16 Φεβ 2017

Με την ειρήνη και τη φιλία των λαών ή με τους φονιάδες τους;

Τη Δευτέρα 13/02 παρουσιάστηκε στα Χανιά η μουσικο-θεατρική παράσταση «Των Λαών η Ανεξήγητη Υπομονή» βασισμένο στα κείμενα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Συνομιλίες φυγάδων» και «Αλφαβητάρι Πολέμου», με την ευκαιρία της 60ης επετείου από τον θάνατο του Μπρεχτ.

Τα κείμενα, εξίσου συγκλονιστικά, παρουσιάστηκαν αρκετά αξιοπρεπή από το σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς και μουσικούς της παράστασης. Η πένα του Μπρεχτ καταγράφει στην περίοδο του ναζιφασισμού (1941), τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εκτοπιστούν λόγω του πολέμου, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα και την φρίκη που επικρατεί μέσα απο εικόνες καταστροφής και ερήμωσης. Και τα δυο κείμενα επίκαιρα όσο ποτέ θα μπορούσε να πει κανείς, μιας που η φωτιά του πολέμου μαίνεται ακόμα στις μέρες μας και τα καραβάνια των κυνηγημένων ολοένα και αυξάνονται.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της παράστασης ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Βουλγαράκης συναντήθηκε με τους συντελεστές της παράστασης για να συζητήσουν όπως αναφέρεται ''..το καλλιτεχνικό και κοινωνικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης παράστασης, η οποία ξεδιπλώνει εικόνες του πολέμου και της φυγής, εστιάζοντας στην συντριβή της ανθρώπινης ύπαρξης...''

Τραγική ειρωνεία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε εμείς αυτή τη συνάντηση και τουλάχιστον υποκριτική τη στάση του κ. Βουλγαράκη ο οποίος μόλις 10 μέρες πριν συναντήθηκε με τον διοικητή της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, πλοίαρχο Μπραντ Τζ. Κόλινς για να υποδεχτεί ένα ακόμη τερατόπλοιο, το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush στην πόλη. Ένα από τα δολοφονικότερα του στόλου των ΗΠΑ και υπεύθυνο για πολλούς θανάτους και ξεριζωμούς σε μια σειρά χώρες με επίκεντρο τη Συρία. Μάλιστα δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του που η πόλη για άλλη μια φορά (3η σε 8 μήνες) θα μετατρεπόταν σε πορνείο για την εξυπηρέτηση των 6000 στρατιωτών (200-300 εκδιδόμενες γυναίκες ήρθαν από όλη την Ελλάδα) μιλώντας για τονωτική ένεση στην οικονομία του τόπου.

Τουλάχιστον λοιπόν χυδαία η στάση του, να θέλει να παρουσιαστεί σαν φιλειρηνιστής στον χανιώτικο λαό και να καπηλευτεί το σπουδαίο αντιπολεμικό έργο του Μπρεχτ αυτός που υποδέχεται μετά βαΐων και κλάδων τους φονιάδες των λαών στο τόπο μας.

http://protovouliantistasis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com