...................

26 Ιαν 2017

Χρειάζονται πολλά τον κόσμο για ν’ αλλάξεις

Διάβαζα ξανά την αφιέρωση που έγραψε σε ένα βιβλίο που μου χάρισε πριν από πολλά χρόνια:

“...Χρειάζονται πολλά, τον κόσμο για ν’ αλλάξεις: Οργή κι επιμονή. Γνώση κι αγανάχτηση. Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά. Ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία. Κατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου...”

Όλα αυτά που γράφει ο Μπρεχτ τα είχε ο Γρηγόρης και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τα μεταδώσει και στους άλλους γιατί “Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε”, και όπως το εξηγούσε με τα πιο απλά λόγια παρακάτω για να το καταλάβω “Με λίγα λόγια η γνώση έχει αξία όταν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο”. Έτσι ήταν ο Γρηγόρης, με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο μπορούσε να σου εξηγήσει και να συζητήσει μαζί σου τα πιο σύνθετα ζητήματα, την ήττα του κομμουνιστικού κινήματος και την παλινόρθωση, τις παγκόσμιες εξελίξεις και την προοπτική της επανάστασης και του σοσιαλισμού.

Όσο πιο πολύ μεγάλωνε η γνώση του για αυτό τον κόσμο τόσο πιο πολύ αυξανόταν και ο ενθουσιασμός και η πεποίθησή του ότι οι λαοί θα αλλάξουν αυτόν τον κόσμο. Και παρά τη γενική ήττα και απογοήτευση μέσα στην Αριστερά και τα τόσα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε δε σταμάτησε ούτε στιγμή να είναι ο αυθεντικός κομμουνιστής Γρηγόρης που είχαν την τύχη να γνωρίσουν πολλές γενιές, όχι μόνο στην Ελλάδα. Ο Γρηγόρης ήταν πάνω από όλα διεθνιστής. Εκτός του ότι ήταν μεγάλος γνώστης του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος ήταν με την καρδιά του εκεί που παλεύουν οι καταπιεσμένοι και αντιστέκονται όλοι οι λαοί του κόσμου. Τι τιμή να γνωρίζεις κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο που να έχουν απεριόριστη εκτίμηση και αγάπη στο Γρηγόρη σα να ήταν ο δικός τους σύντροφος! Μας δίδαξε τι είναι ο διεθνισμός στην πράξη. Να πηγαίνεις στο Μόναχο με καταπονημένη υγεία για να δώσεις κουράγιο απλά με ένα βλέμμα και με μια φωνή στους συντρόφους σου που δικάζονται.

Γρηγόρη είμαστε τυχεροί που σε γνωρίσαμε. Σου υποσχόμαστε να βάλουμε τα δυνατά μας να μαζέψουμε όλα όσα λέει ο Μπρεχτ – οργή και επιμονή, γνώση και αγανάχτηση, γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά, ψυχρή υπομονή, ατελείωτη καρτερία, κατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου – για να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο!

Γιάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com