...................

14 Φεβ 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΗ ΚΑΡΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ACS ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΠΕΤΤ ΕΥΘΥΜΗ ΚΑΡΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ACS ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Όταν χτυπούν έναν από εμάς θέλουν να μας χτυπήσουν όλους...

Δεκέμβρης 2013
Στις 28 Δεκέμβρη η εργοδοσία της ACS Ζωγράφου μέσου του υπεύθυνου του καταστήματος απέλυσε τον συνάδελφο Ευθύμη Καρκανιά, μέλος της ΑΠΕΤΤ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ - ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗ).

Ο συνάδελφος δούλευε από το 2006 στην εταιρία ACS στο ίδιο κατάστημα, σωστός σε όλα τα εργασιακά του καθήκοντα, αλλά είχε και «αρνητικά», όλα αυτά τα 10 χρόνια συμμετείχε σε κάθε απεργία και ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση.

Να αναφέρουμε ότι είναι η δεύτερη απόλυση από το ίδιο κατάστημα της ACS, η πρώτη είχε γίνει το 2009 για τον ίδιο «αρνητικό» λόγο, ντυμένη με μια σαθρή αιτιολογία η οποία έπεσε στην επιθεώρηση εργασίας, σε δικαστήριο ασφαλιστικών μέτρων, στο πρωτοδικείο και στο εφετείο.

Παρά την τελεσίδικη απόφαση του εφετείου το 2013, ο πράκτορας του καταστήματος της ACS Ζωγράφου, παίζοντας με το χρόνο και με νομικά τερτίπια (αίτηση εκδίκασης στον Άρειο Πάγο) τρέναραν την διαδικασία ώστε να μην εφαρμόσουν την αρνητική απόφαση για αυτούς. Είμαστε σίγουροι ότι και στον Άρειο Πάγο θα έχαναν την υπόθεση και ο μόνος λόγος ήταν η καθυστέρηση λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας.

Αξίζει να αναφερθούμε στην απόφαση που πέρα από τα δεδουλευμένα και την επιστροφή του συναδέλφου στην εργασία του, ξεκαθάριζε την λειτουργία των καταστημάτων - πρακτορείων «franchise» όπως θέλουν να τα ονομάζουν τα αφεντικά της Ταχυμεταφοράς-Ταχυδρόμησης. Η υπαλληλική ιδιότητα των ταχυδιανομέων, οι εργασιακές σχέσεις, όπως και ο μισθός θα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά στην εταιρία που κατέχει την Γενική Άδεια. Μια κατάσταση που συχνά οι πράκτορες των καταστημάτων της κάθε εταιρίας σκόπιμα αγνοούν και δεν εφαρμόζουν. Έτσι οι συνάδελφοι βρίσκονται κάθε φορά προς τέρψη των εργοδοτών με την συμμετοχή και των εργατοπατέρων της ταχυμεταφοράς – ταχυδρόμησης.

Μέσα σε αυτά γεγονότα που είναι πραγματικά και αδιαμφισβήτητα, παρόλο την θετική έκβαση των αποφάσεων των δικαστηρίων σε όλα τα επίπεδα και στα δίκαια αιτήματα του συναδέλφου Ευθύμη Καρκανιά ο χρόνος έτρεχε και πίεζε, πάνω σε αυτή την κατάσταση στις αρχές του Νοέμβρη του 2013 αποφασίσαμε σαν σχήμα (ΑΠΕΤΤ) να κινητοποιηθούμε με κινηματική δράση, έτσι καλέσαμε σωματεία, εργατικά σχήματα φοιτητικούς συλλόγους, συνελεύσεις γειτονιάς, και εργαζόμενους και άνεργους έξω από το κατάστημα της ACS Ζωγράφου.

Δεκέμβρης 2013
Η ανταπόκριση ήταν παραπάνω από ότι περιμέναμε, τα ψηφίσματα που βγήκαν πιο πολλά από αυτά που πιστεύαμε πως μπορούν να βγουν, στην παρέμβαση μετείχαν πολλοί αλληλέγγυοι. Απαιτήσαμε την άμεση συνάντηση με τον υπεύθυνο του καταστήματος και διαμηνύσαμε πως αν αρνιόταν θα κατεβαίναμε στα γραφεία της ACS με κινητοποίηση.

