....................................................

11 Μαρ 2017

Συνέντευξη Δ. Κουτσούμπα στην ΕΡΤ1 (18/2) - Ρεσιτάλ κυβερνητισμού και κοινοβουλευτισμού

Το Σάββατο 18/2, καλεσμένος στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» της ΕΡΤ 1 ήταν ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Παρακολουθώντας την, όποιος πίστεψε ότι το ΚΚΕ είναι ενάντια σε λογικές κοινοβουλευτισμού και κυβερνητισμού μάλλον θα πρέπει να απογοητεύτηκε!

Αφού εκτίμησε ότι τα πάντα είναι συμφωνημένα και δρομολογημένα και απόλυτα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση και τους θεσμούς (συμπερασματικά, γιατί δεν τους ανέφερε καν ως τέτοιους), στην ερώτηση για το αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να δώσει στο ΚΚΕ τη δυνατότητα να κυβερνήσει, αντί να απαντήσει, όπως θα έπρεπε λογικά να κάνει ένας εκπρόσωπος κόμματος που επαγγέλλεται την επανάσταση, ότι ένα κομμουνιστικό κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει μέσω εκλογών, άρχισε να περιγράφει πώς θα κυβερνήσει!

Πουθενά δεν υπήρξε το ενδεχόμενο της αντίδρασης από τους ιμπεριαλιστές, ούτε η εξήγηση ότι ο λαός θα πρέπει να είναι έτοιμος να δώσει σοβαρές μάχες, να συγκρουστεί με όλους αυτούς τους έξωθεν και εσωτερικούς μηχανισμούς που στηρίζουν αυτό το σύστημα, που μέσω των εκλογών θα μετατραπεί σε Λαϊκή Εξουσία… Και φυσικά πουθενά δεν υπήρξε η διευκρίνιση ότι για να φτάσει ο λαός να εμπιστευθεί το ΚΚΕ -εφόσον είναι αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι- θα πρέπει να έχει προηγηθεί η οργάνωσή του για να αντισταθεί σε όλα όσα εφαρμόζουν ενάντιά του, για να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται και να φτάσει στην τελική αναμέτρηση που θα ανατρέψει και πολιτικές αλλά και το ίδιο το σύστημα. Στον ρόλο που θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος, δεν θα λέγαμε ότι δεν αναφέρθηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ. Απλά μάλλον είναι συμπληρωματικός, είναι αυτός της συμπόρευσης!

Αρκεί ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του από τους έως τώρα κυβερνώντες, να εμπιστευθεί και να συμπορευθεί με το ΚΚΕ, που λέει πάντα αλήθειες, και έχει έτοιμο το σχέδιο για το πώς θα οδηγηθεί ο λαός μας και η χώρα στη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία, όπου τα πάντα θα κοινωνικοποιηθούν, μιας και η οικονομία αλλά και η επιστήμη είναι τα βασικά εργαλεία της κοινωνικής αλλαγής.

«Βεβαίως, όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, που είναι ο ορυκτός πλούτος, η μεγάλη βιομηχανία, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, αυτά είναι ο πλούτος που ανήκει στον ελληνικό λαό και πρέπει να τα έχει. Αν δεν τα έχει ο ελληνικός λαός, που θα βρίσκεται στην εξουσία με τη συνειδητή αυτή επιλογή του, για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση σε όφελος των εργαζομένων, δηλαδή να παλεύει για τη λαϊκή ευημερία, να κάνει κατανομή του εργατικού δυναμικού, να βρει δουλειά όλος ο κόσμος, να αναπτυχθεί η οικονομία, να αποδεσμευτεί απ’ αυτή την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής που υπάρχει σήμερα, από τις κρίσεις που είναι συνυφασμένες με αυτό το σύστημα που ζούμε σήμερα, το σύστημα της βαρβαρότητας, που έχει όνομα, είναι ο καπιταλισμός. Και βεβαίως να ανοίξει το δρόμο για μια νέα κοινωνική οργάνωση». Να υποθέσουμε εδώ, με τη συγκεκριμένη κατάληξη της απάντησής του στο ερώτημα περί κοινωνικοποιήσεων, ότι η Λαϊκή Εξουσία είναι ένα στάδιο πριν τη «νέα κοινωνική οργάνωση»; Και ποια είναι αυτή; Η επανάσταση (ανύπαρκτη σαν λέξη σε όλη τη συνέντευξη) πότε θα γίνει; Ακολουθεί η περιγραφή του, πως ο λαός μας θ’ αρχίσει να λύνει τα προβλήματά του (δουλειά, μισθός, σύνταξη, παιδεία, υγεία, μεταφορές κλ.π.) και μετά από μια περίοδο με δυσκολίες θα αρχίσει πλέον να περνάει καλά!

