...................

3 Μαρ 2017

Αγρότες: «τους νικήσαμε, δεν μας νίκησαν»;;;

Σύσκεψη «για αποτίμηση των κινητοποιήσεων και προγραμματισμό νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών» έχει προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή (7 μμ στην αίθουσα της ΤΕΔΚ) από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ο πρόεδρος βέβαια της ΕΟΑΣΚ Β.Μπούτας δεν περίμενε τη σύσκεψη για να κάνει τη δική του αποτίμηση: «τους νικήσαμε, δεν μας νίκησαν» δήλωσε στην ΕΡΤ τη μέρα που αποχωρούσαν τα μπλόκα! Και αλλοίμονο αν στο μέλλον ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες «νίκες»…

Μπορεί βέβαια σε κάποιους να αρέσει να ωραιοποιούν την κατάσταση και «να βλογάνε τα γένια τους» όμως οι αγρότες καταλαβαίνουν ότι δεν είναι έτσι. Οι κινητοποιήσεις τέλειωσαν χωρίς η κυβέρνηση να ικανοποιήσει ούτε ένα από τα αιτήματά τους. Μετά από 25 ημέρες στη Νίκαια, τελικά γύρισαν στα χωριά τους με «άδεια χέρια». Και μπορεί τα μπλόκα να έληξαν αλλά τα προβλήματα «είναι εδώ», παραμένουν και χειροτερεύουν. Το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής, τα πανάκριβα καλλιεργητικά εφόδια, η δυσβάστακτη έμμεση φορολογία, το 24% στο ΦΠΑ, η κερδοσκοπία των εμπόρων και των μεσαζόντων, η τραπεζική τοκογλυφία, η εισφορά αλληλεγγύης, ο ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, η αντιαγροτική ΚΑΠ, οι μειώσεις-τσεκούρωμα των επιδοτήσεων κλπ βάζουν πρόβλημα επιβίωσης σε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά. Και το σίγουρο είναι ότι η τέτοια κατάληξη των φετινών κινητοποιήσεων «ανοίγει την όρεξη» στη κυβέρνηση για νέα αντιαγροτικά μέτρα (μείωση αγροτικού αφορολόγητου κλπ).
Λίγο-πολύ η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και φανερή από την αρχή. Οι φετινές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν από τα πάνω και πέρασαν μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων («φύλλο συκής» του Περισσού) χωρίς να οικοδομηθούν όροι και προϋποθέσεις, με από τα πριν «ημερομηνία λήξης» και μόνο για να τηρηθεί ο κομματικός προγραμματισμός. Αυτό επηρέασε και τη μαζικότητα. Ουσιαστικά μιλάμε για μια κινητοποίηση στο 1/5 της περσινής αφού πέρυσι την πρώτη μέρα μετρήθηκαν 1.170 τρακτέρ ενώ φέτος δεν ξεπέρασαν τα 230-250. Μικρή ήταν η μαζικότητα και στο απογευματινό συλλαλητήριο της Λάρισας (3 φλεβάρη), στο μισό και η συμμετοχή στη πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια (7 Φλεβάρη) που από 63 πέρυσι, φέτος συμμετείχαν μόνο 35 μπλόκα (που τα περισσότερα ήταν «μπλόκα» των 10-20 τρακτέρ…).

Βασικό χαρακτηριστικό των φετινών κινητοποιήσεων (στη Νίκαια αλλά και πανελλαδικά) ήταν η απουσία κεντρικού στόχου πάλης που να συσπείρωνε-συνένωνε τη πλειοψηφία των αγροτών κόντρα στην κυβέρνηση και κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική. Αντίθετα, υπήρχαν «κατεβατά» από αιτήματα, άλλα σωστά-άλλα λάθος, που «θόλωναν» και διασπούσαν το αγροτικό μέτωπο. Ενώ πέρσι κεντρικός στόχος πάλης αναδείχτηκε το ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ τα μέτρα της κυβέρνησης (ασφαλιστικό-φορολογικό), φέτος έλειπε το στοιχείο της διεκδίκησης και οι κινητοποιήσεις είχαν χαρακτήρα «ανάδειξης» και «καταγραφής» των αγροτικών προβλημάτων-αιτημάτων. Από τις φετινές κινητοποιήσεις έλειπε η γραμμή της ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ με την κυβέρνηση και την αντιαγροτική πολιτική της.

