11 Ιαν 2017

«Εγώ, ο Daniel Blake»: μια συγκλονιστική ταινία που αξίζει να δείτε

Δέκα χρόνια μετά το αριστουργηματικό έργο του ο «Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι», ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς καταθέτει μια ταινία «γροθιά στο στομάχι» της σύγχρονης αστικής κοινωνίας.

Η ταινία «Εγώ, ο Daniel Blake» είναι μια συγκλονιστική αφήγηση που τοποθετείται στο Νιούκαστλ της Αγγλίας και παρουσιάζει την ιστορία δύο ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με τη βρετανική γραφειοκρατία. Ο Daniel Blake είναι ένας 59χρονος ξυλουργός που υπέστη καρδιακό επεισόδιο και κρίθηκε ακατάλληλος για εργασία. Η ζωή του κρέμεται πλέον από το βρετανικό κράτος και το επίδομα που προσπαθεί να πάρει. Μια ανύπαντρη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, βρίσκει στο πρόσωπό του μια πατρική φιγούρα. Μαζί θα δώσουν μια μάχη επιβίωσης.

Η ταινία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ στις Κάννες. Οι ερμηνείες είναι εκπληκτικές. Έχουν την απλότητα και τη δύναμη να σε παρασύρουν στη δίνη μιας ιστορίας όπου θα μπορούσες κάλλιστα να είσαι εσύ ο πρωταγωνιστής.

Αν και είναι γνωστό ότι ο Κεν Λόουτς κινείται σε ένα αντι-νεοφιλελεύθερο, παρά σε ένα αντικαπιταλιστικό πλαίσιο ιδεών, ωστόσο το έργο του «Εγώ, ο Daniel Blake» είναι αποκαλυπτικό. Ο καθημερινός κόσμος της εργασίας στην Ελλάδα, που συχνά έχει την εντύπωση ότι το δικό του κράτος είναι το πιο εχθρικό και αφιλόξενο στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τα κράτη των ισχυρότερων χωρών, θα βρει απροσδόκητες ομοιότητες με τη βρετανική πραγματικότητα.

Στην συγκλονιστική αυτή ταινία, ακόμη και η πιο απλή πράξη αντίστασης αξίζει χρυσάφι και παίζει ρόλο πολύτιμο στο ξετύλιγμα της πλοκής, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Εξυψώνει και λυτρώνει τον ακροατή, του δίνει μία αναπνοή μέσα στο αδιέξοδο.

Διαρκεί 100 λεπτά που αξίζει να αφιερώσετε.

Φωτεινή Σαλονικίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com