17 Φεβ 2017

Τον λόγο για το Ασυλο τον έχουμε εμείς (με αφορμή τα γεγονότα στο Πάντειο)

Την Τρίτη 15/2 διεξάχθηκε στον χώρο του Παντείου έντονος διαπληκτισμός μεταξύ ενός καθηγητή και μελών αντιεξουσιαστικής συλλογικότητας, όταν ο καθηγητής προσπάθησε με αντιδημοκρατικό τρόπο να εμποδίσει τους φοιτητές να γράψουν ένα πολιτικό σύνθημα στον τοίχο. Το γεγονός αυτό οδήγησε στον τραυματισμό του πρώτου, στην προκλητική εμφάνιση δυνάμεων ΟΠΚΕ έπειτα από το κάλεσμα τους από τον καθηγητή και την πρύτανη , στην σύλληψη ενός φοιτητή και προσαγωγή δύο ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πολιτικά συνθήματα, οι πολιτικές αφίσες, τα πανό δεν αποτελούν «βρωμιά» ή όπως αλλιώς θέλει να τα ονομάζει το σύστημα και οι παρατρεχάμενοι του, αλλά πολιτική έκφραση. Και βέβαια, τα συγκεκριμένα υλικά δεν είναι μέσο πολιτικής έκφρασης ούτε της ΠΑΣΠ ούτε της ΔΑΠ, των οποίων η αντίληψη είναι η κατάργηση τους από τα πανεπιστήμια, μιας και η δική τους αστική προπαγάνδα υπάρχει παντού τριγύρω, αλλά βασικό μέσο παρέμβασης των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, που είναι εχθρικές για το σύστημα και θέλει να τις εξαφανίσει για να μην υπάρξουν αντιστάσεις και αγώνες.

Επομένως, η άκρως προκλητική και φασίζουσα στάση του καθηγητή όχι μόνο αντιτίθεται στο δικαίωμα της πολιτικής και συνδικαλιστικής έκφρασης μέσα στις σχολές αλλά και ενάντια στις προοδευτικές και αριστερές φωνές του συλλόγου, που το υπερασπίζονται. Επιπλέον, για άλλη μια φορά, ένας καθηγητής, πιστός στο ρόλο του αψήφησε τις δημοκρατικές ελευθερίες, όπως είναι το Άσυλο, το οποίο για άλλη μια φορά κλονίστηκε. Η εμφάνιση των βαριά οπλισμένων δυνάμεων της αστυνομίας αποτέλεσε τη λύση για την πρύτανη και τον καθηγητή, και προμηνύει ποια λύση θα επιλέξει η πρύτανης σε περίπτωση ανάπτυξης αντιστάσεων από την μεριά των φοιτητών.

Το περιστατικό αυτό βέβαια, δεν είναι καθόλου μεμονωμένο αλλά έρχεται να συνδεθεί άμεσα με το αντιδημοκρατικό κλίμα που διαμορφώνεται στις σχολές. Οι διώξεις των 9 φοιτητών στην Ξάνθη από τον καθηγητή Παύλο, το σύρσιμο στα δικαστήρια των 11 φοιτητών στο Ηράκλειο από το 2011 με τον νόμο Διαμαντοπούλου, η μήνυση φοιτητών του ΠΑΜΑΚ από τον πρύτανη για πάρτι αλληλεγγύης αναδεικνύουν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι η φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής εντείνεται και διαμορφώνει κλίμα τρομοκρατίας για όσους θέλουν να παλέψουν μέσα στον μαζικό τους χώρο κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική.

ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ:

Η απάντηση, που μπορεί να δοθεί σε τέτοιες προκλητικές κινήσεις δεν μπορεί να είναι ούτε ο διάλογος με πρυτάνεις και καθηγητές, που σκοπό έχουν να μας κάνουν συνένοχους στα δικά τους σχέδια, ούτε βέβαια οι άμεσες «αυθόρμητες» και τραμπούκικες κινήσεις της αναρχίας, που οδηγούν σε ανεστραμμένα αποτελέσματα για το φοιτητικό κίνημα και «αθωώνουν» στα μάτια των φοιτητών το καθηγητικό κατεστημένο, τους πρυτάνεις, τις δυνάμεις καταστολής. Ως Αγωνιστικές Κινήσεις θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε, να ανασυγκροτηθεί ένα φοιτητικό κίνημα που θα υπερασπίζεται τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και θα τάσσεται ενάντια στη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Απαιτείται η ανάπτυξη ενός φοιτητικού κινήματος που θα έχει τέτοια αντανακλαστικά ώστε σε κάθε αντιδημοκρατική και φασιστική κίνηση από πλευράς των εκφραστών του συστήματος να υπάρχει αγωνιστική συλλογική απάντηση και καταδίκη. Γιατί κατάργηση των δημοκρατικών μας ελευθεριών σημαίνει καταστολή των αντιστάσεων και των αγώνων του λαού. Άρα, τα δημοκρατικά μας δικαιώματα είναι ένα όπλο στα χέρια των καταπιέσμενων, που δεν πρέπει να χαθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com