Η συνάντηση έγινε με τον πράκτορα του καταστήματος και επειδή η πρόταση του ήταν λιγότερα χρήματα από αυτά που είχαν εκδικαστεί, εμείς προτείναμε επιστροφή με μισθό που καθοριζόταν σαν συνέχεια των τριετιών και των συμφωνημένων στην εργασία, με μετρημένο τον χρόνο της απουσίας του λόγο της απόλυσης. Συμφωνήσαμε να γίνει έτσι... όσο και να φαίνεται ¨κάπως¨ ήταν μια νίκη αφού ο συνάδελφος δεν έβαλε μπροστά το οικονομικό του συμφέρον (αποζημιώσεων κλπ) αλλά με την δικαστική απόφαση που ¨καίει¨ και τελειώνει τον μύθο περί ¨fransise¨ ανέπαφη.

Τότε (το 2013) και αφού ο συνάδελφος γύρισε στην δουλειά και έχοντας πάρει μια ανάσα αυτός, ο ίδιος ο κλάδος παίρνοντας υπόψιν την δικαστική απόφαση που μας μένει, αλλά και το κίνημα όπως είχαμε γράψει, δεν είμαστε τόσο αθώοι να πιστέψουμε πως αυτό θα έμενε έτσι από μεριά της εργοδοσίας της ACS Ζωγράφου. Πιστεύαμε πως κάποια στιγμή θα έμπαιναν ξανά σε πειρασμό να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά μας, αν και αυτό το περιμέναμε πιο γρήγορα από ότι έγινε.

Όπως γράφουμε πιο πάνω η απόλυση του συναδέλφου ήρθε λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος με γελοίες προφορικές αιτιολογήσεις και με επιχρυσωμένες δικαιολογίες του ανθρώπινου παράγοντα - λες και ο καπιταλισμός είναι ανθρώπινος και τάχα η εργατική τάξη μπορεί να τα βρει με τους καπιταλιστές - από την μεριά του υπεύθυνου του καταστήματος της ACS.

Επειδή αυτά δεν μας πτοούν το αντίθετο θα λέγαμε, επειδή ξανά μανά χτύπησαν λάθος πόρτα, επειδή νόμος είναι το δίκιο του εργαζόμενου.

Καλούμε σωματεία, εργατικά σχήματα,φοιτητικούς συλλόγους, συνελεύσεις γειτονιάς, εργαζόμενους και ανέργους να συμβάλλουν με την αλληλεγγύη τους με ψηφίσματα και με την παρουσία τους, τόσο στην Επιθεώρηση Εργασίας (Πατησίων 37 Αθήνα ) στις 22 Φλεβάρη 2017 και ώρα 09.30, αλλά και σε όποια κινηματική διαδικασία με παρεμβάσεις.

Καταγγέλλουμε την ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ απόλυση του συναδέλφου και διατρανώνουμε σε αυτούς που πήραν την απόφασή για την απόλυση του πως δεν θα τους περάσει όπως και τότε το 2009.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση επιστροφή του συναδέλφου στην εργασία.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Αθήνα 6 Γενάρη 2017

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ - ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗ


Σχέδιο ψηφίσματος (προτείνεται από την ΑΠΕΤΤ) για την απόλυση του συναδέλφου Ευθύμη Καρκανιά από την ACS στο κατάστημα Ζωγράφου

Στις 28 Δεκέμβρη η εργοδοσία της ACS Ζωγράφου μέσου του υπεύθυνου του καταστήματος απέλυσε για δεύτερη φορά το μέλος της ΑΠΕΤΤ συνάδελφο Ευθύμη Καρκανιά με σαθρές αιτιολογίες.

