....................................................

26 Φεβ 2017

Ξανά σε αγώνα οι καθαρίστριες

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, απεργίες και στάσεις εργασίας των “εργολαβικών” καθαριστριών του Δημοσίου, βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο τα ζητήματα της δουλειάς χωρίς δικαιώματα και οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που δεν είναι απλά η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας του εργασιακού μεσαίωνα που έχουν φέρει μέσω των εργολαβιών, οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων λειτουργίας του δημοσίου.

Το “τυράκι” των “ατομικών συμβάσεων εργασίας” για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα που θεσμοθέτησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύντομα αποκάλυψε τη νέα φάκα των μισθών πείνας, χωρίς υπερωρίες, χωρίς ανθυγιεινά ένσημα και στο βάθος του τούνελ την απόλυση, όπως περίτρανα αποδεικνύεται στις πρόσφατες προσλήψεις που προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Υγείας στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ μέσω ΑΣΕΠ και με μοριοδότηση που πετάει έξω από την εργασία εργαζόμενους που δουλεύουν πάνω από μια δεκαετία σ' αυτόν το χώρο.

Καθαρίστριες ΕΜΠ
Εδώ και δυο βδομάδες, οι 67 καθαρίστριες του Πολυτεχνείου, αγωνίζονται ενάντια στις μειώσεις των ήδη χαμηλών μισθών τους (από τα 550 ευρώ θα παίρνουν 300 με 8ωρη εργασία χωρίς επιδόματα και βοηθήματα), τις οποίες επιβάλλει η εργολαβική επιχείρηση ISS, λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού του ιδρύματος και την ακόλουθη αλλαγή της σύμβασης από πλευράς της συγκλήτου. Οι εργολαβίες, έχουν γίνει πια καθεστώς και μέσα στα Πανεπιστήμια με αποτέλεσμα την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, με απλήρωτες υπερωρίες κι ανασφάλιστη εργασία.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι καθαρίστριες στο Υπουργείο Εργασίας στις 20/02/2017 και στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, που προκήρυξε στάση εργασίας, καλύπτοντας τα μέλη του ώστε να στηρίξουν με την παρουσία τους την κινητοποίηση, αλλά και φοιτητές.

Καθαρίστριες στον ΟΣΥ
Απλήρωτες από το καλοκαίρι είναι σχεδόν 100 καθαρίστριες των λεωφορείων της Αττικής, στις οποίες ο προηγούμενος εργοδότης τους, η ΛΙΝΚ ΑΠ, οφείλει δεδουλευμένα, δώρα και επιδόματα. Τον Δεκέμβριο, όταν έληξε η σύμβαση του εργολάβου με την ΟΣΥ, οι καθαρίστριες βρέθηκαν στον δρόμο. Το έργο καθαριότητας ανέλαβε η επιλαχούσα εταιρεία, η ΕΥΚ, η οποία αντί να κρατήσει τις ήδη εργαζόμενες, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, έφερε νέο προσωπικό.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενες, που έχουν 10 και 20 χρόνια δουλειάς ως εργολαβικές στα λεωφορεία, η νέα εταιρεία έκανε επιλεκτικές προτάσεις πρόσληψης, σε μια προσπάθεια να διασπάσει το κοινό τους μέτωπο. Eδώ και δύο μήνες οι απλήρωτες, και απολυμένες πλέον, καθαρίστριες βρίσκονται σχεδόν καθημερινά σε διαμαρτυρίες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους αλλά και την απευθείας πρόσληψή τους με σύμβαση από την ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες).

Καθαρίστριες Γενικού Νοσοκομείου Άρτας
Απλήρωτες εδώ και 5 μήνες είναι 37 καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις εργασίας με το νοσοκομείο. Οι εργαζόμενες προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 17/2, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο και το Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.
“...Να καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, που ανέρχονται σε μισθούς πέντε μηνών, στους 37 εργαζόμενους στην καθαριότητα του Νοσοκομείου...”, απαιτεί το Εργατικό Κέντρο 'Αρτας, ενώ ταυτόχρονα καλεί εργαζόμενους και σωματεία σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 22/02 τονίζοντας ότι “...Ο αγώνας των καθαριστριών στο Νοσοκομείο αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλους τους ασθενείς. Για να είναι καθαρά τα νοσοκομεία, πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους...”.

Λαϊκός Δρόμος - http://www.m-lkke.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com