18 Φεβ 2017

Ξανά θέμα συνόρων στα Βαλκάνια!

Αν και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από την Καλιφόρνια, Ντάνα Ροχραμπάχερ, είναι γνωστός για τις ακραίες φιλο-αλβανικές και φιλο-κοσοβάρικες θέσεις του, από τον καιρό του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι τελευταίες δηλώσεις του για το μέλλον της ΠΓΔΜ ήρθαν την κατάλληλη στιγμή. Για να υπενθυμίσουν σε όλους πως στα Βαλκάνια τα ανοικτά προβλήματα και οι εθνικισμοί μπορούν ανά πάσα στιγμή να γίνουν προσάναμμα για νέες πολεμικές περιπέτειες που θα προκαλέσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση. Σύμφωνα με τον Ντάνα Ροχραμπάχερ, που τυχαίνει να είναι μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας και της υποεπιτροπής για τις σχέσεις με την Ευρώπη, η ΠΓΔΜ δεν είναι βιώσιμο κράτος και θα ήταν καλύτερα να διαιρεθεί ειρηνικά ανάμεσα στην Αλβανία και την Βουλγαρία ή κάποια άλλη χώρα! Τις δηλώσεις τις έκανε στο αλβανικό κανάλι Βίζιον Πλας, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης των Σκοπίων, που ζήτησε διευκρινήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη ΝΑΤΟϊκή πολεμική επέμβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη δεύτερη φάση διάλυσης της πολυεθνικής ομοσπονδίας, σχεδόν όλα τα καυτά μέτωπα όχι μόνο είναι ανοικτά αλλά και έχουν αναζωπυρωθεί στη σκιά άλλων σημαντικών διεθνών εξελίξεων. Τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των προτεκτοράτων και των κρατιδίων που δημιουργήθηκαν, οι εκκρεμότητες και το βάρος του αίματος που χύθηκε, σε συνδυασμό με την αδυναμία να βρεθούν βιώσιμες λύσεις από τις αντιδραστικές και μαφιόζικες ελίτ που αναρριχήθηκαν στην εξουσία, δημιουργούν συνεχώς όρους για έναν νέο κύκλο συγκρούσεων. Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ, μαζί με τις νότιες περιοχές της Σερβίας στις οποίες κατοικούν αρκετοί Αλβανοί, αποτελούν και πάλι εστίες έντασης, νέων διαιρέσεων και προπαντός πεδία θρασύτατης επέμβασης των ιμπεριαλιστών, Αμερικάνων, Δ. Ευρωπαίων και φυσικά της Μόσχας, που προσπαθεί απεγνωσμένα να σταματήσει την παραπέρα ΝΑΤΟποίηση της περιοχής.

Στα πλαίσια αυτά, ξανάνοιξε από ορισμένες πλευρές η συζήτηση για αλλαγή των συνόρων! Ιδανική συνταγή για να ξαναγίνουν τα Βαλκάνια η μπαρουταποθήκη της Ευρώπης, που ήδη κλυδωνίζεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και φυσικά να μετατραπούν, για μια ακόμη φορά, σε σφαγείο για τους λαούς της χερσονήσου, προς δόξα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Προβολές - Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια: