....................................................

22 Ιαν 2017

«Μαθήματα ορθοφωνίας»

Στην προηγούμενη ΠΣ και με τίτλο «η σύναξη των εξαπατημένων», αναφερθήκαμε στη συγκέντρωση των διάφορων πρώην του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων άλλων μαζί με αυτούς, που έγινε για να τονώσουν το «νέο» και «ενωτικό» εγχείρημά τους, σε μία καθαρά εκλογικίστικη βάση. Σε εκείνο το άρθρο, εκτιμούσαμε ότι «Δύσκολο εγχείρημα, καθώς περισσεύουν οι αρχηγισμοί, τα καπελώματα, οι χειρισμοί και ο παραγοντισμός σε έναν χώρο που “έσωσε την τιμή της Αριστεράς”, μέσα σε έναν κατακλυσμό αυταπατών και “διηγημάτων”, που υπονόμευσαν το κύρος και τον σεβασμό της Αριστεράς στους εργαζόμενους και τον λαό». Είναι αλήθεια ότι δεν περιμέναμε τόσο γρήγορα να επιβεβαιωθεί η άποψή μας για τους «εξαπατημένους» και όσους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουν σχέσεις μαζί τους, και μάλιστα με έναν τρόπο που όχι μόνο δεν «σώζει την τιμή» της Αριστεράς αλλά την πλήττει βαθύτατα, στον πυρήνα της.

Όλα ξεκίνησαν με μία ανάρτηση στο facebook, στις 30/12, του στελέχους της «Πλεύσης Ελευθερίας», Χάρη Καραναστάση, όπου καταγγέλλει τους Λ. Χαραλαμπόπουλο (εκδότη του περιοδικού UNFOLLOW), Δ. Κουτσούμπα (στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και Π. Σωτήρη (στέλεχος της ΑΡΑΝ και μέλος του ΠΣ της ΛΑΕ), ότι προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον λυρικό τραγουδιστή Α. Σιγάλα, μέλος της «Πλεύσης Ελευθερίας», προσφέροντάς του μαθήματα ορθοφωνίας από τα οποία υπήρχαν λεφτά, κάτι όμως που δεν αποδέχθηκε. Συνέχεια και μάλιστα πολύ έντονη έδωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξή της στις 5/1 στον ΣΚΑΙ (Αταίριαστοι), όπου όχι μόνο επανέλαβε αυτούσια τις καταγγελίες Καραναστάση αλλά προχώρησε ακόμα περισσότερο, με χαρακτηρισμούς περί «αριστερής λαμογιάς», από την οποία πρέπει να καθαριστεί ο τόπος. Μάλιστα υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε σύμπραξη προϋποθέτει την καθαρότητα των πολιτικών χώρων και των ανθρώπων τους» και ακόμη ότι «έχει άριστη σχέση και σε μεγάλη εκτίμηση τον Π. Λαφαζάνη» και ότι η «η προσπάθεια της ΛΑΕ πρέπει να προχωρήσει αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσει από ανθρώπους όπως ο Π. Σωτήρης».

Οι αντιδράσεις από την μεριά της Δ. Κουτσούμπα, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Λ. Χαραλαμπόπουλου ήταν έντονες. Η Δ. Κουτσούμπα κατήγγειλε την Κωνσταντοπούλου για δυσφήμιση και «κατινιές» που θέλουν να πλήξουν την ίδια και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο Λ. Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος ήταν στην «Πλεύση Ελευθερίας» και αποχώρησε, απάντησε με ένα κατεβατό για την επαγγελματική ανεπάρκεια της Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τις κινήσεις της στη μήνυση Μελισσανίδη κατά του περιοδικού UNFOLLOW και ότι γι’ αυτό τον λόγο τον κατηγόρησε. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την Κωνσταντοπούλου και την «Πλεύση Ελευθερίας» σαν ένα ακόμη ανάχωμα του συστήματος, που αξιοποιεί τα αστικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα τον ΣΚΑΙ για να προβληθεί σαν κόμμα της αστικής διαχείρισης. Από την μεριά της ΛΑΕ, δεν υπάρχει καμία τοποθέτηση, αλλά με αφορμή ένα άρθρο στην «Εφ.Συν.», δημοσιεύεται στην iskra ένα σχόλιο όπου αναφέρονται τα εξής: «Στελέχη της ΛΑΕ μας έλεγαν ότι η παράταξη δεν έχει κανέναν πόλεμο με καμιά αριστερή και δημοκρατική αντιμνημονιακή δύναμη. Αντίθετα, μέσα στον αριστερό αντιμνημονιακό χώρο, δεν θεωρεί καμιά δύναμη αντίπαλο. Αντίπαλος της ΛΑΕ, μας έλεγαν τα ίδια στελέχη, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και όλο το μνημονιακό μπλοκ μαζί με τη νεοναζιστική απόφυσή του, τη Χρυσή Αυγή. Γι’ αυτό, τόνιζαν, ότι αμετάθετη επιδίωξη της ΛΑΕ είναι το μέτωπο όλων των αριστερών αντιμνημονιακών δυνάμεων, χωρίς να περισσεύει καμιά από αυτές τις δυνάμεις. Τελεία και παύλα».

