...................

13 Ιαν 2017

Βαραβάρα Ράο: “Ο πόλεμος του Μόντι είναι ενάντια στους Αντιβάσι κι όχι τους Μαοϊκούς”

Η κεντρική κυβέρνηση αλλά και οι τοπικές κυβερνήσεις, έχουν εξαπολύσει μια σοβαρή επίθεση ενάντια στους Μαοϊκούς.

Ανησυχώ πολύ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνηση χτυπά τους μαοϊκούς. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το ζήτημα της γης. Έχουν αφαιρεθεί τα δικαιώματα των Αντιβάσι. Αν και οι κυβερνήσεις της Άντρα Πραντές και της Οντίσα έχουν ψηφίσει νόμους που δίνουν δικαιώματα στους Αντιβάσι, μη επιτρέποντας σε μη-Αντιβάσι να αποκτήσουν γη στα δάση, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο.

Με ποιον τρόπο η κυβέρνηση βοηθά τους μη-Αντιβάσι να αποκτήσουν γη;

Με το να δίνει εξορυκτικά δικαιώματα στις πολυεθνικές εταιρίες. Η κυβέρνηση του Κογκρέσου είχε κάνει το ίδιο, όμως ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι πουλά γη των αντιβάσι με πιο εντατικούς ρυθμούς.

Έχει μπει η μάχη σε πιο αποφασιστικό στάδιο;

Ναι, έτσι φαίνεται. Η επίθεση θα τελειώσει την επόμενη χρονιά. Το ερώτημα μου προς τον Μόντι είναι γιατί το βλέπει σαν πόλεμο. Η αποστολή αυτή θα σκοτώσει αντιβάσι. Η πολιτική του είναι: αφαιρέστε το νερό, και τα ψάρια αργά ή γρήγορα θα ψοφήσουν. Ο πόλεμος του δεν διεξάγεται ενάντια στους μαοϊκούς αλλά στους Αντιβάσι. Οι Μαοϊκοί στηρίζουν τους Αντιβάσι στις ζούγκλες. Έτσι σκοτώνοντας τους Μαοϊκούς οι Αντιβάσι τελικά θα πεθάνουν.

Όμως γιατί είναι λάθος η ιδιωτική επένδυση στην εξόρυξη; Θα αναπτυχθεί έτσι η οικονομία.

Πως μπορεί να γίνει αυτό; Ένας μεγάλος αριθμός Αντιβάσι θα εκδιωχθούν. Η τεράστια αυτή εκρίζωση θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα νόμου και τάξης. Θα υπάρξει φτώχεια καθώς οι πληθυσμοί αυτοί βασίζουν την επιβίωση τους στα δάση.

Η Αποστολή 2016-17 σε τι θα διαφέρει από την Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι;

Τώρα είναι ολοκληρωτικός πόλεμος. Η κυβέρνηση κάνει αεροπορικές επιθέσεις. Οι τοπικές κυβερνήσεις που ήθελαν να συντρίψουν το Μαοϊκό κίνημα δέχτηκαν σημαντική ενίσχυση όταν ο Μόντι έγινε πρωθυπουργός.

Μα γιατί η κυβέρνηση Μόντι να είναι πιο επιθετική από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του Κογκρέσου;

Επειδή η πολιτική ιδεολογία του Μόντι βασίζεται στη θεωρία του αντικομουνισμού. Θεωρεί τους κομμουνιστές εχθρούς περισσότερο από ότι τους θεωρούν άλλα κόμματα. Γι΄ αυτό είναι πιο άγριος και θέλει να τελειώνει με τους Μαοϊκούς όσο γίνεται γρηγορότερα. Επίσης η κυβέρνηση αυτή ακολουθεί ένα οικονομικό μοντέλο καθοδηγούμενο από την Παγκόσμια Τράπεζα η οποία απαιτεί να δοθεί ο εξορυκτικός τομέας στις πολυεθνικές.

Ένα κορυφαίο Μαοϊκό στέλεχος δήλωσε στην THE WEEK ότι οι μαοϊκοί θα εγκαταλείψουν το αντάρτικο. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Δεν είμαι σίγουρος. Όμως η νέα γενιά των Μαοϊκών είναι διαφορετική. Ακόμη όμως κι αν εγκαταλείψουν τον αντάρτικο πόλεμο δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τον αγώνα και την επανάσταση. Αλλιώς δεν θα λέγονταν Μαοϊκοί.

* Ο Βαραβάρα Ράο είναι ποιητής και πρόεδρος της Ένωσης Επαναστατών Συγγραφέων . Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό THE WEEK, στην τοποθεσία www.theweek.in/theweek/cover/interview-varavara-rao.html. Την μετάφραση για τις Αντιγειτονιές έκανε ο Α.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com