Ο συνάδελφος δούλευε από το 2006 στην εταιρία ACS στο ίδιο κατάστημα, σωστός σε όλα τα εργασιακά του καθήκοντα,αλλά είχε και ¨αρνητικά¨, όλα αυτά τα 10 χρόνια συμμετείχε σε κάθε απεργία και ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση.

Να αναφέρουμε πως και η πρώτη που είχε γίνει το 2009 για τον ίδιο ¨αρνητικό¨ λόγο, ήταν ντυμένη με μια σαθρή αιτιολογία όπως και η τωρινή, η οποία έπεσε στην επιθεώρηση εργασίας, σε δικαστήριο ασφαλιστικών μέτρων, στο πρωτοδικείο και στο εφετείο αλλά η επιστροφή του και το κέρδος σε θεσμικό επίπεδο λειτουργίας και υποχρεώσεων των δήθεν franchise και των εταιριών ταχυμεταφοράς έγινε μέσα από ένα πλατύ κύμα αλληλεγγύης αφού η εταιρεία δεν υλοποιούσε τις παραπάνω αποφάσεις των θεσμικών οργάνων.

Αξίζει να αναφερθούμε στην απόφαση που πέρα από τα δεδουλευμένα και την επιστροφή του συναδέλφου στην εργασία του, ξεκαθαρίζει το τοπίο στην λειτουργία των καταστημάτων των εταιριών της Ταχυμεταφοράς-Ταχυδρόμησης, την υπαλληλική ιδιότητα των ταχυδιανομέων, τις εργασιακές σχέσεις, όπως και τον μισθό που θα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά στην εταιρία που κατέχει την Γενική Άδεια. Μια κατάσταση που συχνά πυκνά οι δήθεν πράκτορες των εταιριών αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες σκόπιμα αγνοούν και δεν εφαρμόζουν. Έτσι οι συνάδελφοι βρίσκονται κάθε φορά προς τέρψη των εργοδοτών με την συμμετοχή και των εργατοπατέρων της ταχυμεταφοράς – ταχυδρόμησης.

Ο συνάδελφος έτσι γύρισε στην δουλειά έχοντας πάρει μια ανάσα αυτός, ο ίδιος ο κλάδος παίρνοντας υπόψη και την δικαστική απόφαση που μας μένει, αλλά και το κίνημα όπως είχαμε γράψει τότε, φυσικά δεν είμαστε τόσο αθώοι για να πιστέψουμε πως αυτό θα έμενε έτσι από μεριά της εργοδοσίας της ACS. Ήμασταν σίγουροι και ρεαλιστικά πιστεύαμε πως κάποια στιγμή θα έμπαιναν ξανά σε πειρασμό να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά μας αφού τα αφεντικά δεν ξεχνάνε, αν και αυτό το περιμέναμε πιο γρήγορα από ότι έγινε.

Η απόλυση του συναδέλφου ήρθε λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος με γελοίες προφορικές αιτιολογήσεις και με επιχρυσωμένες δικαιολογίες του δήθεν ανθρώπινου από την μεριά του υπεύθυνου του καταστήματος της ACS λες και ο καπιταλισμός είναι ανθρώπινος και τάχα η εργατική τάξη μπορεί να τα βρει με τους καπιταλιστές, σε μια περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα μέρα με την μέρα προσπαθούν να τα κάνουν ανύπαρκτα το κράτος και τα αφεντικά.

Επειδή αυτά δεν μας πτοούν το αντίθετο θα λέγαμε, επειδή ξανά μανά χτύπησαν λάθος πόρτα, καταγγέλλουμε την απόλυση του συναδέλφου Ευθύμη Καρκανιά ως, ρεβανσιστική, παράνομη και καταχρηστική και διατρανώνουμε σε αυτούς που πήραν την απόφασή για την απόλυση του πως δεν θα τους περάσει όπως και αυτής του 2009.

Απαιτούμε την:
Άμεση επιστροφή του συναδέλφου Ευθύμη Καρκανιά στην εργασία του με τον ίδιο μισθό, τα ίδια δικαιώματα και χωρίς να καταβάλει την επιστροφή της αποζημίωσης που του δόθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com