16 Μαρ 2017

Περιήγηση και συζήτηση για τη δολοφονία Ζέβγου

Ένα πτώμα περισσεύει στη Θεσσαλονίκη του Εμφυλίου

Το μεσημέρι της 20ης Μαρτίου 1947 δολοφονείται στο κέντρο της πόλης το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Γιάννης Ζέβγος (Ταλαγάνης, το πραγματικό του όνομα). Την ώρα που τα πτώματα συσσωρεύονται στην Ελλάδα του Εμφυλίου, αλήθεια τι σημασία έχει ένα παραπάνω;

Ο χωροχρόνος της δολοφονίας, η επίσημη κυβερνητική εκδοχή που την απέδωσε σε προσωπικούς λόγους, η πανάλαφρη ποινή που επιβλήθηκε στον δράστη, αλλά κι ότι λίγα μέτρα παραπέρα συνεδρίαζε μια Διεθνής Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ, νομίζουμε ότι κάνουν αυτό το πτώμα να ξεχωρίζει και να προστίθεται στα φαντάσματα που στοιχειώνουν την πόλη.

Εβδομήντα χρόνια μετά τη δολοφονία περπατάμε στα μέρη που έγιναν τα γεγονότα και συζητάμε για τις συνθήκες μέσα στις οποίες εξελίχθηκαν, προσπαθώντας να καταλάβουμε τα πώς και τα γιατί μιας μισοξεχασμένης ιστορίας.

Ο Βαρδάρης - Κέντρο Κοινωνικών Ιστορικών Μελετών Θεσσαλονίκης, οργανώνει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου:

Περιήγηση στα τελευταία βήματα του Ιωάννη Ταλαγάνη με έναρξη Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας στις 6:00 μ.μ. επιμέλεια Γιάννης Γκλαρνέτατζης

Συζήτηση για τις συνθήκες και την επιλογή μεταξύ νόμιμης και πράνομης δράσης την προσωπικότητα του Ζέβγου, στο Στεκι Μεταναστών - Κοινωνικό Κέντρο, Ερμού 23 (γωνία με Βενιζέλου) στις 7:30 μ.μ.

εισηγητές Κώστας Παλούκης, Βασίλης Τσιράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: