...................

13 Μαρ 2017

Νεκρός 22χρονος διανομέας στα Mikel. Εργατικό ατύχημα ή εργοδοτικό έγκλημα;

Ο συνάδελφος Μέμο, μόλις 22 ετών, που δούλευε ντελιβεράς στα Mikel της Λ. Αθηνών στον Κολωνό, τραυματίστηκε θανάσιμα την Πέμπτη (2/3) εν ώρα εργασίας και κατέληξε μια εβδομάδα μετά στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Ένα ακόμα εργατικό “ατύχημα” -εργοδοτική δολοφονία στην πραγματικότητα- σε ένα επάγγελμα που πάντα ήταν από τα πιο επικίνδυνα και τα πιο κακοπληρωμένα. Με συνθήκες άσχημες: βροχές, παγωνιές, καύσωνα και συνεχή πίεση για το χρόνο που θα φτασουν οι παραγγελίες. Τις περισσότερες φορές χωρίς ασφάλιση ή με κάποια τυπικά ένσημα. Με πενιχρό ωρομίσθιο και το κόστος συντήρησης, τον εξοπλισμό και τη βενζίνη να επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τον ίδιο τον εργαζόμενο. Και με τα τροχαία ατυχήματα να θεωρούνται “αναγκαίο κακό” , αφού η δουλειά πρέπει να βγει γρήγορα και με κάθε κόστος.

Ένα εργοδοτικό έγκλημα, σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες στον τομέα του επισιτισμού, τα Mikel, που έχει βασίσει την “ανάπτυξη” και τα κερδη της στην καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων, στις απληρωτες υπερωριες, στα ατελείωτα ωράρια και τα ξεχειλωμένα πόστα των εργαζομένων. Και φυσικά στην τρομοκρατία και τις εκδικητικές απολύσεις, σε όποιον τολμά να διεκδικεί ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Σε μια εταιρία που χρησιμοποιεί όλο το οπλοστάσιο των αντεργατικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια. Μέτρα που συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τα εντείνει με τη νέα συμφωνία υποταγής που υπέγραψε με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών (ΕΕ- ΔΝΤ), προχωρώντας ένα ακόμη βήμα προς την ισοπέδωση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, προς την επέκταση του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα.

Καταγγέλουμε το συνολικότερο καθεστώς εκβιασμών και ανασφάλειας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, όπου όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν με τη ζωή τους υπό διαρκή κίνδυνο. Με ελλιπή ή και καθόλου μέτρα ασφαλείας υποκύπτοντας στον εκβιασμό κάτω από το φόβο της απόλυσης.

Τα συμφέροντα των εργαζόμενων βρίσκονται απέναντι στην εργοδοσία. Μόνο με το δικό μας μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να αντισταθούμε στην εργασιακη βαρβαρότητα και να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, με ανθρώπινα ωράρια, με αξιοπρεπείς όρους.

· Μαζικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς!

· Καμία ανοχή στην καθημερινή εργασιακή βαρβαρότητα!

· Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας!

http://taxikiporeia.blogspot.gr/

3 σχόλια:

 1. Ανώνυμος13/3/17, 2:01 π.μ.

  Για το αυριανό κάλεσμα θα πείτε τίποτα ή η προοπτική για το ανταγωνιστικό κίνημα είναι οι καταγγελίες;
  Σκύλος που γαβγίζει, δεν δαγκώνει...

  Κ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος13/3/17, 10:10 π.μ.

  Το πρόβλημα είναι ότι το "ανταγωνιστικό κίνημα" κάνει ανταγωνισμό τύπου survivor!

  Απορεία: η λέξη "αναταγωνιστικό" αντικαθιστά το "ταξικό"; Το αναβαθμίζει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος13/3/17, 12:58 μ.μ.

  Η Ταξική Πορεία θα είναι στη συγκέντρωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com