Αντί για μαζικό αγροτικό κίνημα που να διεκδικεί και να αντιπαλεύει την πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του ξεκληρίσματος είχαμε εικονικό κίνημα και συμβολικές ενέργειες. Αντί για πλατιά μαζική κινητοποίηση αγροτών και εργαζόμενων είχαμε «κομματοκεντρικές» κινητοποιήσεις και ελεγχόμενες «συμπαρατάξεις». Αντί για παλλαϊκό ΜΕΤΩΠΟ αντίστασης και διεκδίκησης είχαμε τις παραταξιακές συγκολλήσεις του ΠΑΜΕ και των μετωπικών του σχημάτων. Αντί για προοπτική και κλιμάκωση είχαμε την από τα πριν «ημερομηνία λήξης» με τον -όπως κάθε χρόνο- «αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ» στις 19 Μάρτη…

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποδείχτηκαν σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση της αντιλαϊκής-αντιαγροτικής μνημονιακής πολιτικής. Ο Αποστόλου σε όλες τις συναντήσεις με αντιπροσωπείες αγροτών ξεκαθάρισε ότι ούτε καν συζητά αιτήματα που έχουν «δημοσιονομικό κόστος» αλλά μόνο διάφορα διαδικαστικά. Για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει κατά γράμμα τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και δεν τολμά ούτε μολύβι να σηκώσει για να υπογράψει το παραμικρό που μπορεί να τη φέρει σε αντίθεση με τους επικυρίαρχους ιμπεριαλιστές. Το ίδιο και η Νέα Δημοκρατία που όλο αυτό το διάστημα δεν ψέλλισε το παραμικρό υπέρ των αγροτών. Ο Μητσοτάκης δεν τόλμησε ούτε μια δήλωση συμπαράστασης να κάνει για τους αγρότες ενώ από την άλλη δεν δεσμεύεται και δεν ανακοινώνει το παραμικρό που μπορεί να ταράξει την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής. Μια πολιτική που φτωχοποιεί και ξεκληρίζει τους φτωχομεσαίους. Που οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες αγροτικές οικογένειες. Που φέρνει εγκατάλειψη και εξαθλίωση στα χωριά. Μια πολιτική που δεν έχει στόχο την «ανάπτυξη» και την «ανασυγκρότηση» του πρωτογενή τομέα όπως υποκριτικά λένε ΕΕ και κυβέρνηση, αλλά την παραπέρα αποδιάρθρωση, την παραπέρα υποβάθμισή του. Έχουν στόχο τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού και τη συγκέντρωση-συγκεντροποίηση της αγροτοδιατροφικής παραγωγής στα χέρια του κεφάλαιου και των πολυεθνικών. Μέσα από το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, την εγκατάλειψη της υπαίθρου, τη μείωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, τη συρρίκνωση του γεωργικού ΑΕΠ κλπ έχουμε ενίσχυση της διατροφικής εξάρτησης, παραρτημοποίηση της οικονομίας και βάθεμα συνολικά της εξάρτησης από τους ευρωπαίους και αμερικάνους ληστές-ιμπεριαλιστές.

Σ’ αυτήν την άσχημη κατάσταση, η διέξοδος δεν είναι στα διάφορα ΕΣΠΑ, στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα, στους νέους -«δημοκρατικούς» ή «παραγωγικούς»- συνεταιρισμούς, στις «εναλλακτικές» καλλιέργειες και στο μοντέλο του «αγρότη-επιχειρηματία» που προτείνουν ΕΕ και κυβέρνηση και ακούστηκαν και εν μέσω κινητοποιήσεων. Όλα αυτά αποδείχτηκαν αποπροσανατολιστικά, κοντόθωρα και αδιέξοδα που ευνοούν λίγους μεγαλοαγρότες και όχι την πλειοψηφία της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Η διέξοδος για τους φτωχομεσαίους αγρότες είναι στον αγώνα ενάντια στο ξεκληρισμά τους, μέσα από τα διεκδικητικά όργανα πάλης τους. Και αυτά τα διεκδικητικά όργανα πάλης πρέπει να αναγεννηθούν και να ξαναγίνουν από την αρχή. Δημοκρατικά, συλλογικά, από τα κάτω πρέπει να ζωντανέψουν οι αγροτικοί σύλλογοι και οι ομοσπονδίες, να γίνουν νέοι όπου δεν υπάρχουν, να στηθούν πραγματικά όργανα πάλης των φτωχομεσαίων αγροτών. Με τη γραμμή της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και της ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ, με τη γραμμή της ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ! Κόντρα στη γραμμή του συμβιβασμού, των «συμβολικών» ενεργειών και του «εικονικού» κινήματος. Κόντρα στους στημένους «διάλογους» της κυβέρνησης! Κόντρα σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ αλλά και κόντρα στον υπονομευτικό-διαλυτικό ρόλο των αγροτοπατέρων. Για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, για την επιβίωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