Κατά την γνώμη μας, είναι φανερό ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια εξαγοράς και μάλιστα μέσω facebook για κάποια μαθήματα ορθοφωνίας με αμοιβή, αλλά το γεγονός αξιοποιήθηκε και πήρε δημοσιότητα για να εξυπηρετήσει διάφορες στοχεύσεις. Πρώτα από όλα, Κωνσταντοπούλου και «Πλεύση Ελευθερίας», που «άνοιξαν» το ζήτημα, επιδίωξαν από την μία να χαρακτηρίσουν εσωτερικά τους προβλήματα, με αποχωρήσεις νεολαίων, ως αποτέλεσμα συναλλαγών και από την άλλη να θέσουν όρους στους συμμάχους τους για «κάθαρση της αριστερής λαμογιάς». Οι απαντήσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ, για να μείνουμε στις πολιτικές, είναι σε τελείως διαφορετικό «μήκος κύματος», αποκαλύπτοντας ότι το γεγονός ανάγκασε τον καθένα να πάρει θέση, άρα η καταγγελία έπαιξε τον «ρόλο» της. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και η Δ. Κουτσούμπα ξεκαθαρίζουν ότι η «Πλεύση Ελευθερίας» δεν αποτελεί παρά ένα αστικό μόρφωμα με το οποίο δεν μπορεί να έχουν οποιαδήποτε σχέση, όμως η αλήθεια είναι -και από ότι δείχνουν τα πράγματα- ότι υπήρχαν διαφόρων ειδών σχέσεις. Η ΛΑΕ κάνει πως δεν καταλαβαίνει και θεωρεί ότι όχι μόνο δεν πρέπει να απαντήσει την στιγμή που θίγεται ένα κεντρικό στέλεχός της αλλά «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» αποκαλύπτοντας την «πρεμούρα» της για την εκλογική συνεργασία πάνω από όλα.

Είναι πράγματι στενάχωρο να ασχολείται κάποιος με τέτοιες «ιστορίες», την στιγμή που ο εργαζόμενος λαός δέχεται μία ολομέτωπη επίθεση και οι εξελίξεις στην περιοχή γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Δεν γίνεται όμως να τις προσπεράσεις, πρώτον γιατί συμβαίνουν και δεύτερο και σημαντικότερο γιατί υποσκάπτουν το όποιο κύρος και σεβασμό έχει απομείνει στον λαό σε όσους πολιτικούς χώρους αναφέρονται στην Αριστερά. Ακόμα, γιατί αποκαλύπτουν τους όρους με τους οποίους κάποιες δυνάμεις που παρουσιάζονται σαν «αριστερές» ή «αντιμνημονιακές» έχουν σκοπό να στήσουν «μέτωπα» και «συμμαχίες», μακριά από πολιτικές θέσεις, πολιτική αντιπαράθεση και πολιτική σύνθεση, αλλά με αλληλοαποκλεισμούς, δημόσιες καταγγελίες και μάλιστα μέσω ΣΚΑΙ, με κόλπα και χειρισμούς, στους οποίους κάποιοι έχουν εξοικειωθεί τόσο πολύ που έχει γίνει δεύτερη φύση τους.

Οι «εξαπατημένοι» του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι ήθελαν ή συνεχίζουν να θέλουν να συμπορευθούν μαζί τους κουβαλούν στις «αποσκευές» τους την πολιτική κατεύθυνση της ήττας, της υποταγής, των αυταπατών και τα παρακμιακά φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται ακριβώς σαν αποτέλεσμα αυτού του πολιτικού «φορτίου». Καθώς δεν έχουν καμία διάθεση να απαλλαγούν από αυτό αλλά να το συντηρούν και να συντηρούνται στην «κεντρική πολιτική σκηνή» αναμένοντας την δική τους «ευκαιρία», όποια και αν είναι αυτή. Από την άλλη, βέβαια, δεν αξιολογούν ότι και κάποιοι άλλοι κάνουν τους «λογαριασμούς» τους. Πρώτα από όλα, το σύστημα, που αξιοποιεί από την πλευρά του κάθε τι που μπορεί να χτυπήσει την Αριστερά, είτε με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είτε ακόμα και με τα «μαθήματα ορθοφωνίας» και τις καταγγελίες περί «αριστερής λαμογιάς». Δυστυχώς, κάποιοι, και δεν είναι λίγοι, υποτιμούν τις δυνατότητες του συστήματος να αναπαράγει με χίλιους τρόπους κάθε τι που μπορεί να προβοκάρει, να υποσκάψει, να διαστρεβλώσει, κάθε τι που παρουσιάζεται σαν αριστερό και κινηματικό. Όμως, κάνει και ο λαός τους δικούς του «λογαριασμούς» και ιδιαίτερα ο κόσμος που κινείται στον χώρο της αριστεράς αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο ότι η «σκουριά» που έχει ποτίσει τους «αρμούς» αυτού του χώρου, στην κύρια πλευρά του, είναι πολύ βαθιά. Αντιλαμβάνεται, ταυτόχρονα, ότι το «ξεσκούριασμα» θα είναι μία δύσκολη και επίπονη υπόθεση που θα κοστίσει αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και δεν μπορεί να περιμένει για πολύ.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com