...................

12 Μαρ 2017

Όταν τις φασιστικές πρακτικές τις ...εφαρμόζουν "αντιφασίστες"!

Και για να μη ...παρεξηγηθούμε λόγω του τίτλου -ο οποίος είναι δικός μας- ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι δεν τσουβαλιάζουμε όλες τις αναρχικές συλλογικότητες με αυτές που χρησιμοποιούν αυτές τις πρακτικές. Άλλωστε στα πλαίσια της κοινής δράσης ο χώρος που ανήκουμε έχει συνεργασθεί, κυρίως με αναρχοσυνδικαλιστές και ελευθεριακές εργατικές συλλογικότητες, για ζητήματα διεθνούς αλληλεγγύης, εργατικά, αλληλεγγύης σε αγωνιστές, αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά κ.ά.. Όπως και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δείξει και με λόγια και με πράξεις την αλληλεγγύη μας σε διωκόμενους του χώρου αυτού (κάτι που δεν τον διακρίνει βέβαια τον ίδιο σε αντίθετη περίπτωση, αλλά δεν έχει και τόση σημασία!).

Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε τις πρακτικές αυτές με τον κάθε άλλο παρά υπερβολικό χαρακτηρισμό τους ως φασιστικές και οι οποίες τα τελευταία χρόνια στέφονται ολοένα και περισσότερο ενάντια σε αριστερές συλλογικότητες και οργανώσεις. Πρακτικές οι οποίες δε διαφέρουν σε τίποτα από αυτές της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων που εμφανίζονται τελευταία, ιδιαίτερα σε γειτονιές, σκίζουν αφίσες, καταστρέφουν χώρους δημοσιοποίησης απόψεων και φτάνουν μέχρι και να απειλούν αγωνιστές.

Πρακτικές οι οποίες συμβάλουν στην ένταση της φασιστικοποίησης και δε μπορεί να αγνοούνται και να καλύπτονται στ' όνομα, δήθεν, των διαφορετικών απόψεων του "χώρου".

Αναδημοσιεύουμε εδώ τη καταγγελία της Πορείας από την ιστοσελίδα της:

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

Αυτήν την εικόνα θα αντίκριζε κανείς το μεσημέρι της Παρασκευής, 10 Μαρτίου, από το τραπεζάκι της Πορείας στο Μαθηματικό Αθήνας, μετά από «επίσκεψη» αγνώστων, οι οποίοι ωστόσο φρόντισαν να αφήσουν την υπογραφή τους πριν αποχωρήσουν λαθραία, όπως ήρθαν. Οι γνωστοί άγνωστοι αποφάσισαν να σκίσουν τις αφίσες από το τραπεζάκι σε ώρες που απουσίαζαν οι φοιτητές της Πορείας, και γενικώς οι φοιτητές του Συλλόγου.

Η Πορεία θεωρεί ότι κάθε φοιτητής οφείλει να αποδοκιμάζει τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές που αποτελούν στην πραγματικότητα χτύπημα στο δικαίωμα στην πολιτική άποψη και πλήγμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό.

Τέτοιες ενέργειες δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να εκθέτουν το φοιτητικό κίνημα, θέτοντας στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες και κεκτημένα σε αμφισβήτηση. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν, επίσης, βούτυρο στο ψωμί της ΔΑΠ, και κάθε ΔΑΠ, διότι της δίνουν τα προσχήματα να επιτίθεται συνολικά ενάντια στον συνδικαλισμό. Οι γνωστοί άγνωστοι, σε ρόλο κριτή, αναλαμβάνουν αυτοί να αποφασίσουν ποιες απόψεις είναι ανεκτές, ποιες έχουν θέση σε μια σχολή και ποιες όχι. Κατά τα άλλα, αφήνουμε ασχολίαστο το σύνθημά τους…

Προφανώς, η Πορεία δεν κατανοεί με τον τρόπο αυτόν την αντιπαράθεση των διαφορετικών απόψεων. Στην πραγματικότητα, εκείνοι που σκίζουν αφίσες «εν κρυπτώ και παραβύστω» παραδέχονται την αδυναμία τους να αντιπαρατεθούν πολιτικά, δεν βρίσκουν το θάρρος να δοκιμάσουν την τύχη και τη σταθερότητα των επιχειρημάτων τους απέναντι στις διαφορετικές απόψεις.

Πιστεύουμε ότι όλοι όσοι στέκονται απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες (όπως το συγκεκριμένο περιστατικό που συμβαίνει για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες) οφείλουν ταυτόχρονα και να τις αποδοκιμάσουν με καθαρό τρόπο, απερίφραστα, να τις απομονώσουν, ώστε ο ίδιος ο φοιτητικός σύλλογος, οι ίδιοι οι φοιτητές, να μην επιτρέψουν αυτές να μπορούν να νοούνται «ανεκτές», για κανέναν λόγο.

Ελεύθερος, ανεμπόδιστος συνδικαλισμός!
Να απομονωθούν οι πρακτικές που στρέφονται με αντιδημοκρατικό τρόπο
ενάντια σε κεκτημένα δικαιώματα και ελευθερίες μας!

http://poreia.net/

3 σχόλια:

 1. Ανώνυμος12/3/17, 7:50 μ.μ.

  Ποιός ο λόγος να δίνετε τόση βαρύτητα σε τέτοιου είδους περιστατικά; Άμα ήταν (π.χ.) η ΕΑΑΚ να έβγαζε ανακοίνωση όποτε 'κάποιοι' της ξύναν με ξύστρα τις αφίσες ή έγραφαν με μαρκαδόρο κάτι ειρωνικό πάνω τους,θα βαριόμασταν να τις διαβάζουμε από την συχνότητα.Άσε που τις περισσότερες φορές πρόκειται για πιτσιρικάδες που λειτουργούν άνευ ιδεολογίας και πολιτικής σκέψης.
  Υ.γ.: Άστοχος και άκυρος ο τίτλος πάντως…
  ΓΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος12/3/17, 10:16 μ.μ.

  Εσύ τι φοβάσαι; Μη χάσουν τα ΕΑΑΚ τη πρωτιά στη στοχοποίηση; Ας τα κατήγγειλαν αντί να κάνουν τη πάπια. Είναι μια πολιτική στάση και αυτή! Αν είναι έτσι όπως τα λες!

  Καλά κάνουν και αναφέρονται σε αυτά τα γεγονότα και τα καταγγέλουν όσοι τα καταγγέλουν και ο τίτλος είναι μια χαρά και εκφράζει τη πραγματικότητα. Τα λέει όπως είναι και όπως πρέπει, όπως και το εισαγωγικό κείμενο.

  Η υποτίμηση τέτοιων περιστατικών, η χρήση ή και κάλυψη τέτοιων πρακτικών από τους ομοειδής χώρους, γιατί μη ξεχνάμε ότι και αριστεροί τις έχουν εφαρμόσει σε κάποιες περιπτώσεις, οδηγεί στη νομιμοποίηση των αντίστοιχων πρακτικών των φασιστών στα μυαλά πολύ κόσμου και σε επικύνδινες λογικές περί άκρων.

  Για πιτσιρικάδες θα μπορούσαμε να πούμε και για τους φασίστες, και για τους μπάτσους και από τη βαριεστημάρα να ασχολούμαστε με τέτοια περιστατικά να βρεθούμε στο τέλος να μην έχουμε που να σταθούμε!

  Α

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος12/3/17, 10:31 μ.μ.

  Ο ΓΚ μάλλον βαριέται να μας εξηγήσει γιατί ο τίτλος είναι άστοχος και άκυρος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com