Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΘΗΝΑ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 10:30 π.μ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΜΑΡΑ 11:00 π.μ.

31 Ιαν 2017

Σεμινάρια εντατικοποίησης της δουλειάς στην ΕΥΔΑΠ

Την Δευτέρα 16/1/17 έγινε από την τομεάρχη ΕΥΔΑΠ του τμήματος Πειραιά κάλεσμα προς τους εργατοτεχνίτες και συζήτηση με τα παρακάτω θέματα:

1) τρόποι αύξησης της απόδοσής μας.
2) ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας.
3) χρήση tamplet στις αναφορές μας.

Επίσης κάλεσε και τους ιδιώτες που χειρίζονται τα μπουλτοζάκια και τις τσάπες και ζήτησε και αυτοί να εντατικοποιήσουν την εργασία τους. Τους ζήτησαν δε να κάθονται υπερωρία χωρίς να πληρώνονται, αλλά να τους δίνουν ρεπό.
Έγινε αρκετή κουβέντα και μίλησαν αρκετοί εργαζόμενοι.
Ο εκπρόσωπος της ΕΡΓΑΣ με παρέμβασή του εξήγησε ότι η φύση της δουλειάς είναι τέτοια (εκσκαφή μέσα σε νερά, χιόνι. άσχημες καιρικές συνθήκες) που περαιτέρω εντατικοποίηση δεν είναι δυνατή. Πολλοί εργαζόμενοι ήδη πάσχουν από σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα. Εξάλλου το κάθε συνεργείο ξεπερνά κατά πολύ τη νόρμα που έχει τεθεί σαν ελάχιστο ημερήσιο έργο. Η λύση που προτείναμε είναι η πρόσληψη νέων εργαζομένων, ώστε να υλοποιούνται περισσότερες εργασίες στον ίδιο χρόνο.
Για την έλλειψη των ατομικών μέτρων προστασίας ζητήσαμε να τα προμηθευτούν και να μας τα δώσουν, όσα λείπουν.
Για το πολύ σοβαρό ζήτημα των συλλογικών μέτρων προστασίας, για την απαιτούμενη παρουσία του μηχανικού ασφαλείας δεν μας δόθηκε καμία εγγύηση για το πως προστατευόμαστε σε περίπτωση που στο χαντάκι μας περνά καλώδιο της ΔΕΗ ή αγωγός φυσικού αερίου ή αν εργαζόμαστε σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Η θέση τους ήταν στην κυριολεξία «κάντε ότι μπορείτε!»
Για το τάμπλετ επειδή πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν γνώσεις υπολογιστή ζητήσαμε να γίνουν πολλά σεμινάρια ώστε να αποκτηθεί εξοικείωση με τη χρήση του.
Τέλος εξηγήσαμε ότι με τους ιδιώτες είμαστε στα ίδια συνεργεία, είναι συνάδελφοί μας και ότι ισχύει για μας ισχύει και για αυτούς. Μας βοηθάνε και τους βοηθάμε και δεν είμαστε εργοδότες τους για να τους αστυνομεύουμε και είναι γελοίο να τους ζητά κάποιος να εργαστούν και στη θέση της πληρωμής να πάρουν ρεπό.
Το συμπέρασμα από όλη τη συζήτηση ήταν ένα και μοναδικό. Δουλεύετε πιο σκληρά, πιο εντατικά, χωρίς καμία άλλη ουσιαστική δέσμευση και φυσικά ούτε συζήτηση για νέες προσλήψεις. Να υπενθυμίσουμε ακόμα ότι πριν από λίγες μέρες η εταιρεία μοίρασε σημαντικά κέρδη στους μετόχους της, αποδεικνύοντας ότι πρώτον έχει χάσει το λεγόμενο κοινωνικό χαρακτήρα μιας εταιρείας κοινής ωφέ­λειας, δεύτερον ότι τα οικονομικά της είναι αρκετά καλά όταν πρόκειται να προσφέρει σημαντικά κέρδη στους μεγαλομετόχους της, όμως για τις ανάγκες της ανανέωσης του απαρχαιωμένου δικτύου και την πρόσληψη νέων εργαζόμενων ούτε συζήτηση δεν γίνεται και τρίτον καμία φυσικά συζήτηση δεν γίνεται για την αναπλήρωση των χαμένων εισοδημάτων των εργαζομένων οι οποίοι έχουν χάσει περίπου το 40% του μισθού τους στην εποχή των μνημονίων.

http://www.m-lkke.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: