...................

26 Φεβ 2017

Πρωτοβουλία για την καταγγελία των νέων αντιλαϊκών μέτρων

Διαβλέποντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της λεγόμενης «αξιολόγησης», της επιβολής δηλαδή ενός ακόμα πακέτου αντιλαϊκών μέτρων απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ κατ’ επιταγή των ιμπεριαλιστών ΕΕ και ΔΝΤ, η οργάνωσή μας αλλά και η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία ανέλαβαν πρωτοβουλίες για όσο το δυνατόν πλατύτερη δράση παρέμβασης και καταγγελίας.

Την Τετάρτη 15 Φλεβάρη, η Λαϊκή Αντίσταση - Α.Α.Σ. συμφώνησε να απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες για σύσκεψη την επόμενη μέρα, Πέμπτη 16 Φλεβάρη, με στόχο τη διοργάνωση άμεσης κινητοποίησης καταγγελίας στην Αθήνα, ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας 20 Φλεβάρη. Η κινητοποίηση αυτή θα είχε ως στόχο μια άμεση πολιτική καταγγελία της συνέχισης και της έντασης της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό μας και την προβολή της αναγκαιότητας της πάλης, της αντίστασης και της διεκδίκησης.

Κι αυτό ανεξάρτητα από όποιες άλλες κινητοποιήσεις (σωματείων, συνδικάτων κοκ) θα προέκυπταν στη συνέχεια. Είχε ήδη ανακοινωθεί ένα κάλεσμα απ’ τον Συντονισμό Σωματείων για τις 2 Μάρτη, ενώ το ΠΑΜΕ καλούσε στις 21 Φλεβάρη, στη δική του «κομματική» συγκέντρωση, την οποία είχε ανακοινώσει καιρό πριν, με τη γνωστή λογική που το χαρακτηρίζει να πραγματοποιεί σποραδικά κάποιες συγκεντρώσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με την ανάπτυξη ενός πραγματικού εργατο-λαϊκού κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης αλλά για την εξυπηρέτηση των δικών του (κοινοβουλευτικών ή μη) σκοπών.

Στη σύσκεψη της Πέμπτης 16 Φλεβάρη ανταποκρίθηκε και παραβρέθηκε μόνο το ΝΑΡ, εκτός απ΄ τις δυνάμεις της ΛΑ-ΑΑΣ. Από μεριάς του τέθηκε προβληματισμός για την ημέρα της κινητοποίησης που προτεινόταν (20/2) όσον αφορά τη μαζικότητα και την εμβέλεια που θα είχε, θεώρησε πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα και έθεσε την πρόταση να περιμένουμε τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ που θα συνεδρίαζαν το Σάββατο 18 Φλεβάρη. Σε αντιπρόταση για την πραγματοποίηση της κινητοποίησης την Τετάρτη 22/2 ή την Πέμπτη 23/2, ο εκπρόσωπος του ΝΑΡ ζήτησε να του δοθεί ένα χρονικό περιθώριο μιας ημέρας για συνεννοήσεις.

Μετά το περιθώριο αυτό, πήραμε την απάντηση πως το θέμα συζητιόταν την ώρα εκείνη στην Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τελικά ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε απόφαση για μια τέτοια κινητοποίηση ούτε και οι ΕΛΜΕ το Σάββατο. Σκεπτικισμός ωστόσο εκφράστηκε και στο πλαίσιο των δυνάμεων που συγκροτούν τη ΛΑ-ΑΑΣ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μην μπορέσει να προκύψει μια άμεση κινητοποίηση καταγγελίας τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη, ημέρα που συνεδρίασε ο Eurogroup και κατέληξε τελικά στη συμφωνία ιμπεριαλιστών–κυβέρνησης. Δεν κατορθώθηκε να προκύψει μια τέτοια κινητοποίηση ούτε τις αμέσως επόμενες ημέρες, μη μπορώντας να επιτευχθεί συμφωνία ούτε στο πλαίσιο της ΛΑ-ΑΑΣ.

Συμφωνήθηκε ωστόσο η Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ. να ξεκινήσει άμεσα μια καμπάνια με προκήρυξη και μαζικές παρεμβάσεις σε γειτονιές της Αθήνας. Ταυτόχρονα, και με μια λογική αυξημένων πολιτικών αντανακλαστικών μπροστά στις σοβαρές εξελίξεις που συντελούνται και ετοιμάζονται σε βάρος του λαού μας, το ΚΚΕ(μ-λ) κάλεσε σε πανελλαδικές παρεμβάσεις για την Τετάρτη 22/2. Στην Αθήνα την ημέρα αυτή πραγματοποίησε συγκέντρωση στα Χαυτεία, με πανό, ντουντούκα και προκήρυξη.

Όλη αυτή η κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω και κυρίως η αδυναμία πραγματοποίησης μιας όσο το δυνατό μαζικής άμεσης κινητοποίησης καταγγελίας των εξελίξεων που δρομολογούν οι ιμπεριαλιστές και η κυβέρνηση δείχνει τόσο την οπισθοχώρηση του κινήματος όσο και την άσχημη κατάσταση που κυριαρχεί στην Αριστερά και τις συνέπειες εσφαλμένων πολιτικών λογικών και πρακτικών. Κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προς όφελος του ξεδιπλώματος των λαϊκών και εργατικών αντιστάσεων και διεκδικήσεων, που δεν μπορούν και δεν πρέπει να «περιμένουν».

Προλεταριακή Σημαία

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος26/2/17, 4:04 μ.μ.

  Τι πιθανοτητες "μαζικης παρουσιας" θα ειχε μια συγκεντρωση την Δευτερα 20/2,με περιθωριο ενημερωσης του κοσμου μονο τρεις ημερες πριν; Μονο αντιθετα αποτελεσματα θα εφερνε,αφηστε που πολλες φυλλαδες και ιντερνετικα μπλογκς την επομενη θα εδιναν την εικονα αποδοχης των 'αντισταθμιστικων' μετρων αφου η συγκεντρωση (θα)ηταν αμαζη,ανευρη και νωχελικη.
  Ενω η κινητοποιηση του "Συντονισμου" που εχει ανακοινωθει εδω και δυο εβδομαδες,δειχνει ενθαρυντικα στοιχεια,αφου ηδη εχουν ανακοινωση τη στηριξη τους σε αυτην 4 ενωσεις συνταξιουχων,μια σειρα φοιτητικοι συλλογοι,ΕΛΜΕ,εργατικες λεσχες κλπ
  ΓΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος26/2/17, 7:47 μ.μ.

  Ξέχασες και την ΑΔΕΔΥ. Σε άλλες περιπτώσεις πάντως οι δυνάμεις των Συντονισμών δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ανακοινώσουν κινητοποίηση ακόμη και τη προηγούμενη μέρα. Αλλού είναι το πρόβλημα και όχι στο χρόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος26/2/17, 8:00 μ.μ.

  Κάποτε προγραμματίζαμε κινητοποιήσεις βδομάδες πριν τις ημερομηνίες που ήταν γνωστό ότι θα παιρνόντουσαν αποφάσεις. Ορισμένες φορές και πολλές μαζί, έως και απεργίες. Οι οποίες έληγαν τις μέρες αυτές δηλώνοντας ότι οι αποφάσεις θα μείνουν στα χαρτιά.....
  Τώρα παίρνονται οι αποφάσεεις και εμείς κάνουμε κινητοποιήσεις 10 μέρες μετά!
  Μήπως να ψαχτούμε για τα αντανακλαστικά μας; Πολιτικά και κινηματικά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος28/2/17, 3:48 μ.μ.

  "Σκεπτικισμός ωστόσο εκφράστηκε και στο πλαίσιο των δυνάμεων που συγκροτούν τη ΛΑ-ΑΑΣ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μην μπορέσει να προκύψει μια άμεση κινητοποίηση καταγγελίας τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη, ημέρα που συνεδρίασε ο Eurogroup και κατέληξε τελικά στη συμφωνία ιμπεριαλιστών–κυβέρνησης. Δεν κατορθώθηκε να προκύψει μια τέτοια κινητοποίηση ούτε τις αμέσως επόμενες ημέρες, μη μπορώντας να επιτευχθεί συμφωνία ούτε στο πλαίσιο της ΛΑ-ΑΑΣ.
  Συμφωνήθηκε ωστόσο η Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ. να ξεκινήσει άμεσα μια καμπάνια με προκήρυξη και μαζικές παρεμβάσεις σε γειτονιές της Αθήνας."Νομίζω ότι υπάρχει αντίφαση, δηλ. μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένο το κείμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com