Ρωτήθηκε και για «τις τουρκικές προκλήσεις». Εδώ κυριαρχεί η ανάλυση της επιθετικότητας της τούρκικης αστικής τάξης, η ελληνική αστική τάξη απ’ ότι φαίνεται όχι μόνο δεν έχει επιθετικές βλέψεις αλλά κάνει και υποχωρήσεις (κυβέρνηση Σημίτη μετά τα Ίμια π.χ. - τότε δηλαδή που η «ισχυρή Ελλάδα» έγινε και ιμπεριαλιστική), για να συνεχίσει με μια προειδοποίηση-έκκληση προς τον ελληνικό λαό να είναι έτοιμος -σε συμμαχία με την… εθνική αστική τάξη μάλλον- να αντιμετωπίσει τους Τούρκους στρατιώτες που θα αμφισβητήσουν τα σύνορά μας . Δε χρειάζεται ο ελληνικός λαός να παλέψει για την ειρήνη, για τη φιλία των λαών, ενάντια στις αστικές τάξεις της περιοχής που μπορεί να τους οδηγήσουν σε πόλεμο για τα συμφέροντα των… μονοπωλίων τους! Όχι!

«Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, άλλες χώρες της ΕΕ και περιφερειακές δυνάμεις, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και πάει λέγοντας» απλώς εμπλέκονται στο Αιγαίο. Όλοι μαζί, προφανώς ισότιμα και στα πλαίσια της αλληλεξάρτησης των ανισόμετρα αναπτυγμένων ιμπεριαλιστικών χωρών! Με αυτούς κι αν δε χρειάζεται να ασχοληθεί ούτε ο δικός μας λαός, ούτε κανένας άλλος της περιοχής. Άμα παρθεί η εξουσία, αυτοί απλά θα πάψουν να εμπλέκονται! Θα πάρουν τις βάσεις τους και… μπρος!

Ξαναγυρνώντας στα μισά της συνέντευξης (12:41 λεπτό ως τα 16:52 του βίντεο), παρατηρούμε ότι από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο λείπει το κομμάτι που αφορά την Ε.Ε. και το Ευρώ. Αυτό που προκάλεσε τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ριζοσπάστη, ΠΡΙΝ και Ίσκρα (μια αντιπαράθεση που και γι' αυτή θα άξιζε να γραφτεί κάτι!). Υπάρχουν όμως στο βίντεο. Στις ερωτήσεις για το νόμισμα, διαφοροποιήθηκε από άλλες δυνάμεις της αριστεράς που μιλούν για αποδέσμευση μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά στις επίμονες ερωτήσεις για το τι νόμισμα θα καθιερώσει η κυβέρνηση ΚΚΕ, λίγο ως πολύ, με τις μονολεκτικές και καταφατικές απαντήσεις του, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ένα διάστημα μεταβατικό, όπου μπορεί να έχουμε ως νόμισμα το Ευρώ! Με κατεύθυνση πάντα την αντικατάστασή του, ή αλλιώς την αλλαγή, για να θυμόμαστε και τα παλιά, από τα οποία το ΚΚΕ τελικά καθόλου δεν αποδεσμεύτηκε! Φαίνεται και από τη μετά από λίγο άρνησή του να καταδικάσει, έστω και σα λάθος, το ’89. Που μοναδικό αποτέλεσμα είχε να του κάνει ζημιά!

Το σημερινό ΚΚΕ, η ηγεσία του, όχι απλά δεν άλλαξε αλλά είναι συνέχεια αυτής που επέβαλε τον αναθεωρητισμό -ρεβιζιονισμό- στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα τη δεκαετία του ‘50 (με τις γνωστές μεθόδους και ...αδελφικές "στηρίξεις"), εξακολουθεί να κινείται στην ίδια ρότα με αυτή που κινούνταν τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, όταν επιδίωκε να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ για την «πραγματική αλλαγή». Στη λογική του ρεφορμισμού, του ειρηνικού περάσματος, του επιστημονισμού, του κυβερνητισμού, του κοινοβουλευτικού αγώνα, που μόνο συμπληρωματικό ρόλο δίνει στους αγώνες του λαού.

Στις θέσεις για το συνέδριό του, επισημαίνεται ότι «[…] είναι δυνατό στις γραμμές μας, στον περίγυρό μας, σε ευρύτερα εργατικά και λαϊκά στρώματα ακόμα περισσότερο να δημιουργούνται λεγκαλιστικές αυταπάτες, να εδραιώνεται η λαθεμένη αντίληψη ότι μέσω αλλεπάλληλων εκλογικών μαχών και ανόδου του ποσοστού, μέσω μικρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων θα γίνει δυνατή η συνολική επαναστατική αλλαγή». Η συνέντευξη αυτή, όπως και άλλες, απλά επιβεβαιώνει ότι οι αυταπάτες αυτές, παρά την… επαγρύπνηση, εξακολουθούν να υπάρχουν σ’ όλο το σώμα των πολιτικών, ιδεολογικών και κινηματικών αντιλήψεων του ΚΚΕ!

Δημοσιεύεται στη Προλεταριακή Σημαία που κυκλοφορεί από σήμερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com