ΣΚ
http://aristerastikarditsa.blogspot.gr/

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/3/17, 4:37 μ.μ.

    Αδικο το κειμενο οχι για το ΚΚΕ-του Περισσου οπως γραφει- αλλα για τους αγωνιζομενους αγροτες που δεν ειναι πολλοι οπως γνωριζουμε οσοι ειμαστε απο χωρια. Δεν θα διαφωνησω για τα νουμερα των τρακτερ,εξ αλλου εγω-σε αντιθεση προφανως με τον συντακτη- δεν ξημεροβραδιαζομουν στα οποια μπλοκα.Την γνωμη μου την εχω απο διαβασματα, απο την συνκεντρωση στην Αθηνα, και απο τον ξαδελφο μου που φιλοξενησα μια φορα που πηγαινε σε συσκεψη της Παν.επιτροπη των μπλοκων[για να διακωμοδησω και εγω τον αγωνα σας λεω οτι η συμμετοχη απο το μπλοκο της περιοχης του στην συνκεντ της Αθηνας θα μπορουσε να χαρακτηριστη οικογενειακη δηλ γυναικα αδελφοι νυφες γαμπροι..] Στα αιτηματα τωρα. Η αισθηση μου ειναι οτι αφησαν τα θεωρουμενα απογειομενα της περισινης χρονιας και προβαλαν αμυντικα ''Δινουμε αγωνα επιβιωσης, καθως με τα μετρα που εφαρμοζονται στο πλαισιο του 3ου μνημονιου και της ΚΑΠ της Ε.Ε,επιταχυνεται η...με συνεποια να οδηγουμαστε ακομα πιο γληγορα στο ξεκληρισμα,στη φτωχιεια και στην εξαθληωση'' λενε στην ανακοινωση τους ΣΥΝΕΧΙΖΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/3/17, 5:19 μ.μ.

    ΣΥΝΕΧΙΖΩ.Για το θεμα των συμβολικων μπλοκων θα πω μονο οτι για τους αγωνιστες αγροτες που καθα μερα ματωναν δεν ηταν τιποτα συμβολικο. Τους νικησαμε θυματε ο συντακτης οτι ειπε ο Μπουτας στην ΕΡΤ και εγω εχω ακουσει και διαβασει ''δεν μας εδωσαν τιποτα'' σε αντιθεση με τι ειπαν περιση.Για τις διαδικασειες, εγω φετος δεν θυμαμαι ΚΑΜΙΑ ανακοινωση της ΠΑΣΥ ουτε και σημαια της ειδα στην συνκεντρωση της Αθηνας αλλα ουτε και σε φωτογραφεια, ισως στην Καρδιτσα απ οπου ο συντακτης να υπηρχαν. Απο τον Νοεμβρη υπηρχαν καλεσματα για συσκεψεις με 'ανοικτο' προγραμμα, για την μαζικοτητα τους δεν ξερω, αν ομως ο συντακτης απο την ελλειψη μαζικοτητα στους συλλογους θεωρει οτι δεν επρεπε να γινουν αυτα τα κουτσα που εγιναν επρεπε να το πει απο Δεκεμβρη-Γεναρη γιατι τοτε στις 17 Δεκεμβρη σε συσκεψη 11 ομοσπονδιων και 100 συλλογων αποφασηστικε να ξεκινησουν τα μπλοκα στις 23 Γεναρη αφου γινουν ξανα συσκεψεις στα χωρια, καιμια βδομαδα πριν να βγουν τα τρακτερ στις πλατειες και ξανα συσκεψεις και νεες συσκεψεις της Παν.Επ.των μπλοκων,..ΜΑΝΩΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com