από τον ιδιοκτήτη του γερανού καθώς αυτός έπαιρνε την στροφή στα έγκατα της γης έγκαιρα, θα ήταν ο δεύτερος νεκρός…

Μία βδομάδα τώρα η είσοδος του μετρό διπλοφρουρείται μάλιστα οι φυσιογνωμίες δεν είναι μόνο σεκουριτάδες αλλά παραπέμπουν και σε ασφαλίτες αν όχι ανθρώπους της ασφάλειας του Μετρό. Τι φυλάνε τόσον καιρό αλήθεια; Ένα αναποδογυρισμένο γερανό; Αστεία πράγματα. Δίνεται ο τόνος κανείς να μην πλησιάσει και «ξύσει» αυτό που σήμερα καταφανώς αποκαλύφτηκε στο έντονο φως της μέρας: Δύο τεράστιοι γερανοί, ένας προφανώς για να ανασύρει τον αναποδογυρισμένο και ένας δεύτερος για να παραμείνει στη συνέχιση των έργων αποτελούν την πιο αδιάψευτη απόδειξη πως το «εργαλείο» που πήρε εντολή να ανασύρει το φορτηγό και έκανε …τραμπάλα αναποδογυρίζοντας και εγκλωβίζοντας στον θάνατο τον ίδιο τον χειριστή του μόνο επαρκές δεν ήταν για αυτή τη δουλειά.

Επιχειρησιακή διμοιρία της αστυνομίας με τα σέα και τα μέα της είχε αναλάβει να κλείσει του δρόμους και να δώσει το στίγμα της «έκτακτης κινητοποίησης» που παρέχει ασφάλεια, υπευθυνότητα (πάντα κατόπιν «εορτής») αλλά και προειδοποιητική τρομοκρατία σε όποιον θα έχωνε τη μούρη να παρατηρήσει καλύτερα την… επιχείρηση.

Κυριολεκτικά ένας κόσμος ανάποδα…

ΔΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com