Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΘΗΝΑ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 10:30 π.μ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΜΑΡΑ 11:00 π.μ.

12 Φεβ 2017

ΕΕ και κυβέρνηση επιφυλάσσουν αποτρόπαιη μεταχείριση στους ξεριζωμένους

Κοντεύει σχεδόν ένας χρόνος, από τον περασμένο Μάρτη, που υπογράφηκε η Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, ταφόπλακα στα δικαιώματα των προσφύγων, με τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους.

Κατοχυρώθηκε και νομιμοποιήθηκε ένα απάνθρωπο καθεστώς εγκλωβισμού 60.000 ανθρώπων στη χώρα μας, 16.000 σε υποχρεωτική παραμονή στα hotspots των νησιών του Β.Α Αιγαίου, που μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου βρίσκονται σε ομηρεία, ενώ αιτούντες άσυλο όπως οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν απειλούνται με επιστροφή στην Τουρκία, γιατί εκ των προτέρων απορρίπτεται η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, χαρακτηριζόμενοι ως «οικονομικοί μετανάστες» που δεν δικαιούνται προστασίας. Στα πλαίσια δε του διαβόητου προγράμματος μετεγκατάστασης από τους 63.300 που θα είχαν μέχρι τα τέλη του 2017 αποχωρήσει από την Ελλάδα, μόλις 8.733 έχουν γίνει δεκτοί σε άλλες χώρες της ΕΕ. Και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει με δεδομένες τις επερχόμενες εκλογές, κυρίως σε Γαλλία και Γερμανία, όπου η ακροδεξιά δυναμώνει με αιχμή το Μεταναστευτικό και τον αέρα της ανάδειξης του Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Η χώρα μας, σαν άμεση συνέπεια αυτής της βάρβαρης συμφωνίας, μετατράπηκε σε φυλακή προσφύγων και μεταναστών με στρατόπεδα, καταυλισμούς και hotspots εξευτελισμού και ταπείνωσης της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, ενώ ντόπια και ξένα αρπακτικά ίδρυσαν ΜΚΟ που ανέλαβαν να ξεκοκαλίζουν ευρωπαϊκά κονδύλια, συντηρώντας την αθλιότητα. Στην πρέσα της αντιμεταναστευτικής-αντιπροσφυγικής ευρωπαϊκής πολιτικής χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, που διέφυγαν από την κόλαση της Μέσης Ανατολής, βρέθηκαν σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης χωρίς καμία προοπτική εξόδου. Η επιτυχία της κυβερνητικής διαχείρισης στο Προσφυγικό μετριέται, μετά τους χιλιάδες πνιγμένους στη Μεσόγειο, στους νεκρούς της Μόρια, στην απόγνωση και στην απελπισία ανθρώπων που με το ζόρι φυτοζωούν αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες, την πείνα και την έλλειψη στοιχειώδους περίθαλψης.

Η συσσωρευόμενη οργή προσφύγων και μεταναστών οδηγεί εύλογα σε διαμαρτυρίες και εντάσεις στους καταυλισμούς, με τελευταία τα επεισόδια στο Ελληνικό, όπου παραμένουν στοιβαγμένοι σε αυτό το γκέτο επί 18 μήνες. Οι κινητοποιήσεις είχαν στόχο το απαράδεκτο συσσίτιο και τις αναρίθμητες ελλείψεις με τις οποίες καθημερινά αναμετρούνται. Η κυβερνητική αντιμετώπιση, μέσω του αρμόδιου Υπουργού, Μουζάλα, πέρα από τον αυταρχισμό που επέδειξε, ξεπλένει το φασισμό και τροφοδοτεί τις ρατσιστικές αντιλήψεις, με απαράδεκτες δηλώσεις και απειλές που εκτοξεύτηκαν απέναντι σε απελπισμένους και ανήμπορους ανθρώπους επιπέδου «Υπακούστε τον νόμο, αλλιώς φύγετε», από ένα γκέτο στο οποίο σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία επικρατούν «συνθήκες κόλασης» και στο οποίο η κυβέρνηση τους στοίβαξε και τους εγκατέλειψε.

Είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανεξάρτητα από τα παραμύθια και τις δικαιολογίες που κάθε φορά σκαρφίζονται τα κυβερνητικά στελέχη για να συγκαλύψουν τις απάνθρωπες συνθήκες. Και αυτή η ευθύνη, πριν φτάσουμε καν στην αποτυχία παροχής και κάλυψης των πιο βασικών αναγκών χιλιάδων ανθρώπων, απορρέει καταρχήν από την πλήρη αποδοχή και στήριξη αυτής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ως συνέχεια της πολιτικής υποτέλειας και υποταγής- στα χνάρια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων- απέναντι στις απαιτήσεις του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα, που κατέστρωσε και υλοποιεί μια αποτρόπαιη μεταχείριση απέναντι στα εκατομμύρια των ξεριζωμένων. Μια πολιτική που, παρά την απύθμενη υποκρισία και το δήθεν ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες, είναι έτοιμη να ακολουθήσει και η ΝΔ, που επικεντρώνει στην κυβερνητική ανικανότητα διαχείρισης και ζητά επιτακτικά την άμεση λειτουργία κλειστών κέντρων κράτησης (προαναχωρησιακά) για τους μετανάστες.

Στη Σύνοδο της Μάλτας, με φόντο την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και τους τριγμούς που προκαλεί στους κόλπους της ΕΕ, οι άξονες που χαράχτηκαν για το Προσφυγικό προδιαγράφουν μεγαλύτερη σκλήρυνση. Αυτήν τη φορά στο επίκεντρο μπήκε ο περιορισμός μεταναστών και προσφύγων από την Αφρική που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ιταλίας. Σε αυτά τα πλαίσια η Ιταλία προχώρησε σε διμερή συμφωνία με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, που φυσικά ούτε κατά διάνοια δεν ελέγχει τις διάφορες φυλές και ένοπλες ομάδες, για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση ακτοφυλακής που θα αναχαιτίζει πλοιάρια. Το σχέδιο αυτό, όπως και η δημιουργία στρατοπέδων όπου θα κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες, υποστηρίζεται από την ΕΕ και προωθείται μια συνολικότερη συνεργασία, εντείνοντας τη στρατιωτικοποίηση και καταστολή, προκειμένου να παρεμποδίζεται η πρόσβαση στο ευρωπαϊκό έδαφος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, «έχει έρθει η ώρα να κλείσουμε τον διάδρομο μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας».

Όλες οι ψευτοδιακηρύξεις περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης ζωής έχουν καταρρεύσει κάτω από το βάρος μιας ανείπωτης βαρβαρότητας. Και μόνο από τις αλλεπάλληλες εκθέσεις της Ύπατης Αρμοστείας που καταγράφουν διαρκώς ανεπάρκειες και τραγικές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα, πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς τι χάος επέβαλλαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ρημάζοντας τη Λιβύη, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το διακύβευμα για την ΕΕ, όπως και για την ελληνική κυβέρνηση που σέρνεται πίσω από τις διαταγές των προστατών της, είναι η ελαχιστοποίηση των προσφυγικών ροών και σε καμία περίπτωση η προστασία της προσφυγιάς. Και από αυτή την άποψη η Συμφωνία με την Τουρκία, θεωρείται επιτυχής και πρότυπο για τη σύναψη αντίστοιχων...

Όσο ο λαός μας και οι λαοί της Ευρώπης πείθονται ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τα καραβάνια των προσφύγων, πέρα από την πολιτική που χαράζει η ΕΕ, τόσο το φασιστικό δηλητήριο βρίσκει πρόσφορο έδαφος, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στοχοποιούνται ως «εχθροί» και οι λαοί μετατρέπονται σε υποχείρια των πιο σκοτεινών σχεδίων, που αναπόφευκτα στρέφονται εναντίον τους.

Λαϊκός Δρόμος - http://www.m-lkke.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: